Analiză: Revenirea fulgerătoare a rublei la nivelul dinainte de război e înșelătoare. Rușii vor deveni tot mai săraci

02 Apr. 2022, 11:36
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Apr. 2022, 11:36 // Actual //  bani.md

Rubla a înregistrat o revenire fulgerătoare până la nivelurile dinaintea invaziei Rusiei în Ucraina, sfidând previziunile că războiul va arunca moneda în cădere liberă. Dar acest lucru nu înseamnă că economia Rusiei nu rămâne afectată de sancțiuni, nici că revenirea rublei este o tendință pe termen lung, arată o analiză Reuters.

Revenirea dramatică, după ce valoarea rublei a scăzut la aproape jumătate primele șapte sesiuni de tranzacționare după invazia din 24 februarie, se datorează parțial unei îmbunătățiri reale a finanțelor rusești, pe măsură ce veniturile din exporturile de energie cresc, iar importurile se micșorează. Dar ipoteza că aceasta este o dovadă că economia Rusiei și-a revenit în ciuda sancțiunilor ar fi în cel mai bun caz înșelătoare.

Rubla este umflată și artificial de controlul capitalului și, având în vedere că produsul intern brut al țării se va micșora cu 10%-15% în acest an, rușii devin din ce în ce mai săraci, în timp ce inflația crescândă le devorează câștigurile.

„Această revenire a rublei nu ar trebui considerată drept o perspectivă a pieței cu privire la prognozele pe termen mediu și lung pentru Rusia”, a spus Ulrich Leuchtmann, analist la Commerzbank.
„Forțele pieței nu pot conduce rubla așa cum se poate face cu euro sau dolarul”, a adăugat el.

De la începutul războiului, rubla s-a împărțit într-o piață internă pentru instituțiile locale și una offshore pentru băncile și investitorii occidentali care fac tranzacții cu entitățile care nu sunt supuse sancțiunilor. Volumele de tranzacționare au scăzut semnificativ pe ambele piețe.

Casa Albă a declarat joi că Moscova sprijină în mod artificial rubla, iar rolul măsurilor oficiale în redresare este ușor de identificat.
Ca răspuns la sancțiunile dure impuse de occident, Rusia a crescut ratele dobânzilor la 20%, a restricționat accesul firmelor locale la valută străină, a interzis cetățenilor să retragă peste 10.000 de dolari în valută timp de șase luni și a împiedicat băncile să vândă valută.

Investitorilor străini li s-a interzis să-și vândă activele, iar președintele rus Vladimir Putin a cerut joi cumpărătorilor străini să plătească în ruble pentru gazul rusesc de la 1 aprilie.
„Țările europene nu sunt dispuse să facă acest lucru, pentru că ar avea un impact favorabil asupra pieței rublei”, a spus analistul șef Danske Bank, Minna Kuusisto.
Analiștii consideră că cererea lui Putin este o încercare de a submina sancțiunile internaționale și de a întări rubla, iar Kuusisto a remarcat că vânzătorii de gaze ruși nu au convertit până acum toate veniturile din valută în ruble.

Pe termen lung, perspectivele pentru rublă nu sunt bune. Izolarea Rusiei de către Occident va însemna probabil mai puțini cumpărători pentru exporturile Rusiei, iar în cazul în care prețul petrolului scade, rubla va avea dificultăți. Având jumătate din rezervele de aur și valută înghețate, Rusia are mai puține posibilități de a-și apăra moneda.

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ