Acționarii dubioși din bănci au pierdut „războiul” cu BNM. Armașu: Riscul va dispărea când justiția va funcționa

26 Dec. 2021, 10:42
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
26 Dec. 2021, 10:42 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

În Moldova, riscurile ca investitorii „nepotriviţi” să intre în capitalul băncilor au scăzut semnificativ”, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale (BNM), Octavian Armaşu.

Într-un interviu acordat Infotag, el a amintit că restrângerea dreptului de a cumpăra acţiuni ale băncilor fără permisiunea BNM până la 1% a fost introdusă pentru a reduce riscurile de pătrundere a unor astfel de investitori.

Acum nu aş susţine că nu mai pot exista încercări de pătrundere în capitalul bancar al investitorilor „nepotriviţi” în Republica Moldova. Este prea devreme să spunem că acest tip de risc a dispărut pentru totdeauna din ţară. Dar vreau să declar cu toată responsabilitatea că în prezent aceste riscuri au scăzut semnificativ”, a spus bancherul.

În opinia sa, acest tip de riscuri vor fi minimizate atunci când sistemul de justiţie din Moldova va funcţiona corect.

Guvernatorul BNM a spus că încă nu poate vorbi despre o soluţie tehnică concretă a autorităţii de reglementare în ceea ce priveşte creşterea unei cote semnificative în capitalul băncii, care este estimată în prezent la 1%.

Pot spune că ne gândim la aceasta, avem un asemenea obiectiv şi lucrăm la el”, a spus Armaşu.

Întrebat dacă BNM consideră oportun să faciliteze intrarea în capitalul băncilor a investitorilor care deţin licenţe ale autorităţilor de reglementare din Marea Britanie, SUA, Uniunea Europeană (SEC, FCA, BAFIN), Armaşu, între altele, a spus: „O asemenea idee pluteşte în aer, ştim despre ea, o studiem. Dar este prea devreme să vorbim despre lucruri concrete în acest sens”.

Republica Moldova s-a confruntat cu o criză bancară fără precedent. Vârful aisbergului a fost frauda bancară din aul 2014 când Banca de Economii, Unibank și Banca Socială au fost delapidate de un miliard de dolari. Până în prezent nu a fost recuperat niciun leu din banii furați.

Totodată, mai multe bănci, printre care Moldindconbank, Victoriabank și Agroindbank s-au confruntat, acum ceva vreme, cu probleme privind transparența acționarilor. Ulterior, BNM a blocat pachetele de acțiuni și le-a vândut. Astfel, BERD a ajuns să controleze Victoriabank și Agroindbank, iar compania bulgară Doverie-Invest – Moldindconbank. Recent, Consiliul Concurenței a dat aviz pozitiv pentru preluarea unei cote de 52% din capitalul Energabnk de către IuteCredit.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău