Agenția ONU pentru Refugiați în Moldova și maib își unesc eforturile pentru a oferi asistență refugiaților

28 Mart. 2022, 17:01
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
28 Mart. 2022, 17:01 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Războiul din Ucraina este o tragedie umană teribilă care ne afectează pe fiecare. Moldova este țara cu cel mai mare număr pe cap de locuitor de refugiați, care au evadat din zona de conflict. Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) este în prima linie concentrând eforturile de asistență pentru a ajuta refugiații și familiile moldovenești care îi găzduiesc. Maib anunță cu mândrie că a fost selectată de UNHCR pentru a furniza produse și servicii bancare în cadrul efortului umanitar al agenției.

În limitele parteneriatului, maib va emite și distribui carduri bancare refugiaților. Acestea vor permite beneficiarilor să-și asigure finanțele și să acceseze produse financiare, precum și numerar pentru tranzacții cotidiene. Maib va emite carduri bancare Mastercard care pot fi folosite pe larg pentru operațiuni în întreaga țară.

Francesca Bonelli, Reprezentanta UNHCR în Moldova:

„Asistența financiară este cea mai demnă modalitate de a ajuta familiile din Ucraina. Aceasta le oferă refugiaților posibilitatea de a alege cea mai bună opțiune pentru ei și familiile lor. Asistența financiară oferă beneficii atât refugiaților, cât și economiei gazdă”.

Giorgi Shagidze, CEO maib:

„Suntem onorați să colaborăm cu UNHCR și să fim parte a efortului umanitar pe care îl oferă. Rolul nostru este să acordăm posibilitate oamenilor care se află în circumstanțe dificile să acceseze servicii bancare care să răspundă necesităților lor de zi cu zi. Țin să mulțumesc încă o dată UNHCR, Guvernului Republicii Moldova și cetățenilor moldoveni care s-au mobilizat și au oferit ajutor rapid și generos refugiaților”.

Despre UNHCR

UNHCR, Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiați, este o organizație globală dedicată salvării de vieți, protejării drepturilor și construirii unui viitor mai bun pentru oamenii forțați să-și părăsească locuințele din cauza conflictelor și persecuției. Oferim asistență pentru a salva vieți, precum adăpost, hrană și apă, ajutăm la protejarea drepturilor fundamentale ale omului și dezvoltăm soluții care asigură oamenilor un loc sigur pe care să-l numească acasă. Activăm în peste 130 de țări, folosind experiența noastră pentru a proteja și îngriji milioane de oameni.

Despre maib

Maib este cea mai mare bancă din Moldova, deținând 31,4% din activele sectorului bancar și având o cotă de 34,9% din credite, conform situației din 31 decembrie 2021. Banca oferă 26% din creditele ipotecare acordate moldovenilor, deservește peste 35% din populația Moldovei și se numără printre cei mai mari angajatori din țară.

Banca este bine capitalizată, cu un coeficient de capital de nivel 1 de 21,1% la 31 decembrie 2021. Maib este recunoscută pe larg pentru calitatea deservirii și produsele sale inovative. Din 2018, cel mai mare acţionar al maib este un consorţiu care include Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un grup de gestionare a activelor în ţările baltice şi Horizon Capital, un fond de investiţii privat axat pe pieţele emergente din Europa.

P.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO