Uniunea Europeană intenționează să introducă sancțiuni suplimentare vizând 50 de categorii de produse din Rusia în cadrul celui de-al 16-lea pachet de sancțiuni, a declarat David O’Sullivan, reprezentantul special al UE pentru sancțiuni, într-un interviu acordat postului de televiziune kazah Silkway, citat de agenția Kazinform.
Conform afirmațiilor lui O’Sullivan, noile măsuri vor include restricții comerciale suplimentare pentru 50 de coduri tarifare, atenție asupra cărora Uniunea Europeană a solicitat anterior autorităților din Kazahstan să se concentreze. Reprezentantul UE a subliniat că, în prezent, sancțiunile acoperă deja aproximativ 60% din importurile și exporturile anterioare ale Rusiei, ceea ce corespunde unui total de aproximativ 7.500 de produse.
De asemenea, oficialul european a menționat că sancțiunile viitoare ar putea viza compania de stat rusă Rosatom, însă acest subiect nu este deocamdată în discuție. Totodată, Bruxelles-ul va continua colaborarea cu Kazahstanul pentru a preveni ocolirea restricțiilor impuse. O’Sullivan a avertizat că UE își rezervă dreptul de a întrerupe relațiile comerciale cu companiile care ajută în mod deliberat la eludarea măsurilor sancționatorii.
Potrivit publicației germane Die Welt, Uniunea Europeană intenționează să adopte al 16-lea pachet de sancțiuni pe 24 februarie 2025, marcând trei ani de la începutul invaziei rusești în Ucraina. Aceste sancțiuni vor viza sectoare economice ale Rusiei care până acum fie nu au fost supuse restricțiilor, fie au fost afectate doar parțial.
Lista sancțiunilor va include și persoane fizice și juridice considerate responsabile pentru propagandă sau acțiuni care subminează integritatea teritorială a Ucrainei. De asemenea, Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă (EEAS) planifică interzicerea accesului în UE pentru persoanele suspectate de spionaj în favoarea Rusiei sau implicare în campanii de dezinformare, inclusiv pe teritoriul Germaniei.
În ianuarie 2025, premierul Belgiei, Alexander De Croo, a declarat că noul pachet de sancțiuni ar trebui să includă măsuri care să limiteze livrările de gaze și îngrășăminte din Rusia. Potrivit Bloomberg, UE analizează, de asemenea, restricții etapizate asupra importului de aluminiu, sancțiuni împotriva mai multor nave și deconectarea unor noi bănci rusești de la sistemul internațional de plăți SWIFT.
Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!
De Croo a subliniat că toate sancțiunile împotriva Rusiei trebuie să rămână în vigoare, indiferent de rezultatele posibile ale negocierilor privind soluționarea conflictului militar din Ucraina.