Davos: imobilul folosit de Rusia pentru a se promova a fost redenumit Casa Crimelor de Război

22 Mai 2022, 22:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Mai 2022, 22:23 // Actual //  Lupu Eduard

Clădirea folosită în mod obişnuit de Rusia pentru a se promova la Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos a fost redenumită Casa crimelor de război ruseşti, anunţă CNN.

Casa Rusiei a fost folosită mulţi ani pentru a găzdui evenimente la WEF. Un om de afaceri ucrainean, în colaborare cu WEF, a transformat locul de desfăşurare a evenimentului într-o expoziţie care prezintă devastarea şi distrugerile provocate de războiul din Ucraina.

Expoziţia a fost organizată de Fundaţia Victor Pinchuk şi PinchukArtCentre, un centru internaţional de artă contemporană cu sediul la Kiev.

„Expoziţia îşi propune să informeze cu privire la principalele fapte, să împărtăşească chipuri, nume şi date şi să ofere cel puţin unora dintre victime o platformă de unde să îşi spună povestea lor reală”, au declarat reprezentanţii fundaţiei într-un comunicat de presă.

Björn Geldhof, curatorul expoziţiei, a declarat pentru CNN că procesul de colectare şi verificare ale imaginilor a durat aproximativ o săptămână şi jumătate, adunând peste 4.600 de fotografii care arată „o cantitate copleşitoare de dovezi ale crimelor de război”.

„O expoziţie ca aceasta, este unul dintre paşii de sensibilizare pentru necesitatea absolută de a aduce criminalii de război în faţa justiţiei şi aceasta nu este o sarcină exclusivă a Ucrainei, este o sarcină comună, este o sarcină pentru toate ţările din lume de a spune că acest lucru nu poate fi”, a declarat Geldhof pentru CNN.

El a adăugat că acest proiect este „despre oamenii” care au fost atacaţi şi ucişi.
„Trebuie să îi onorăm, trebuie să le dăm o voce şi trebuie să le dăm o faţă”, a mai spus el.

Politicienii şi oamenii de afaceri ruşi nu au fost invitaţi la ediţia din acest an a Forumului Economic Mondial, după ce Rusia a invadat Ucraina.

„Am avut ocazia să vorbim despre Rusia, dar despre o realitate diferită a Rusiei, despre crimele de război pe care Rusia le comite în Ucraina”, a spus Geldhof, adăugând că „este incredibil de important să arătăm ce face cu adevărat Rusia în Ucraina, ucigând, violând civili într-un mod care să încerce să extermine Ucraina ca naţiune”.

Iniţiativa a fost susţinută de Consiliul Local şi de Forumul Economic Mondial.

Realitatea Live

25 Iun. 2022, 19:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Iun. 2022, 19:21 // Actual //  Lupu Eduard

Moscova consideră că acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina și Republica Moldova este o afacere internă a Europei. Este reacția pe care a avut-o Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, încercând să minimalizeze importanța acestei decizii pentru Moscova. Trebuie spus că intențiile Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană și de a ieși de sub influența rusă a fost una din cauzele care au declanșat actualul conflict.

Acordarea statutului de state candidate la aderarea la Uniunea Europeană pentru Ucraina și Republica Moldova este o afacere internă a Europei susține Moscova. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, încearcă să minimalizeze importanța acestei decizii, adoptată în toiul războiului de invazie pe care rusia îl duce pe teritoriului vecinului său ucrainean, relatează AFP.

„Aceasta este o afacere internă a Europei”, a declarat Dmitri Peskov.

El a precizat, însă, că pentru Moscova este important ca aceste procese „să nu aducă mai multe probleme Rusiei (…), în relaţiile acestor ţări cu Rusia”. De asemenea, Peskov și-au exprimat speranţa că acest lucru nu va duce la o deteriorare a relaţiilor Moscovei cu Bruxellesul. Acestea se află, în prezent, la un nivel atât de scăzut „încât este foarte dificil să fie degradate mai mult”.

Tot în acest context, Dmitri Peskov a denunțat voinţa Republicii Moldova de a „deveni mai europeană ca europenii înşişi”. El a subliniat, că Turcia, stat candidat la UE de aproximativ 20 de ani, „nu a putut niciodată să înainteze mai mult. Însă, în acelaşi timp, a devenit o ţară suverană şi independentă”.

Joi, 23 iunie, într-un summit UE, la Bruxellesul a acordat statutul de state candidate la aderarea la Uniunea Europeană pentru Ucraina şi Republica Moldova. Această decizie marchează începutul unui proces îndelungat şi complex, în vederea unei aderări la UE.

Georgia, care intenționează, de asemenea, să adere la UE trebuie să realizeze reforme pentru a primi statutul de stat candidat. O manifestaţie de susţinere a aspiraţiilor europene ale acestei ţări din Caucaz a fost programată în capitala georgiană, Tbilisi.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău