Alertă totală! Șoferii de tir „prăjiți” în camioane. Unde sunt cele mai mari cozi

07 Iun. 2022, 13:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Iun. 2022, 13:40 // Actual //  Lupu Eduard

La vamă se formează rânduri de 5-6 kilometri, informează șeful Vămii. Responsabilii regionali au precizat care sunt impedimentele fluidizării traficului, referindu-se inclusiv la probleme de infrastructură pe partea română.

„La un simplu calcul, dacă traversează frontiera pe la Leușeni în mediu 250 de camioane pe zi. Un kilometru reprezintă 40-50 de camioane. Dacă înmulțim, vedem că sunt 5-6 kilometri. Din acest motiv sunt aceste cozi mari”, a precizat șeful Vămii, Igor Talmazan, citat de realitatea.md.

Bunăoară, la Giurgiulești angajații români ai ANSA lucrează timp de 12 ore. Colegii lor din Republica Moldova sunt la datorie non-stop, conform responsabililor.

Timp de 24 de ore, la Leușeni au intrat în Republica Moldova 321 de camioane și nu sunt rânduri, însă la ieșirea din țară staționează peste 200 de camioane.  La Sculeni, la fel, se atestă rânduri. Au intrat 104 de camioane, au fost perfectate actele pentru ieșire la 81, iar 150 stau în rând pentru a trece controalele.

Pe de altă parte, la hotarul de la nordul țării infrastructura din Republica Moldova permite capacități mai mari de control. Problema persistă pe partea română, unde infrastructura este precară și drept urmare există limite de greutate pentru vehicule.

Responsabilii au precizat că rândurile vor exista, însă Serviciul Vamal încearcă să le fluidizeze. În același timp, printre soluțiile pe care le propune Republica Moldova se numără crearea punctele de vămuire comună, dar și sincronizarea capacităților punctelor de control.

Anterior, transportatorii din țara noastră au adresat o scrisoare președintei, prim-ministrei și ministrului Infrastructurii. Ei cer ca problema să fie discutată și soluționată la nivel înalt, de către conducerea Republicii Moldova și cea a României.

Oficialii din Republica Moldova și România au confirmat luni că problema se atestă pe partea cealaltă de hotar. După ce Realitatea a abordat subiectul, presa de peste Prut a vizitat punctele vamale amplasate pe partea română, iar șoferii și angajații le-au confirmat că problema persistă și s-a acutizat.

Șoferii camioanelor care transportă marfă se confruntă de mai mult timp cu faptul că trebuie să aștepte ore în șir la vamă, însă problema s-a intensificat după izbucnirea războiului din Ucraina. Anterior timpul estimat pentru controale era de circa 48 de ore, însă după izbucnirea războiului din Ucraina a ajuns la 4-5 zile.

Realitatea Live

18 Apr. 2024, 13:42
 // Categoria: Slider // Autor:  Soroceanu Olga
18 Apr. 2024, 13:42 // Slider //  Soroceanu Olga

În data de 12 aprilie, localitatea Anenii Noi a găzduit Târgul locurilor de muncă și meșteșugărit, un eveniment ce a reunit atât angajatori, cât și meșteșugari, în efortul lor de a facilita accesul la locuri de muncă și de a promova meșteșugurile tradiționale, atât pentru populația locală cât și pentru refugiații din Ucraina stabiliți aici.

Printre participanți s-a numărat și șefa ANOFM din raionul Anenii Noi, Zinaida Iordachescu, care a subliniat diversitatea agenților economici implicați și importanța acestui eveniment pentru economia locală și națională:

„Avem agenți economici din Anenii Noi, avem de la Congresul Ucrainenilor, avem de la inspectoratul general de poliție, carabinieri, agenți economici din Chișinău fiindcă nu suntem la o distanță atât de mare și angajăm foarte multe persoane și în municipiul Chișinău.”

Evenimentul a reunit aproximativ 12 angajatori și 22 de meșteșugari, iar participanții au avut oportunitatea să afle informații despre piața muncii, să primească ghidare în carieră și să participe la cursuri de formare profesională. Printre beneficiarii acestor servicii s-a numărat și Laurenția Starciuc, care a apreciat eforturile depuse pentru a le oferi oamenilor perspective noi în câmpul muncii:

„M-am apropiat de orice căsuță, mi-am luat diverse cărți pentru a fi informată. Sunt oportunități care oferă posibilitatea de a te angaja în câmpul muncii.”

Evenimentul face parte din proiectul „Creșterea Rezilienței prin Angajare și Coeziune Socială”, implementat în consorțiu de Helvetas Moldova și HEKS – EPER Moldova, cu suportul financiar al Guvernului Elveției. Partener strategic de implementare: ANOFM.

Directorul de țară al HEKS – EPER Moldova, Peter Fenoy, a subliniat importanța coeziunii sociale și a dezvoltării economice sustenabile pentru comunitatea din Anenii Noi:

„HEKS – EPER Moldova a fost implicată în mai multe activități legate de atenuarea consecințelor conflictului din țara vecină, Ucraina. În Moldova, din păcate, influența refugiaților din Ucraina a generat mai multe necesități în baza dificultăților noastre obișnuite cu care ne confruntăm înainte de acest conflict. Ne dorim să aducem împreună oameni din diverse medii și să le oferim șanse egale de dezvoltare, indiferent de originea sau situația lor actuală.”

Târgul locurilor de muncă și meșteșugăritul reprezintă un pas important în direcția dezvoltării economice și sociale a comunității din Anenii Noi, evidențiind potențialul local și promovând oportunitățile de angajare și de creștere profesională pentru toți participanții.

Următoarele evenimente cu aceeași tematică vor avea loc pe 19 aprilie la Ialoveni și pe 29 mai la Chișinău.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău