An de coşmar pentru industria smartphone-urilor: Incertitudinile economice din China împing piaţa în cel mai prost an

17 Aug. 2023, 16:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Aug. 2023, 16:57 // Actual //  Lupu Eduard

Industria smartphone-urilor se confruntă cu o provocare semnificativă în acest an, pe fondul incertitudinilor economice prelungite din China, ceea ce afectează cheltuielile de consum și ritmul de înlocuire al dispozitivelor. Potrivit datelor furnizate de Counterpoint Research, estimările arată că livrările globale de smartphone-uri se îndreaptă spre cel mai slab an din ultimul deceniu, cu o scădere a acestora cu aproximativ 6% față de anul anterior.

Conform acestor estimări, se anticipează că până la sfârșitul anului 2023, numărul total de telefoane mobile livrate va ajunge la aproximativ 1,15 miliarde, reflectând un declin semnificativ în comparație cu anii precedenți.

Raportul subliniază că regiunea Asia este una dintre cele mai afectate, incertitudinile economice din China având un impact major asupra cheltuielilor de consum și, implicit, asupra achizițiilor de smartphone-uri. În același timp, în America de Nord, consumatorii manifestă ezitare în ceea ce privește înlocuirea dispozitivelor existente, ceea ce a dus la rate minime record de înlocuire a telefoanelor.

Cu toate acestea, în ciuda declinului general al pieței, analiștii consideră că Apple Inc. ar putea rămâne rezilientă în fața încetinirii. Compania pregătește lansarea noului model de iPhone în a doua jumătate a anului, beneficiind de loialitatea și ecosistemul său hardware, care atrage sute de milioane de utilizatori dornici să facă upgrade la dispozitivele sale.

Această tendință negativă a înlocuirii dispozitivelor a fost observată pe tot globul, inclusiv în America de Nord, unde ratele de upgrade au atins niveluri minime. Expertul Jeff Fieldhack, director de cercetare pentru America de Nord în cadrul Counterpoint, a subliniat că acest an s-a confruntat cu o înregistrare negativă de upgrade-uri la toți operatorii de pe piață.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

06 Dec. 2023, 17:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Dec. 2023, 17:11 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova urmează să aloce 5,12 miliarde de lei pentru plata datoriei de stat în anul 2024, cu o reducere de 278,8 milioane de lei (5,2%) față de cifrele revizuite pentru anul 2023, potrivit bugetului pentru anul 2024.

Cheltuielile pentru serviciul datoriei externe de stat în 2024 sunt estimate la 2,3 miliarde de lei (echivalentul a 123,1 mil. dolari), reflectând o creștere de 795,4 milioane de lei (51,8%) față de cifrele revizuite pentru 2023. Această creștere este atribuită împrumuturilor în curs de desfășurare și împrumuturilor noi, precum și comisioanelor unice și creșterii ratelor de actualizare Euribor la 6 luni și ratele drepturilor speciale de tragere pe piața internațională.

Ministerul Finanțelor estimează că, în 2025-2026, costurile aferente serviciului datoriei publice externe vor crește la aproximativ 2,4 miliarde de lei și, respectiv, 2,6 miliarde de lei.

În ceea ce privește cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat în 2024, acestea sunt estimate la 2,8 miliarde de lei, inclusiv emisiile de Valori Mobiliare de Stat (VMS) pe piața primară (2 miliarde 018,1 milioane lei), VMS convertite (181,2 milioane lei), și obligațiunile emise pentru îndeplinirea obligațiilor de plată ale Ministerului Finanțelor rezultate din garanțiile de stat (597,5 milioane lei).

În comparație cu cifrele revizuite pentru anul 2023, cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat planificate pentru 2024 sunt mai mici cu 1,074 miliarde de lei (-27,7%), o reducere datorată scăderii ratei dobânzii la VMS pe piața primară.

Pentru anii 2025-2026, se estimează că cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat vor fi de 2 miliarde 432,3 milioane lei și, respectiv, 2 ,5 miliarde de lei, potrivit proiectului de buget.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău