Oamenii şi tradiţiile din Valea Prutului, descoperite de publicul RLIVE TV şi cititorii Realitatea, cu sprijinul DRRM

01 Nov. 2024, 09:30
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Nov. 2024, 09:30 // Actual //  bani.md

Peste 150.000 de spectatori și cititori au urmărit în perioada 15-30 octombrie 2024 cele 10 documentare din seria „Valea Prutului – vatră de civilizație românească”, realizate de asociația INFO LIVE, alături de Grupul Media Realitatea, cu finanțare din partea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României.

Jurnalista Ecaterina Covali, alături de echipa de producție, a vizitat 10 localități amplasate la 30 de kilometri de frontiera dintre Republica Moldova și România, pentru a relata despre viața și preocupările oamenilor pe care îi desparte râul Prut.

Publicul a aflat istoria localităților Duruitoarea, Cahul, Ungheni, Sculeni și Leova din Republica Moldova, precum și Iași, Bivolari, Ștefănești, Galați și Huși din România. Oamenii din aceste sate și orașe au povestit despre pasiunile lor, grijile cotidiene și legăturile pe care le au cu prietenii, rudele sau vecinii de pe celălalt mal al Prutului.

Totodată, a fost desfășurat și un studiu cantitativ social, realizat de IMAS, prin intermediul unui sondaj de opinie. Cercetarea a vizat subiecte socio-culturale, legate de viața, munca, hrana și obiceiurile oamenilor, remarcând că pe ambele maluri ale Prutului ei au aceleași tradiții și preocupări, transmit reprezentanții INFO LIVE, realizatori ai proiectului.

Sondajul a arătat că românii din stânga și dreapta Prutului se consideră asemănători, au rude, prieteni sau cunoștințe pe celălalt mal al râului și trec frecvent hotarul pentru vizite, cumpărături sau turism.

În unele localități au fost descoperite și povești de dragoste dintre basarabeni și români, pe care nici măcar Prutul nu i-a putut despărți, dar și istorii ale oamenilor care, sub presiunea sovieticilor, nu și-au putut vedea rudele decât după ce Republica Moldova și-a declarat independența. Între altele, echipa proiectului a descoperit vestigii arheologice care au sute de mii de ani și atracții turistice mai puțin cunoscute.

 

„Valea Prutului – vatră de civilizație românească” este proiectul inițiat de organizația non-guvernamentală INFO LIVE și realizat cu finanțare de la Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. ONG-ul promovează identitatea românească a cetățenilor din Republica Moldova și unitatea valorilor.

Cu sprijinul DRRM, echipa de producție a documentarelor „Valea Prutului – vatră de civilizație românească” a lansat 10 reportaje în cinci localități din Republica Moldova și în cinci localități din România, situate în apropiere de Prut. Materialele realizate pot fi urmărite și pe paginile de Facebook, Instagram și TikTok ale proiectului.

INFO LIVE a implementat în ultimii trei ani 14 proiecte. Inițiativele s-au referit la consolidarea rolului mass-media în societate, dezvoltarea capacităților instituționale ale redacțiilor și ale jurnaliștilor, educarea unei societăți mai reziliente și mai informate, care să-și poată apăra drepturile și libertățile.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău