Ai nevoie de un cofondator când începi o afacere? Ce spune o profesoară de la Harvard

01 Nov. 2022, 17:50
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
01 Nov. 2022, 17:50 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Alegerea partenerului potrivit atunci când vrei să pornești o afacere poate fi destul de dificilă, astfel că, dacă anumiți antreprenori sunt convinși că e necesar să aibă un cofondator, mai degrabă decât să înceapă un business singuri, alții sunt presați de investitori să aibă un anumit tip de cofondator în echipă.

Observația vine de la profesoara Julia B. Austin de la Harvard Business School, care predă Administrarea Afacerilor și care arată că de multe ori antreprenorii își aleg colegii cu care vor să fondeze startup-uri doar după anumite criterii, scrie startupcafe.ro.

Spre exemplu, se bazează doar pe abilitățile și experiența acestora și mai puțin pe relația pe care o pot avea cu ei.

„Deși există câteva documente în lucru, încă nu am văzut cercetări definitive care să demonstreze dacă trebuie să aveți neapărat cofondatori, față de a merge singur (n.r. în business) ca fondator solo” – spune profesoara Julia B. Austin.

Trei întrebări pe care să ți le pui înainte să fondezi un startup

  • Am nevoie de un cofondator? Prof. Julia B. Austin spune că a lucrat cu sute de antreprenori în ultimele decenii. Așa că a observat că relația cu fondatorii depinde de chimia dintre părți, de experiența pe care fiecare o aduce și de stilurile de conducere a business-ului. Ea susține că în timp ce existența unor co-fondatori poate reduce riscurile unei afaceri și/sau poate aduce abilități complementare, forțarea „mariajelor” toxice poate dăuna startup-ului.

„Cu siguranță, atunci când există o potrivire grozavă, poate fi magie, dar, la fel ca orice căsătorie, nu ar trebui să intri în relație pripit” – prof. Julia B. Austin.

  • Cum ar putea un cofondator să îmi echilibreze abilitățile și experiența? Dacă, de exemplu, lucrezi în domeniul tehnologiei și nu te pricepi la management (marketing, vânzări etc), ai putea beneficia de un co-fondator care are experiență și calități de lider. Multe abilități de lider pot fi învățate, iar anumiți fondatori early-stage ar putea subestima cât de importante sunt acestea încă de la înființarea unui startup.
  • Este experiența în domeniu critică pentru afacerea mea? Cu excepția în care tu ești deja expertul în domeniul în care vrei să începi un business, este posibil să ai nevoie de un cofondator cu experiență în sectorul respectiv. Background-ul său va ajuta la strategia de produs și la câștigarea credibilității pe piața în care activează compania. Există investitori care solicită ca startup-ul să aibă un expert în domeniu în echipa de fondatori.

Realitatea Live

19 Mai 2025, 11:39
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
19 Mai 2025, 11:39 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

În lipsa unui mecanism transparent de selecție a contribuabililor verificați, controalele fiscale sunt folosite ca instrument politic de către partidul aflat la guvernare, indiferent de culoarea acestuia, a declarat economistul Veaceslav Ioniță, în cadrul emisiunii „7 Zile” de la postul Cinema 1.

„Atâta timp cât nu ai un sistem clar și transparent care să explice de ce alegi un contribuabil și nu altul, vei avea întotdeauna tentația să te duci peste cel care nu simpatizează cu partidul tău. Eu cred că acest lucru se întâmplă deja. Este o bănuială rezonabilă, dar foarte realistă”, a declarat Ioniță.

El a subliniat că, de fapt, presiunea pentru reformarea sistemului fiscal nu vine din interiorul țării, ci din partea partenerilor externi – FMI, Banca Mondială și Uniunea Europeană. „Tot ce am făcut bun în această țară, am făcut fiind presați din afară. Așa am liberalizat și spațiul aerian, nu pentru că a vrut cineva de la noi, ci contrar voinței celor de la guvernare”.

Economistul a avertizat că, în practică, instituțiile de control evită deliberat să verifice „peștii mari” – marile companii care sunt cel mai des implicate în scheme complexe de evaziune fiscală. „Ei nu se duc la cei mari din trei motive. Unu – aceștia sunt conectați politic. Doi – au relații personale strânse cu cei de la FISC. Și trei – FISC-ul nu are suficienți oameni pregătiți ca să facă față armatei de juriști din companiile mari”.

Ioniță a mai adăugat că, în loc să fie identificați contribuabilii cu adevărat problematici prin metode analitice, autoritățile fiscale preferă să se concentreze pe cazuri mărunte. „Un fost oficial mi-a spus că avem contrabandă masivă cu cafea, dar nu ne atingem de ea pentru că ni s-a spus să ne ocupăm doar de cazurile mari. Doar că, în realitate, nici pe cele mari nu le vedem”.

În concluzie, Veaceslav Ioniță a spus că e nevoie de profesionalizarea urgentă a angajaților FISC, crearea unui sistem obiectiv de analiză a riscurilor fiscale și, mai ales, decuplarea politică a instituțiilor de control. Altfel, spune el, Republica Moldova va continua să lupte cu evaziunea fiscală doar „la nivel declarativ”, în timp ce marile scheme vor fi protejate în continuare de interese de partid.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO