Acționarii dubioși din bănci au pierdut „războiul” cu BNM. Armașu: Riscul va dispărea când justiția va funcționa

26 Dec. 2021, 10:42
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
26 Dec. 2021, 10:42 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

În Moldova, riscurile ca investitorii „nepotriviţi” să intre în capitalul băncilor au scăzut semnificativ”, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale (BNM), Octavian Armaşu.

Într-un interviu acordat Infotag, el a amintit că restrângerea dreptului de a cumpăra acţiuni ale băncilor fără permisiunea BNM până la 1% a fost introdusă pentru a reduce riscurile de pătrundere a unor astfel de investitori.

Acum nu aş susţine că nu mai pot exista încercări de pătrundere în capitalul bancar al investitorilor „nepotriviţi” în Republica Moldova. Este prea devreme să spunem că acest tip de risc a dispărut pentru totdeauna din ţară. Dar vreau să declar cu toată responsabilitatea că în prezent aceste riscuri au scăzut semnificativ”, a spus bancherul.

În opinia sa, acest tip de riscuri vor fi minimizate atunci când sistemul de justiţie din Moldova va funcţiona corect.

Guvernatorul BNM a spus că încă nu poate vorbi despre o soluţie tehnică concretă a autorităţii de reglementare în ceea ce priveşte creşterea unei cote semnificative în capitalul băncii, care este estimată în prezent la 1%.

Pot spune că ne gândim la aceasta, avem un asemenea obiectiv şi lucrăm la el”, a spus Armaşu.

Întrebat dacă BNM consideră oportun să faciliteze intrarea în capitalul băncilor a investitorilor care deţin licenţe ale autorităţilor de reglementare din Marea Britanie, SUA, Uniunea Europeană (SEC, FCA, BAFIN), Armaşu, între altele, a spus: „O asemenea idee pluteşte în aer, ştim despre ea, o studiem. Dar este prea devreme să vorbim despre lucruri concrete în acest sens”.

Republica Moldova s-a confruntat cu o criză bancară fără precedent. Vârful aisbergului a fost frauda bancară din aul 2014 când Banca de Economii, Unibank și Banca Socială au fost delapidate de un miliard de dolari. Până în prezent nu a fost recuperat niciun leu din banii furați.

Totodată, mai multe bănci, printre care Moldindconbank, Victoriabank și Agroindbank s-au confruntat, acum ceva vreme, cu probleme privind transparența acționarilor. Ulterior, BNM a blocat pachetele de acțiuni și le-a vândut. Astfel, BERD a ajuns să controleze Victoriabank și Agroindbank, iar compania bulgară Doverie-Invest – Moldindconbank. Recent, Consiliul Concurenței a dat aviz pozitiv pentru preluarea unei cote de 52% din capitalul Energabnk de către IuteCredit.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO