Airbnb a încercat să ascundă o crimă într-una dintre cazările sale, plătind 7.000.000 $ pentru asta

21 Iun. 2021, 14:17
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
21 Iun. 2021, 14:17 // Actual //  MD Bani

O mare parte din succesul Airbnb se bazează pe încrederea pe care o au utilizatorii săi atunci când închiriază o cazare. Cu toate acestea, platforma este departe de a fi infailibilă din punct de vedere al securității. Recent a fost dezvăluit faptul că Airbnb a încercat să ascundă o crimă care a avut loc într-una dintre proprietățile pe care le oferă, care a costat 7 milioane de dolari.

Evenimentele s-au produs în noaptea de Revelion 2015 într-un apartament situat la primul etaj al străzii West 37th, din New York. O tânără australiană de 29 de ani a sosit cu un grup de prieteni pentru a se bucura de festivitățile iconice în stil Manhattan. După cum a indicat proprietarul, au ridicat cheile la tejgheaua unui depozit din apropiere și s-au acomodat.

După ce a sunat Noul An, tânăra și-a lăsat prietenii la bar și s-a întors singură în apartament, fără să-și imagineze că cineva o așteaptă înăuntru. Străinul a ieșit din umbră, a amenințat-o cu un cuțit de bucătărie, a împins-o pe pat și a abuzat-o sexual.

Deși străzile erau pline de oameni, frica a paralizat-o pe fata și nu putea țipa. În cele din urmă, atacatorul a fugit cu telefonul ei, dar a reușit să-și contacteze prietenii cu un iPad și aceștia s-au dus să găsească un polițist.

O oră mai târziu, când agenții se aflau în apartament, criminalul a făcut greșeala de a se întoarce și de a se apleca pe ușă, ceea ce i-a permis să fie prins. În rucsacul său au găsit trei obiecte incriminatoare: un cuțit, un cercel de la femeie și un set de chei ale proprietății.

Aici nu s-a întâmplat nimic

În acea dimineață, victima a primit un telefon de la Nick Shapiro, care fusese manager de criză la Airbnb timp de două săptămâni. El a notificat oficialii platformei, inclusiv CEO-ul Airbnb, Brian Chesky, despre incident.

În același timp, o echipă de securitate de elită a companiei a mutat victima la un hotel, au adus mama victimei din Australia la New York și ua plătit pentru tot, precum și au rambursat cheltuielile pentru întoarcerea înapoi în orașul natal, pe lângă acoperirea cheltuielilor de asigurare a sănătății și celor de consiliere.

O săptămână mai târziu, Airbnb a trimis un membru al personalului în instanță pentru a vedea dacă compania a fost menționată în timpul procedurilor legale, fapt care nu s-a întâmplat. Nici mass-media locală nu a raportat acest caz, care abia acum a ieșit la iveală.

Conform informațiilor dezvăluite de Bloomberg Businessweek, Airbnb a plătit femeii 7 milioane de dolari drept despăgubire. În schimb, ea a semnat un acord prin care a acceptat să nu vorbească despre plată „sau să presupună răspundere” față de companie sau de gazdă. Acordul nu împiedica colaborarea cu procurorii, dar punea restricții la învinuirile aduse în adresa companiei.

Femeia, care a cerut să nu fie identificată, a refuzat să comenteze, la fel ca și avocatul ei. Ceea ce se știe despre infracțiune este produsul unei anchete bazate pe dosare polițienești și judiciare, documente confidențiale și interviuri cu persoane apropiate cazului.

Probleme de securitate pe Airbnb

Setul de chei pe care criminalul îl avea în mâinile sale punea sub semnul întrebării politicile de securitate ale Airbnb, întrucât la acea dată și până în prezent nu au reguli clare privind livrarea cheilor pentru chiriași.

În acest caz, deși nu se știe cu certitudine modul în care atacatorul a obținut duplicatul, se speculează că a fost la fel de simplu ca și comanda lor la crama din apropiere, unde s-ar fi prezentat ca oaspete.

Ancheta Bloomberg Businessweek compilează mai multe incidente înregistrate în cazările Airbnb, de la furt și vandalism, la agresiuni fizice și agresiuni sexuale, printre altele. O mare parte din acestea au fost gestionate intern prin acorduri confidențiale și plăți către victime.

Compania are o echipă de control al crizei formată din aproximativ 100 de agenți distribuiți în diferite orașe din întreaga lume. Li se permite să cheltuiască tot ceea ce este necesar atâta timp cât victima se simte susținută: plata pentru zboruri, cazare, mâncare, consiliere, costuri de sănătate și examinări ale bolilor cu transmitere sexuală pentru supraviețuitorii violului.

Un document confidențial văzut de redactorii revistei arată că, în ultimii ani, Airbnb a cheltuit în medie 50 de milioane de dolari anual pe plăți către gazde și oaspeți, inclusiv decontări legale și daune aduse proprietăților.

Nu pot controla incidentele, dar pot să reacționeze ca și companie

Airbnb a fost fondată în 2008 de către studenții de design Brian Chesky și Joe Gebbia, împreună cu inginerul Nate Blecharczyk. În prezent, oferă aproape 5,6 milioane de cazare, mai mult decât numărul total de camere din cele șapte lanțuri hoteliere importante combinate. Valoarea sa de piață este de 90 de miliarde de dolari, iar prețul acțiunilor sale s-a dublat de când a devenit publică în decembrie 2020.

Modelul lor de afaceri se bazează pe ideea că străinii pot avea încredere unul în celălalt. Cu toate acestea, aceștia acceptă faptul că nu sunt în măsură să garanteze securitatea totală pentru chiriașii și gazdele lor.

„Ai de-a face cu oameni adevărați în casele oamenilor reali”, spune Tara Bunch, directorul operațiunilor globale Airbnb. „Oamenii sunt în mod natural imprevizibili”.

Executivul adaugă că „știm că totul nu poate fi oprit”, dar în cele din urmă ceea ce este important este răspunsul companiei la incidentele neprevăzute.

Presupusul violator al fetei australiene, Junior Lee, în vârstă de 24 de ani, a fost acuzat de agresiune sexuală prădătoare, pedeapsa maximă fiind închisoarea pe viață.

Cu 40 de condamnări contravenționale, Lee a pledat nevinovat, iar cauțiunea a fost stabilită la 250.000 de dolari.

Realitatea Live

16 Mai 2025, 16:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 16:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Statul român, prin Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța (CN APM), a depus prima ofertă neangajantă pentru achiziționarea operatorului Portului Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova – firma ICS Danube Logistics, controlată în prezent de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Potrivit documentelor obținute de Profit.ro, oferta a fost înregistrată pe 24 aprilie 2025, marcând un prim pas concret al României pentru preluarea singurului port maritim al Republicii Moldova, situat strategic la kilometrul 133,8 al Dunării, în vecinătatea granițelor cu România și Ucraina, scrie profit.ro.

Pentru a susține acest demers, compania românească a lansat o procedură de achiziție de servicii de consultanță în valoare de 2 milioane de lei, necesare evaluării activelor și realizării unui raport de due diligence. Cinci operatori economici au depus oferte pentru acest contract, urmând ca firma câștigătoare să finalizeze analiza în termen de trei săptămâni.

Tranzacția este urmărită cu atenție și de alți potențiali investitori strategici. Printre aceștia se numără MBF Port Burgas din Bulgaria, controlată de frații Kiril și Georgi Domuschiev – oameni de afaceri influenți și proprietari ai clubului de fotbal Ludogorets Razgrad. De asemenea, BERD a anunțat anterior că poartă discuții și cu investitori din Turcia, Olanda și Danemarca.

Portul Giurgiulești este singurul port maritim al Republicii Moldova și un nod logistic crucial, conectat trimodal – pe cale ferată, rutier și fluvial. În 2023, portul a înregistrat un record de 2,17 milioane de tone de mărfuri transbordate, o creștere de aproape 19% față de anul precedent.

Terminalele portului permit importul de combustibili, îngrășăminte și materiale de construcții, precum și exportul de cereale, ulei, șrot și deșeuri metalice. Giurgiulești funcționează și ca port satelit al Constanței, de unde vin livrări regulate de produse esențiale.

Directorul general al Danube Logistics SRL, Mathias von Tucher, a declarat recent că accentul operațional va fi pus pe nevoile importatorilor și exportatorilor moldoveni, menționând investiții în infrastructura cerealieră și digitalizarea operațiunilor.

BERD a devenit unic proprietar legal al portului în 2021, după ce a sprijinit financiar proiectul încă din 1995. Banca internațională a anunțat că urmărește atragerea unui investitor strategic capabil să continue dezvoltarea infrastructurii portuare și să asigure stabilitatea economică a proiectului.

Deși obiectivele guvernului român sunt în prezent confidențiale din rațiuni de concurență, sursele oficiale arată că Bucureștiul tratează acest proiect ca un obiectiv de interes strategic pentru întărirea conectivității regionale, a cooperării economice cu Republica Moldova și a prezenței în bazinul Mării Negre și Dunării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO