Ana Revenco: La MAI au fost depistate câteva grupări care fac contrabandă și dosare fabricate

16 Nov. 2021, 06:57
 // Categoria:  // Autor:  Dumitrita Culiuc
16 Nov. 2021, 06:57 //  //  Dumitrita Culiuc

Ministra de Interne, Ana Revenco, a recunoscut faptul că în cadrul MAI au fost descoperite grupări de angajați, care comiteau abuzuri. Este vorba despre persoane din cadrul MAI, care aveau ca și activitate contrabanda de mărfuri, sau chiar droguri, iar alte grupări fabricau dosare la comandă, informează Realitatea.md.

Declarațiile în cauză au fost lansate de către Ana Revenco, luni, 15 noiembrie, în cadrul emisiunii În ProFunzime de la postul ProTV Chișinău.

Potrivit ministrei, în acest sens au fost demarate mai multe anchete interne, unii angajați au fost reținuți, iar alții au fost demiși, inclusiv conducători de rang înalt.

„Serviciul de Protecţie Internă şi Securitate a desfăşurat peste 160 de anchete interne în raport cu angajaţii MAI şi sunt vizaţi prin prisma posibilelor acte de corupţie, abuz în serviciu. Unele sunt în desfăşurare, altele au rezultate, fiind vorba de concedieri. Până acum am semnat peste 40 de cereri de demisie, oameni care au plecat din sistem. Aceste 40 de plecări vizează conducători de prim rang, şefi de inspectorate. Eu le-am spus clar că integritatea este unul dintre cele 3 principii de care mă conduc, iar cei care nu împărtăşesc această viziune, vor pleca. Când am început să dispunem anchete, controale, a început şi rezistenţa. Unii îmi aduc cereri de demisie”, a declarat Ana Revenco.

Problema corupției în rândul polițiștilor, ministra o vede din cauza slabei remunerări. „Mulți polițiști pleacă în concedii în plină toamnă, pentru ca să se ducă la munci sezoniere peste hotare. Să mai facă un ban.

Un subofițer tânăr, cel de patrulă simplă, sau cel de la sectorul de poliție are un salariu de 5 500 de lei. Peste alți 5 ani, el va avea  6 500 de lei. Dacă vor să întrețină familii – nu este posibil cu acest nivel de salarizare și ei pleacă din sistem”, a mai spus Ana Revenco.

În acest sens, ministra a menționat că a pregătit un proiect privind majorarea salariilor pentru polițiști. Șefa de la MAI nu a dorit să ofere detalii cu privire la cifra majorărilor salariale, menționând că deocamdată acest lucru trebuie negociat cu cei de la Ministerul Finanțelor, care pregătesc Bugetul pentru anul viitor.

Realitatea Live

23 Ian. 2022, 14:17
 // Categoria:  // Autor:  Lupu Eduard
23 Ian. 2022, 14:17 //  //  Lupu Eduard

În contextul deciziilor aprobate de către Comisia Teritorială Extraordinară de Sănătate Publică (CTESP) din raionul Orhei, Guvernul Republicii Moldova vine cu câteva precizări importante: deciziile anunțate de către CTESP Orhei sunt nule, iar derogarea de la deciziile Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) sunt o încălcare a legii.

La data de 21 ianuarie curent, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a raionului Orhei s-a întrunit în ședință, iar membrii acesteia au venit cu decizii care contravin cu cele aprobate la nivel de țară, ceea ce este un abuz. Deciziile CTESP Orhei prin care se permit în continuare desfășurarea procesului de studiu în cadrul instituțiilor de învățământ general și a instituțiilor extrașcolare cu prezența fizică a elevilor și desfășurarea fără restricții a evenimentelor publice și de evenimentelor de familie cu participarea unui număr mare de oameni, sunt nule.

Doar Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) este autoritatea care stabilește regulile în situația de criză creată de pandemia COVID-19. Din componența acesteia fac parte conducători ai mai multor instituții ale statului implicate în gestionarea pandemiei, medici epidemiologi și specialiști în medicină clinică. Fiecare decizie este discutată, argumentată, raportată la experiența altor țări, dar și la recomandările organizațiilor internaționale, cum ar fi Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Comisiile Teritoriale Extraordinare de Sănătate Publică (CTESP) sunt comisiile la nivelul autorităților locale. Hotărârile CNESP sunt obligatorii pentru CTESP.

Guvernul a dispus ca instituțiile specializate ale statului să verifice legalitatea tuturor acțiunilor întreprinse de CTESP Orhei.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău