Analiza dezbaterilor derulate în spațiul public în zilele 25-26 ianuarie, demonstrează un interes social sporit vis-a-vis de subiectul constituirii și activității Comisiei speciale de preselecție a candidaților la funcția de procuror – șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, anunță Consiliul Superior al Procurorilor într-un comunicat de presă.
CSP susține că la Consiliul Superior al Procurorilor au fost depuse mai multe cereri/contestații aferent procedurilor ce țin de concursul pentru funcția de procuror – șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale și, potrivit legii, acestea urmează a fi examinate, în ședință, de plenul Consiliului Superior al Procurorilor.
Asigurăm întreaga societate că toate subiectele aflate pe rolul Consiliului Superior al Procurorilor se examinează cu respectarea condițiilor impuse de lege, iar pentru a evita suspiciuni privind lipsa de obiectivitate a procedurilor de referință, îndemnăm spre discuții echilibrate, bazate pe circumstanțe factologice și raționamente juridice.
În context, CSP susține că, își asumă angajamentul de a asigura corectitudinea și obiectivitatea procedurilor de concurs în rândul procurorilor, în conformitate cu principiile stabilite de art. 1251 din Constituție* și exprimăm încrederea că toți membrii Consiliului Superior al Procurorilor conștientizează responsabilitatea instituțională față de societate de a demonstra prin conduita profesională alinierea la principiile de drept.
Concursul pentru numirea unui șef la PCCOCS a eșuat. Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco a declarat că trebuie identificate soluțiile juridice pentru anularea sau suspendarea lui. Concursul urmează a fi inițiat repetat sau, după caz, reluat când va exista un CSP cu mandat plenipotențiar, adică după finalizarea exercițiului de prevetting.