„Regele” preluărilor din anii ’90 devine unul dintre cei mai mari proprietari de terenuri din Rusia

02 Nov. 2024, 10:29
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Nov. 2024, 10:29 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Miliardarul Iskander Makhmudov, aflat în top 30 al celor mai bogați oameni din Rusia, cu o avere estimată la 8,3 miliarde de dolari de către *Forbes*, a făcut un pas major în sectorul agricol. Potrivit Kommersant, compania sa, Agroholding Prostory, a achiziționat pe 30 octombrie compania Investkom, care deține 11 firme agricole, inclusiv producători de orez, cereale și carne de vită premium.

Agroholding Prostory, despre care sursele afirmă că operează în interesul lui Makhmudov, a cumpărat anterior, în acest an, grupul Don-Agro de la fostul deputat Evgheni Tugolukov, alături de alte active agricole. Cu aceste achiziții, Makhmudov controlează între 400.000 și 450.000 de hectare de teren arabil, situându-se în top 10 al celor mai mari proprietari de terenuri agricole din Rusia.

Originar din Uzbekistan, Makhmudov, în vârstă de 61 de ani, și-a clădit averea în anii ’90 în luptele pentru controlul uzinelor metalurgice din Ural și Siberia, alături de miliardari precum Oleg Deripaska și Vladimir Lisin. *Forbes* l-a numit unul dintre cei mai „neînfricați” preluatori ai acelei perioade, reușind ulterior să devină partener al apropiaților lui Vladimir Putin, precum Vladimir Yakunin și Gennady Timchenko.

După începutul conflictului din Ucraina, compania lui Makhmudov, UMMC, cel mai mare producător de cupru din Rusia, a declarat că acesta a părăsit acționariatul, iar noul beneficiar este Daniyar Kamilov, fiul fostului ministru de externe al Uzbekistanului.

Acționarii UMMC au început să investească în agricultură în anii 2000, achiziționând o seră în Ekaterinburg și mai târziu o fermă de capre pentru producția de brânză. Din 2022, Makhmudov a devenit un jucător important în sectorul agricol prin achiziții precum AFG National, Zaréchnoe și o participație la producătorul de semințe Reseed.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

26 Dec. 2024, 17:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
26 Dec. 2024, 17:00 // Actual //  Ursu Victor

În 2025 China va depăşi Occidentul la vânzările de maşini electrice. Toate prognozele indică o creştere fulminantă a vânzărilor de automobile „verzi” în raport cu cele tradiţionale, în timp ce piaţa din Europa şi SUA  încetineşte reflectând adoptarea lentă de către industria auto tradiţională a noii tehnologii, incertitudinea privind subvenţiile din partea statului şi creşterea protecţionismului împotriva importurilor din China, scrie FT.

Potrivit prognozelor, în 2025 numărul automobilelor electrice din China s-ar dubla – de la 5,9 milioane în 2022 la 12 milioane – iar vânzările de autovehicule tradiţionale vor scădea cu peste 10% anul viitor, ajungând la mai puţin de 11 milioane, reflectând o scădere de aproape 30% faţă de 14,8 milioane în 2022.

Robert Liew, director de cercetare în domeniul energiei regenerabile pentru Asia-Pacific la Wood Mackenzie, a declarat că succesul chinezesc în domeniul automobilelor electrice este o doavadă a dezvoltării puternice a tehnologiei în interiorul ţării şi a faptului că au reuşit cu succes să îşi securizeze lanţurile de aprovizionare globală pentru resursele necesare automobilelor electrice.

„Vor să electrifice totul. Nicio ţară nu se apropie de nivelul Chinei” a spus Robert Liew.

Deşi ritmul de creştere a vânzărilor de vehicule electrice în China a încetinit din frenezia post-Covid, previziunile sugerează că obiectivul oficial al Beijingului, stabilit în 2020, ca vehiculele electrice să reprezinte 50 % din vânzările de automobile până în 2035, va fi atins cu 10 ani mai devreme decât era prevăzut.

Previziunile marilor bănci internaţionale privind China subliniază faptul că, în următorul deceniu, fabricile create în China pentru a produce zeci de milioane de autovehicule cu motoare tradiţionale nu vor mai avea aproape nicio piaţă internă de deservit.

Totodată ele atrag atenţia că ascensiunea rapidă a industriei chineze de vehicule electrice ameninţă acum campionii naţionali ai producţiei auto din Germania, Japonia şi SUA.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală