Airbus, pe aripile vântului! Se aşteaptă la creşterea vânzărilor de avioane private în pofida războiului din Ucraina

22 Mai 2022, 18:01
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Mai 2022, 18:01 // Actual //  bani.md

Divizia de avioane private a constructorului european Airbus SE este mai optimistă cu privire la perspectivele pentru acest an, chiar dacă războiul din Ucraina şi carantina introdusă în China afectează vânzările, transmite Bloomberg.

În perioada pandemiei de Covid-19, constructorul european de avioane a avut câţiva ani cu comenzi reduse pentru noul său avion de business, deoarece aproape toate călătoriile în interes de afaceri au fost eliminate. Varianta corporate a avionului Airbus A220 a fost lansată în 2020 şi în 2021 nu a promit nicio singură comandă, după cele şase angajamente în anul anterior.

Însă acum comenzile şi-au revenit şi de la începutul anului şi până în prezent Airbus a primit comenzi pentru cinci avioane private, dintre care patru sunt pentru modelul ACJ220, şi există noi oportunităţi de afaceri în Orientul Mijlociu şi SUA, a declarat preşedintele diviziei Airbus Corporate Jets, Benoit Defforge.

„Ne-am confruntat cu o perioadă dificilă în ultimele 12-18 luni” a spus Benoit Defforge într-un interviu acordat înaintea conferinţei EBACE, care va avea loc în perioada 23-25 mai la Geneva. „Ne aşteptăm ca Orientul Mijociu să fie o reală oportunitate în următorii ani”, a adăugat Defforge.

În prezent sunt peste 60 de avioane private produse de Airbus Corporate Jets care zboară în Orientul Mijlociu, fiecare cu o vechime medie de peste 10 ani, ceea ce înseamnă că există o oportunitate pentru producătorul european să reînnoiască flota. Chiar dacă piaţa din SUA este una mai dificilă de pătruns, Benoit Defforge estimează că relansarea acestei pieţe creează loc suficient pentru creştere. În schimb, China devine o piaţă mai dificilă din cauza dificultăţilor de a accesa piaţa, în condiţiile în care Beijingul a reintrodus restricţii pentru a ţine sub control pandemia.

În plus, Airbus Corporate Jets a fost nevoit să îşi înceteze eforturile de vânzări în Rusia, pentru a respecta sancţiunile internaţionale, chiar dacă între 10 şi 15% din flota companiei este în această ţară.

Defforge a mai spus că modelul de avion A220 corporate jet va intra în serviciu la începutul anului următor şi este aşteptat să dea un nou impuls vânzărilor. Pe termen lung, compania Airbus Corporate Jets se aşteaptă să vândă între cinci şi zece avioane ACJ220 în fiecare an. Acest model de avion privat este bazat pe avionul de linie Airbus A220-100 şi va putea zbura pe o distanţă de până la 10.500 de kilometri, suficientă pentru a face legătura între Londra şi Los Angeles.

Grupul Airbus este lider global în aeronautică, spaţiu şi servicii conexe. Airbus oferă o gamă variată de avioane de pasageri, de la 100 la peste 600 de locuri şi mai furnizează elicoptere, aeronave-cisternă, de luptă, de transport şi pentru alte misiuni.

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ