Antreprenorii sociali – eroi ai societății

27 Dec. 2022, 15:51
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
27 Dec. 2022, 15:51 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Anul 2022 a fost complicat pentru mediul de afaceri, în special pentru antreprenorii sociali. De la un război la frontieră, tarife majorate la resursele electroenergetice, secetă până la concurența înaltă și dificultăți legate de înregistrarea întreprinderii. Pentru a avea o înțelegere complexă a provocărilor cu care s-au confruntat antreprenorii sociali în anul 2022, am discutat atât cu antreprenori, cât și cu experți implicați în consiliere și asistență în domeniul dezvoltării business-ului social.

Chiar și în aceste condiții dificile, antreprenorii sociali au demonstrat încă o dată că merită titlul de „EROI AI SOCIETĂȚII”, întrucât s-au implicat activ în rezolvarea problemelor sociale.

„Antreprenoriatul social – un fenomen în dezvoltare în Republica Moldova, care, sper eu, să ia amploare în următoarea perioadă. Am lansat în această vară primul Accelerator al Antreprenoriatului Social – Regiunea Centru, pentru a sprijini și încuraja implicarea antreprenorilor și ONG-urilor în rezolvarea unor probleme sociale. Provocări? Sigur! Ca și în orice activitate, și antreprenorii sociali întâmpina provocări, dar e important când poți primi suportul necesar, la timpul cuvenit. Provocările pe care le întâlnesc antreprenorii sociali, în mare parte, țin de procedura de înregistrare a întreprinderilor, obţinerea statutului respectiv şi accesarea facilităţilor fiscale şi a finanţării private. De aceea, prioritatea Camerei de Comerț și Industrie, de la lansarea HUB-ului în regiunea Centru, este oferirea suportului companiilor sociale. Totodată, Camera de Comerț și Industrie a promovat interesele antreprenoriatului social pe platforma existentă de dialog public-privat, unde au fost abordate cele mai actuale subiecte și inițiative de armonizare a legislației naționale cu cea din UE. Consider că cea mai mare provocare pentru antreprenoriatul social în anul curent, a fost lipsa sustenabilității, dar mă bucur, că în ciuda faptului că antreprenorul social nu beneficiază de facilități economice, antreprenorii de la noi nu disperă, ba din contra – vin cu noi inițiative care să dezvolte comunitatea, să integreze diferite categorii de persoane în activitate și să fie mai aproape de oameni.” a declarat Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.

Criza refugiaților provocată de războiul din Ucraina a fost o altă provocare. Și în acest caz, antreprenorii sociali nu au rămas indiferenți. Întreprinderea socială de inserție „EduJoc” s-a implicat activ în susținerea celor care au fugit din calea războiului, în special în oferirea de suport familiilor care au copii. Datorită suportului oferit de partenerii de dezvoltare, au implicat și voluntari internaționali, printre ei fiind și actorul Orlando Bloom, care a vizitat Republica Moldova pentru a se întâlni cu copiii și familiile de refugiați din Ucraina.

„Anul 2022 pentru noi a fost un an foarte greu, la fel ca și pentru mulți alții. A fost primul an în care am avut foarte puține vânzări. Scăpare noastră au fost organizațiile locale și internaționale, finanțate de partenerii externi, care au făcut achiziții mari. Ei ne-au ajutat să ne menținem pe linia de plutire și am putut să compensăm deficitul de la magazin. De asemenea, 2022 este anul când a venit războiul și ne-a dat peste cap toate planurile. În același timp am reușit, din nou, să transformăm provocările în oportunități și am reușit să extindem misiunea noastră de a oferi șansa fiecărui copil din Moldova să aibă în casă cel puțin o jucărie educativă și pentru copiii refugiați din Ucraina. Datorită voluntarilor din toate țările lumii am reușit să meșterim multe jocuri noi cum ar fi jucăria cu elastic în culorile drapelului Ucrainei, harta puzzle Ucraina, Turnul Fricilor, Cărămizile, etc. Totuși, cea mai mare provocare a fost lansarea GustoHora. Provocarea a fost să migrăm de la producerea de jucării în domeniul gastronomic. Am avut noroc de voluntarii din Japonia și Irlanda care sunt bucătari șefi și prin experiența lor ne-au demonstrat că putem să ne extindem spectrul de servicii. După două luni de achiziții și transformări am creat o camionetă care ne ajută să organizăm adevărate festivaluri și să implicăm și copii în activitățile de gătit. Mi-ar plăcea foarte mult să avem în echipa noastră un bucătar cu nevoi speciale, care să inspire și să încurajeze alți tineri cu nevoie speciale din satele în care vom merge. Ne-am asumat cu echipa ca în următorii 10 ani să facem advocacy pentru ca persoanele cu nevoi speciale, în special copiii,  să nu mai simtă sentimente de autoizolare și să convingem autoritățile că toate spațiile de joacă trebuie să devină incluzive, mai ales cele publice.” a declarat Igor Hîncu, fondatorul EduJoc.

Războiul este o adevărată provocare pentru antreprenorii sociali, atunci când clienții se abțineau de la evenimente și achiziții.

„La început de 2022, activitatea Ecovox Grup SRL (care include 2 activități de antreprenoriat social: soluții pentru organizarea și gestionarea evenimentelor – Keystone Events și producerea și comercializarea de traiste sub marca Ecovox) a fluctuat între încercarea de a reveni din criza pandemică, care a limitat numărul evenimentelor și ineluctabil al clienților și intrarea în criza provocată de războiul din țara vecină. Războiul din Ucraina a conturat, în primă instanță, un public refractar și clienți care s-au abținut de la achiziții și organizarea de evenimente, iar, ulterior, a provocat un flux ascendent de cereri din partea clienților. În consecință au fost necesare resurse umane suplimentare pentru a gestiona fluxul ascendent de solicitări parvenite din partea clienților și partenerilor. Actualmente, considerăm necesar, pe de o parte, continuarea activităților de advocacy în vederea dezvoltării antreprenoriatului social, obținerii mai multor facilități fiscale și implementarea de noi măsuri și mecanisme de suport din partea statului. Pe de altă parte, este necesar de a continua îmbunătățirea, digitalizarea și scalarea business-ului social, ca model de business care crează impact în societate.” menționează Ina Zaporojan, Manager Antreprenoriat Sociali, Keystone Moldova.

Creșterea tarifelor la resursele energetice au adus cu sine și creșterea prețurilor la materia primă, ceea ce reprezintă o altă provocare pentru antreprenorii sociali.

Anul 2022 a fost unul provocator pentru noi. Creșterea prețurilor la materia primă, la energia electrică și la carburanți ne-au afectat și zădărnicit planurile. De asemenea, ne-am confruntat cu deficitul de personal, inclusiv angajarea persoanelor  cu dizabilități.” declară Tatiana Puga, directorul întreprinderii Credem Eco SRL din Bălți.

Și întreprinderea socială Vibe Academy s-a confruntat cu problema creșterii prețurilor.

„Cele mai mari provocări pentru noi rămân a fi prețurile înalte la chirii, care- au crescut foarte mult pentru noi; creșterea tarifelor la gaz și electricitate. În aceste condiții am fi fost impuși să mărim prețurile, dar nu am făcut asta și e în defavoarea noastră.” declară Maria Pasat, fondatoarea Vibe Academy.

Provocările au depins foarte mult de domeniul în care activează antreprenorii sociali. Pentru cei care activează în domeniul agriculturii, seceta a dat mari bătăi de cap.

„Noi avem o prisacă de 60 de stupi de albine și angajăm în câmpul muncii tineri cu dizabilități, în special din mediul rural. Activând în agricultură, depindem foarte mult de regulile naturii. În acest an, din cauza secetei, am avut mai puține produse apicole. De asemenea, neavând experiență în domeniul antreprenoriatului, este puțin mai dificil. Chiar și cu astfel de provocări, când vezi satisfacția persoanelor angajate, te motivează foarte mult. Pe viitor sperăm să putem angaja cât mai multe persoane.” menționează Veronica Căpătici, fondatoarea întreprinderii Darul Albinelor.

Acest material a fost produs cu suportul financiar al Uniunii Europene și al Suediei. Conținutul acestuia reprezintă responsabilitatea exclusivă a proiectului „Valorificăm potențialul societății civile pentru promovarea și dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia, realizat de Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Centrul Contact și Keystone Moldova. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău