Ai nevoie de un cofondator când începi o afacere? Ce spune o profesoară de la Harvard

01 Nov. 2022, 17:50
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
01 Nov. 2022, 17:50 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Alegerea partenerului potrivit atunci când vrei să pornești o afacere poate fi destul de dificilă, astfel că, dacă anumiți antreprenori sunt convinși că e necesar să aibă un cofondator, mai degrabă decât să înceapă un business singuri, alții sunt presați de investitori să aibă un anumit tip de cofondator în echipă.

Observația vine de la profesoara Julia B. Austin de la Harvard Business School, care predă Administrarea Afacerilor și care arată că de multe ori antreprenorii își aleg colegii cu care vor să fondeze startup-uri doar după anumite criterii, scrie startupcafe.ro.

Spre exemplu, se bazează doar pe abilitățile și experiența acestora și mai puțin pe relația pe care o pot avea cu ei.

„Deși există câteva documente în lucru, încă nu am văzut cercetări definitive care să demonstreze dacă trebuie să aveți neapărat cofondatori, față de a merge singur (n.r. în business) ca fondator solo” – spune profesoara Julia B. Austin.

Trei întrebări pe care să ți le pui înainte să fondezi un startup

  • Am nevoie de un cofondator? Prof. Julia B. Austin spune că a lucrat cu sute de antreprenori în ultimele decenii. Așa că a observat că relația cu fondatorii depinde de chimia dintre părți, de experiența pe care fiecare o aduce și de stilurile de conducere a business-ului. Ea susține că în timp ce existența unor co-fondatori poate reduce riscurile unei afaceri și/sau poate aduce abilități complementare, forțarea „mariajelor” toxice poate dăuna startup-ului.

„Cu siguranță, atunci când există o potrivire grozavă, poate fi magie, dar, la fel ca orice căsătorie, nu ar trebui să intri în relație pripit” – prof. Julia B. Austin.

  • Cum ar putea un cofondator să îmi echilibreze abilitățile și experiența? Dacă, de exemplu, lucrezi în domeniul tehnologiei și nu te pricepi la management (marketing, vânzări etc), ai putea beneficia de un co-fondator care are experiență și calități de lider. Multe abilități de lider pot fi învățate, iar anumiți fondatori early-stage ar putea subestima cât de importante sunt acestea încă de la înființarea unui startup.
  • Este experiența în domeniu critică pentru afacerea mea? Cu excepția în care tu ești deja expertul în domeniul în care vrei să începi un business, este posibil să ai nevoie de un cofondator cu experiență în sectorul respectiv. Background-ul său va ajuta la strategia de produs și la câștigarea credibilității pe piața în care activează compania. Există investitori care solicită ca startup-ul să aibă un expert în domeniu în echipa de fondatori.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 12:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 12:50 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul Energiei anunță deblocarea a peste 109 MW din capacitatea rețelei electrice pentru noi investiții în energie regenerabilă, după introducerea garanțiilor financiare obligatorii la eliberarea avizelor de racordare pentru centrale mai mari de 200 kW. Măsura a dus la returnarea a 30 de avize nevalorificate, eliberate anterior producătorilor care nu au mai construit parcurile promise.

Noile garanții se rambursează doar dacă proiectul intră în funcțiune la timp; altfel, suma rămâne la operatorii de sistem și se reinvestește în modernizarea rețelei. Sunt scutiți de garanție doar câștigătorii licitațiilor de energie verde și comunitățile energetice.

Perioada de tranziție a permis titularilor vechi să renunțe fără amendă până la 30 iunie 2025. În urma retragerilor, Moldelectrica a recuperat două avize însumând 64,09 MW, Premier Energy Distribution – 16 avize totalizând 36,6 MW, iar RED Nord – 12 avize de 8,55 MW.

„Vrem să sprijinim investitori serioși și să eliberăm rapid capacitate pentru proiecte verzi care chiar se construiesc”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu. Oficialul a reamintit că, până în februarie, Moldelectrica emisese avize totalizând circa 1 500 MW, dar mai puțin de 10 % se materializează anual.

Capacitatea fotovoltaică și eoliană instalată în Moldova a urcat de opt ori în ultimii cinci ani, atingând 689 MW în mai. Ținta guvernamentală este ca energia regenerabilă să ajungă la o cotă de 30 % din consumul electric și 27 % din consumul total de energie până în 2030; anul trecut ponderea era 16,7 %, iar Ministerul estimează un salt la 27 % în 2025.

După recenta licitație de 165 MW pentru parcuri mari, autoritățile pregătesc în toamnă o nouă rundă pentru circa 173 MW eolian, inclusiv sisteme de stocare de minimum 22 MW, menită să consolideze securitatea energetică și să atragă investiții private suplimentare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO