Aniversarea unei vinării: Cum Castel Mimi a devenit un reper în turismul vinicol, în doar 5 ani de activitate

21 Oct. 2021, 13:23
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Otilia Cotruța
21 Oct. 2021, 13:23 // Bani și Afaceri //  Otilia Cotruța

Castel Mimi este una dintre cele mai importante atracții turistice din Republica Moldova. Inclus în lista primelor 15 cele mai frumoase vinării din lume, are în spate o istorie fascinantă. A fost construit în 1893 de Constantin Mimi și a suportat o serie de evoluții frumoase, cea mai recentă fiind cea din 2015, când arhitectorul Arnaldo Tranti i-a dat o nouă viață. Așa s-a întâmplat ca istoria bijuteriei arhitecturale să renască în secolul al XXI-lea!

„Castel Mimi reprezintă o valoare ce rezistă în timp. Ne-am obișnuit să creăm la Castel Mimi gust și calitate, însă aceste repere sunt mereu îmbunătățite și păstrează deopotrivă amprenta timpului care a trecut și a noilor tendințe”, spune directorul de la Castel Mimi, Adrian Trofim.

Castel Mimi – în topul preferințelor

De la redeschidere, Castel Mimi a efectuat exporturi în peste 25 de țări: Anglia, Azerbaijan, Belarus, Belgia, Benin, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Italia, Kaponia, Kârgâstan, Lituania, Polonia, Portugalia, România, Rusia, SUA, Suedia, Turcia, Ucraina.

În top 5, raportat la procentajul de sticle de vin solicitat, în ultimii cinci ani, China s-a plasat pe primul loc – cu un total de 45,56%. Este urmată de Polonia – cu 12,20% și la o diferență mică de România – cu 11,47%. Pe următorul loc se situează Germania – cu 7,47%, iar pe locul cinci Coreea de Sud – cu 4,86%. Dacă ar fi să realizăm un top 25 de țări, atunci am afla că pe ultimele trei locuri se află Norvegia, Danemarca și Franța.

Adevărul este că piața din Federația Rusă, deși considerată una tradițională pentru vinurile din Republica Moldova, nu a fost la fel și pentru vinurile Castel Mimi. De la redeschidere, a fost realizat un singur export în Federația Rusă, în anul 2018 (6,88% din numărul de sticle exportate în acel an).

Primii în finedining

Întregul complex se întinde pe o suprafață de peste 200 de hectare. În 2016 Castel Mimi a primit titlul de „Carte de vizită a Moldovei”, de unde a început a se crea o întreagă activitate turistică ce i-a făcut să fie printre primii.

Deși pandemia a lovit la fel de mult ca în toate sectoarele, au reușit să se reinventeze și să rămână pe piața vinicolă „motorul” care promovează turismul rural.

Pe teritoriul Castelului găsiți anul întreg ambianța deosebită a unuia dintre cele mai apreciate restaurante din Republica Moldova – „Bufnița Albă”. Este primul restaurant din țară, situat în afara capitalei, la Bulboaca, care au promovat bucătăria fină cu și în susținerea micilor producători locali.

Astfel, conceptul de finedining a fost discret și foarte simbolic reperat la bucătăria tradițională, la preparatele locale, specifice zonei și atât de savuroase în forma lor modernă. Printre proiectele îndrăznețe la care mai lucrează Castel Mimi este primul Wine SPA din țară – un serviciu în construcție, care va bucura publicul cât de curând.

Și să nu uităm de una dintre numeroasele comori din beciurile Castel Mimi care este cea mai veche sticlă de vin din Moldova, un Bremen Ratskeller Apostol din 1727. Secretul longevității sale este mierea pe care călugării germani au adăugat-o ca conservant. Această sticlă face parte din Colecția de vinuri inclusă în Patrimoniu Mondial UNESCO.

Gazda oamenilor celebri

200.000 de vizitatori vin în fiecare an din peste 80 de țări ale lumii la Castel Mimi. A salutat de-a lungul timpului mulți vizitatori celebri, cum ar fi ultimul țar al Rusiei, Nicolae al II-lea, în 1914, Carol al II-lea, moștenitor al tronului românesc, în 1925, și Mary Donaldson, Prințesă a Danemarcei, în 2016, dar și mulți politicieni, lideri de business, celebrități și artiști din întreaga lume.

Castel Mimi găzduiește anual patru evenimente fascinante și captivante. Cu muzică live, bucătărie gastronomică tradițională și lumini de sărbătoare, mii de oameni, tineri și în vârstă, se pot bucura de deliciile sărbătorilor anuale desfășurate la Castel Mimi. S-a regăsit printre reperele alese de delegațiile oficiale care ne vizitează țara, dar și grupurile de turiști care ajung la Bulboaca.

Cel mai recent motiv de mândrie este Congresul Global de Turism, unde a primit titlul de „cea mai mare investiție în renovarea unei vinării în zona Balcanică”, cu vinuri înalt apreciate la nivel internațional, de experți cu renume, la concursuri de specialitate.

Pe 21 septembrie oaspeți de onoare ai complexului au fost membrii comitetului UEFA,  președintele Parlamentului RM și reprezentanții UEFA, întâmpinați la Bulboaca de Iurie Trofim, proprietarul Castel Mimi. Aleksandr Ceferin, președintele UEFA, și-a lăsat semnătura pe butoiul cu vin Castel Mimi, iar legenda fotbalului mondial Luis Figo a apreciat înalt calitățile vinurilor din rezerva castelului.

Realitatea Live

08 Iun. 2023, 17:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Iun. 2023, 17:04 // Actual //  Lupu Eduard

Premierul Dorin Recean, după vizita de la podul de la Bumbăta, a discutat cu fermierii care protestau pe traseul de la Leova. Agriculturii și-au exprimat nemulțumirea că sunt în prag de faliment și au nevoie de suportul statului, în condițiile în care prețurile mici nu le acoperă cheltuielile.

„Problema e diferența dintre costuri și cheltuieli. Tot suportul pe care l-am putut acorda din buget l-am acordat. Suntem în situația în care apelăm la ajutorul extern, dar asta nu înseamnă că banii vor veni a doua zi. Ministrul Bolea va merge în data de 20 iunie la Bruxelles și va negocia. Dânsul va trebui să demonstreze costurile”, a declarat Recean.

În replică, fermierii s-au arătat nemulțumiți de activitatea ministrului Vladimir Bolea și au declarat că acesta nu face nimic în calitate de ministru.

Drept răspuns premierul Recean a spus: „Fiecare dintre noi obosește câteodată”.

Fermierii au ieșit la protest din data de 7 iunie. Aceștia cer alocarea nu mai târziu de 1 august 2023 a compensațiilor costurilor de producere fermierilor mici și mijlocii în valoarea de cel puțin 3000 de lei per hectar la culturile agricole de primă grupă (grâu, orz, rapiță);

Restricționarea temporară prin decizia CSE a importului grâului, porumbului, rapiței și floarei soarelui în Republica Moldova din Ucraina, în condițiile în care Comisia Europeană va prelungi această restricție pentru țările din Europa de Este după 5 iunie;

Obligarea Portului Giurgiulești în perioada 1 iulie-31 decembrie 2023 să exporte doar producția agricolă de origine moldovenească;

Achitarea până la 1 iulie 2023 a tuturor datoriilor la subvențiile pentru anul 2022;

Modificarea (cu intrare în vigoare până la 10 iunie 2023) legii cu privire la Programul de rambursare a TVA, astfel încât să fie prelungit acest program până la finele anului și extins numărul de beneficiarii și sumele achitate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău