Acțiune EUROPOL împotriva traficului de persoane. Şapte arestări în Austria. Victime din Republica Moldova

17 Iun. 2021, 06:38
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
17 Iun. 2021, 06:38 // Actual //  MD Bani

Acțiunea a fost îndreptată în mod special împotriva traficului de persoane, având drept scop exploatarea persoanelor cu calificări insuficiente din domenii cum ar fi construcțiile, scrie Die Presse.

În cursul acțiunii au fost arestate în Austria 7 persoane și identificate 22 de victime. După cum menționa Biroul Federal de Poliție miercuri pe pagina sa de online, acțiuni similare au loc în alte 23 de țări, iar acțiunea care a durat o săptămână, a fost coordonată de Europol.

Potrivit anunțului, acest gen al traficului de persoane are loc de cele mai multe ori în construcții sau alimentație publică, unde lucrează persoane cu calificare insuficientă. Pentru profiturile lor, infractorii se mai folosesc și de efectele economice ale pandemiei de COVID-19 care a generat numeroase situații financiare neplăcute.

Între 31 mai și 6 iunie, acțiunile de anvergură EMPACT din întreaga Europă sub titlul „Joint Action Days” au dus la arestarea în total a 223 de persoane, din care 73 acuzate de trafic de persoane și au fost identificate 630 de posibile victime ale traficului de persoane. Au fost verificate în total 4.897 de locații, 16.532 de vehicule și 56.251 de persoane. Au fost demarate 700 de noi anchete din care 130 erau legate de traficul de persoane.

La acțiune au participat 154 de funcționari. Bilanțul: 368 de persoane, 83 de controale în locale și vehicule, în urma cărora s-a ajuns la identificarea a 22 de victime (17 femei și 5 bărbați). Ţările de origine au fost Moldova, România, China și Guinea. Şapte persoane au fost reținute, iar cercetările continuă. Au fost găsite și 14 telefoane mobile și șapte documente falsificate, precum și 32.000 de euro bani lichizi, citează Rador.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 14:33
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  MD Bani
03 Apr. 2025, 14:33 // Uncategorized //  MD Bani

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (#CCIMoldova) intensifică dialogul cu instituțiile europene în vederea sprijinirii mediului de afaceri în procesul de adaptare la cerințele climatice ale Uniunii Europene. Președintele CCI, Sergiu Harea, a avut o întrevedere la Bruxelles cu reprezentanții Direcției Generale Politici Climatice (DG CLIMA) din cadrul Comisiei Europene, inclusiv cu Jan Dusik, director general adjunct al instituției.

Discuțiile s-au axat pe subiecte esențiale pentru antreprenorii moldoveni, în contextul tranziției spre o economie sustenabilă:

Managementul deșeurilor și conformarea la reglementările de mediu europene, responsabilitatea Extinsă a Producătorului (REP), cu accent pe cerințele aplicabile importatorilor și tranziția către economia circulară, în special impactul asupra sectorului industrial.

„Mediul de afaceri din Republica Moldova este tot mai angajat în procesul de tranziție spre o economie verde și sustenabilă, în acord cu Pactul Ecologic European (European Green Deal). Ne dorim o integrare treptată, dar fermă, în standardele europene”, a declarat Sergiu Harea, președintele CCI a RM.
Un exemplu concret în acest sens este Proiectul privind Programele Educaționale pentru Economia Circulară, care oferă sprijin industriilor pentru adoptarea unor tehnologii de producție mai curate și pentru reducerea deșeurilor, facilitând alinierea la normele europene de mediu.

Totodată, reprezentanții CCI și DG CLIMA au discutat despre accesul companiilor moldovenești la inițiativele europene privind clima, inclusiv mecanisme de sprijin financiar și tehnic pentru proiecte verzi.

În prezent, Republica Moldova alocă doar 0,5% din PIB pentru protecția mediului, în timp ce media Uniunii Europene este de 1,9%. Cu toate acestea, progresele sunt vizibile: în 2023, 109 întreprinderi au fost asistate prin programele EaP GREEN și EU4Environment, în tranziția către practici sustenabile și eficiente din punct de vedere energetic.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ