Acţiunile grupului imobiliar Evergrande au crescut puternic astăzi în cadrul bursei germane

23 Sept. 2021, 14:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Sept. 2021, 14:01 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Acţiunile grupului imobiliar Evergrande au crescut puternic astăzi în cadrul bursei germane, în contextul în care investitorii au primit veştile conform cărora o divizie a companiei va efectua joi o plată a dobânzilor. Astfel mişcarea i-ar oferi mai mult spaţiu de manevră gigantului chinez, notează MarketWatch.

Până la ora publicării ştirii, acţiunile listate de Evergrande în Frankfurt au înregistrat un raliu de 43,3%, în timp ce acţiunile listate în Hong Kong au suferit un declin de 0,44%, ceea ce marchează a şaptea zi consecutivă de scăderi, scrie Ziarul Financiar.

Rezultatele obţinute în Germania au venit în urma unei declaraţii a unei subsidiare numite Henga Real Estate Group, care a anunţat că va plăti dobânzi de 35,9 milioane de dolari pentru obligaţiuni cu o dobândă de 5,8%, scadente în septembrie 2025.

Declaraţiile se sincronizează cu un anunţ important al Băncii Populare a Chinei (PBOC).

„Păstrându-ne un ochi aţintit asupra situaţiei Evergrande, care a captat atenţia întregii lumi, PBOC a injectat o doză de lichiditate de 120 de miliarde de yuani (18,56 miliarde de dolari – n.r.) prin intermediul unor operaţiuni repo de 7 şi 14 zile. Rămâne de văzut dacă suma va fi suficientă pentru a calma spiritele în China”, spune Jeffrey Halley, senior market analyst al furnizorului de date OANDA.

Între timp, un material din Financial Times arată că Evergrande a emis o serie de produse de wealth management care au fost vândute către investitorii de retail pentru „a umple golurile financiare din mai multe filiale”.

„Compania are datorii de peste 300 de miliarde de dolari, însă suma este gestionabilă. Principiile economice de bază, aplicabile tuturor ţărilor, spun că dacă datoriile sunt în propria ta monedă, te poţi descurca, poţi rezolva situaţia. Am văzut cum s-a întâmplat în repetate rânduri. Faptul că debitorii şi creditorii sunt uneori afectaţi reprezintă un lucru bun. Aşa funcţionează sistemul”, spune Ray Dalio, fondatorul Bridgewater Associates, cel mai mare fond speculativ din lume.

Realitatea Live

28 Oct. 2021, 18:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
28 Oct. 2021, 18:05 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală a semnat ordinul, iar prin urmare elevii din Chișinău, Bălți și UAT Găgăuzia vor reveni în sălile de clasă abia din data de 8 noiembrie.

Se întâmplă după ce membrii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică au recomandat ministerului să examineze această posibilitate în contextul în care situația epidemiologică din aceste teritorii este una alarmantă.

„Conform Ordinului nr.1474, semnat astăzi de către ministrul Anatolie Topală, organele locale de specialitate în domeniul învățământului (OLSDÎ) vor emite ordine de prelungire a vacanței pentru instituțiile din teritoriul administrat, dacă fac parte din zonele în care este stabilit pragul de alertă roșu. Astfel, Ministerul Educației și Cercetării atenționează conducătorii instituțiilor de învățământ vizate să stabilească, în perioada extinsă a vacanței de toamnă, un regim flexibil sau special de muncă, cu atragerea la serviciu doar a personalului strict necesar pentru asigurarea funcționalității instituțiilor. Angajații, ai căror prezență nu este obligatorie în instituția de învățământ, își vor desfășura activitățile la distanță. La fel, în instituțiile de învățământ extrașcolar nu vor fi desfășurate activități cu prezența fizică a copiilor. Potrivit aceluiași Ordin, orele pentru zilele suplimentare de vacanță vor fi recuperate până la finele semestrului I, iar modalitatea de recuperare a conținuturilor curriculare proiectate pentru perioada dată va fi stabilită de fiecare instituție de învățământ, în funcție de capacitatea instituțională, resursele didactice disponibile și regimul de activitate. Totodată, precizăm că instituțiile de învățământ care nu se află în zonele aflate sub incidența pragului de alertă roșu vor continua activitatea cu prezență fizică a elevilor de la 1 noiembrie”, anunță MEC.

Amintim că, într-o hotărâre a CNESP din data de 26 octombrie, era menționat faptul că membrii comisiei recomandă Ministerului Educației și Cercetării examinarea posibilității extinderii vacanței de toamnă 2021 pentru instituțiile de învățământ din localitățile unde este stabilit cod roșu de alertă epidemiologică.

Vacanța elevilor a început în data de 23 octombrie și va dura până în data de 31 octombrie.

În perioada vacanţei de toamnă, în instituţiile de învăţământ primar, gimnazial, liceal şi extraşcolar publice și private nu se desfăşoară activităţi cu prezenţa fizică a elevilor şi a cadrelor didactice.

 

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie