Alertă roșie pentru afaceri! Construcțiile, comerțul și industria moldovenească se prăbușesc în 2025

27 Ian. 2025, 12:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
27 Ian. 2025, 12:40 // Actual //  Ursu Victor

Conform economistului Veaceslav Ioniță și datelor recente furnizate de Biroul Național de Statistică, prognozele pentru economia Moldovei în primul trimestru al anului 2025 sunt cele mai pesimiste de la debutul măsurătorilor. Se estimează o scădere economică de -10%, mult mai negativă decât declinul de -1,4% înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut.

În sectorul construcțiilor, prognoza este de o scădere severă de -15%, cauzată de reducerea cererii și creșterea costurilor. În comerț și servicii, așteptările sunt de o scădere de -10%, reflectând cererea scăzută din partea consumatorilor. Industria prelucrătoare, în special sectoarele-cheie precum alimentația și mobila, se așteaptă la o scădere mai moderată de -7%.

Printre factorii care influențează această situație, lipsa cererii este cel mai semnificativ, fiind indicată de 31,7% dintre respondenți. Problemele financiare urcă pe locul doi, cu 21,5%, iar lipsa forței de muncă calificate continuă să afecteze economia, cu 20,7%.

De asemenea, sondajul arată diferențe semnificative în așteptările diferitelor tipuri de întreprinderi. Microîntreprinderile, cele mai vulnerabile la condițiile economice actuale, prezintă cele mai negative prognoze, estimând o scădere de -12%. În schimb, întreprinderile mari sunt mai optimiste și prevăd o scădere mult mai mică, de doar -1%, datorită resurselor mai mari și accesului la piețele externe.

Această situație reflectă o îngrijorare reală în rândul antreprenorilor. Stabilizarea cererii interne, reducerea incertitudinilor financiare și sprijinirea microîntreprinderilor ar putea contribui la schimbarea perspectivei economice. De asemenea, Ioniță subliniază importanța investițiilor strategice în educație și formare profesională pentru a combate lipsa forței de muncă calificate, un factor esențial în dezvoltarea economică sustenabilă a țării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Mai 2025, 17:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
01 Mai 2025, 17:00 // Actual //  Ursu Victor

Prețul aurului a scăzut joi cu 2%, atingând cel mai scăzut nivel din ultimele două săptămâni, în contextul unor semnale de relaxare a tensiunilor comerciale și a reducerii lichidității cauzate de vacanța prelungită în China – cel mai mare consumator mondial de aur.

La ora 16:30 (ora României), aurul spot se tranzacționa la 3.222,43 dolari uncia, în scădere cu 2%, după ce în timpul sesiunii a coborât până la cel mai redus nivel de la 14 aprilie. Săptămâna trecută, prețul atinsese un maxim istoric de 3.500,05 dolari/uncie.

„Există indicii privind apropierea unor acorduri comerciale, iar China transmite că administrația Trump a reluat dialogul. Avem un context de tip risk-on, care determină investitorii să-și marcheze profiturile în aurul considerat activ de refugiu”, a explicat Bob Haberkorn, strateg senior la RJO Futures, citat de Reuters.

Președintele american Donald Trump a declarat că există perspective de acorduri comerciale cu India, Japonia și Coreea de Sud, adăugând că există „șanse foarte mari” pentru o înțelegere și cu China. Totodată, un cont afiliat presei de stat chineze a relatat că SUA ar fi abordat Beijingul pentru discuții privind tarifele de 145% impuse recent de Washington.

Piața chineză este închisă până pe 6 mai pentru sărbătoarea Zilei Muncii, iar lichiditatea redusă a contribuit la presiunea asupra metalului prețios. TD Securities a remarcat că „aurul este aspirat în vidul de lichiditate generat de vacanța din China”.

Pe plan macroeconomic, datele publicate miercuri au arătat că economia SUA s-a contractat în primul trimestru, iar indicele PCE (personal consumption expenditures) – un indicator cheie pentru inflație – a rămas neschimbat în luna martie. Toată atenția piețelor se îndreaptă acum către raportul privind ocuparea forței de muncă din afara sectorului agricol, programat pentru vineri.

Oficiali ai Rezervei Federale americane au declarat că dobânzile vor rămâne nemodificate până când inflația va da semne clare de scădere spre ținta de 2% sau dacă va apărea o deteriorare a pieței muncii. Rata dobânzii mai mică și incertitudinile geopolitice cresc, în general, atractivitatea aurului, care nu oferă randament.

„Deși corecția actuală este generată de o îmbunătățire temporară a sentimentului de piață, factorii structurali care susțin creșterea aurului rămân valabili”, a scris Ole Hansen, strateg-șef pe materii prime la Saxo Bank.

Pe piața metalelor prețioase, argintul spot a scăzut cu 0,8% la 32,30 dolari, platina a pierdut 0,3% până la 963,84 dolari, iar paladiul a urcat cu 1,1% la 948,50 dolari uncia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!