Ana Revenco: La MAI au fost depistate câteva grupări care fac contrabandă și dosare fabricate

16 Nov. 2021, 06:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
16 Nov. 2021, 06:57 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Ministra de Interne, Ana Revenco, a recunoscut faptul că în cadrul MAI au fost descoperite grupări de angajați, care comiteau abuzuri. Este vorba despre persoane din cadrul MAI, care aveau ca și activitate contrabanda de mărfuri, sau chiar droguri, iar alte grupări fabricau dosare la comandă, informează Realitatea.md.

Declarațiile în cauză au fost lansate de către Ana Revenco, luni, 15 noiembrie, în cadrul emisiunii În ProFunzime de la postul ProTV Chișinău.

Potrivit ministrei, în acest sens au fost demarate mai multe anchete interne, unii angajați au fost reținuți, iar alții au fost demiși, inclusiv conducători de rang înalt.

„Serviciul de Protecţie Internă şi Securitate a desfăşurat peste 160 de anchete interne în raport cu angajaţii MAI şi sunt vizaţi prin prisma posibilelor acte de corupţie, abuz în serviciu. Unele sunt în desfăşurare, altele au rezultate, fiind vorba de concedieri. Până acum am semnat peste 40 de cereri de demisie, oameni care au plecat din sistem. Aceste 40 de plecări vizează conducători de prim rang, şefi de inspectorate. Eu le-am spus clar că integritatea este unul dintre cele 3 principii de care mă conduc, iar cei care nu împărtăşesc această viziune, vor pleca. Când am început să dispunem anchete, controale, a început şi rezistenţa. Unii îmi aduc cereri de demisie”, a declarat Ana Revenco.

Problema corupției în rândul polițiștilor, ministra o vede din cauza slabei remunerări. „Mulți polițiști pleacă în concedii în plină toamnă, pentru ca să se ducă la munci sezoniere peste hotare. Să mai facă un ban.

Un subofițer tânăr, cel de patrulă simplă, sau cel de la sectorul de poliție are un salariu de 5 500 de lei. Peste alți 5 ani, el va avea  6 500 de lei. Dacă vor să întrețină familii – nu este posibil cu acest nivel de salarizare și ei pleacă din sistem”, a mai spus Ana Revenco.

În acest sens, ministra a menționat că a pregătit un proiect privind majorarea salariilor pentru polițiști. Șefa de la MAI nu a dorit să ofere detalii cu privire la cifra majorărilor salariale, menționând că deocamdată acest lucru trebuie negociat cu cei de la Ministerul Finanțelor, care pregătesc Bugetul pentru anul viitor.

Realitatea Live

08 Dec. 2023, 17:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Dec. 2023, 17:00 // Actual //  Lupu Eduard

Administrația fiscală elenă va invita peste 20.000 de contribuabili greci să explice cum reușesc să cheltuiască mai mult decât câștigă la începutul anului 2024, în condițiile în care verificările încrucișate extinse la peste 3,8 milioane de contribuabili cu venituri declarate sub 10.000 de euro au dus la depistarea unor discrepanțe între venituri și cheltuieli, scrie Kathimerini.

Contribuabilii în cauză vor fi nevoiți să ofere câteva detalii fiscului, întrucât surse din Ministerul Economiei și Finanțelor Naționale și din administrația fiscală afirmă că este imposibil să trăiești, de exemplu, cu 250.000 de euro pe an și să declari un venit de 10.000 de euro.

Potrivit informațiilor, în această etapă, administrația fiscală a solicitat mai multe detalii de la instituțiile bancare, deoarece în unele cazuri discrepanțele înregistrate sunt uluitoare. De exemplu, au fost identificați unii contribuabili cu venituri zero, care, pe baza datelor bancare, prezintă cheltuieli mari prin intermediul cardurilor, având în același timp remitențe mari în conturile pe care le dețin în străinătate.

După finalizarea verificărilor suplimentare, unii contribuabili vor primi o fișă de verificare, iar altora li se va cere să demonstreze că nu există încălcări fiscale.

Cei care nu vor reuși, se vor confrunta cu verificări pentru veniturile și cheltuielile pe cinci ani, în timp ce vor fi aplicate impozitele și amenzile prevăzute în cazurile de ascundere a materiei impozabile.

După cum a spus șeful Autorității Independente pentru Venituri Publice (AADE), Giorgos Pitsilis, un total de 80 de milioane de date au fost încrucișate în 3,8 milioane de declarații fiscale pentru 2022 cu venituri familiale anuale de până la 10.000 de euro. Au fost identificați în total 440.000 de contribuabili cu discrepanțe, dintre care 420.000 aveau discrepanțe minore și pot fi verificați într-o a doua fază.

Prin compararea veniturilor declarate cu costul vieții, înregistrat electronic, AADE a urmărit să îi identifice pe cei care își ascund veniturile reale. Datele din conturile bancare, plățile cu cardul, facturile de electricitate, telefonia mobilă și o serie de informații privind diverse plăți au fost comparate cu veniturile declarate de contribuabili.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău