Cum pot depăși întreprinderile sociale dificultățile pe care le întâlnesc în cale. Recomandări de la experți

27 Dec. 2022, 17:25
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
27 Dec. 2022, 17:25 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Întreprinderile sociale se confruntă cu o serie de probleme printre care imposibilitatea de accesa credite de la instituțiile bancare din cauza crizei actuale și lipsa de facilități fiscale și nefiscale. În cadrul studiului „Cunoștințe, atitudini și comportamente în domeniul antreprenoriatului social din Republica Moldova”, prezentat de Keystone Moldova, experții din domeniul antreprenoriatului social au prezentat mai multe recomandări pentru a depăși aceste provocări.

Astfel, printre recomandările formulate de experți în vederea depășirii dificultăților cu care se confruntă întreprinderile sociale și/sau întreprinderile sociale de inserție, se regăsesc:

  • Includerea întreprinderilor sociale în mecanismele și programele de finanțare legate de incluziunea socială, dezvoltarea economică, dezvoltarea rurală și ocuparea grupurilor vulnerabile;
  • Desfășurarea programelor de formare inițială și continuă pentru antreprenorii sociali și pentru funcționarii publici cu scopul oferirii asistenței tehnice și consultanței în procesul de activitate a întreprinderilor și afacerilor sociale;
  • Coordonarea între diferiți donatori și autorități publice în ceea ce privește acordarea sprijinului financiar și tehnic pentru înființarea sau dezvoltarea de întreprinderi sociale;
  • Crearea unor instrumente de finanțare/creditare pentru sectorul de antreprenoriat social. Înființarea unor instituții non-bancare specializate pe creditarea / finanțarea întreprinderilor sociale;
  • Încurajarea achizițiilor de la întreprinderi sociale prin contracte rezervate sau introducerea de clauze sociale în caietele de sarcini;
  • Instituirea unor facilități fiscale și nefiscale pentru companii care fac achiziții de la întreprinderi sociale și contribuie astfel la dezvoltare locală și crearea de locuri de muncă pentru persoane din grupuri defavorizate social.

Studiul „Cunoștințe, atitudini și comportamente în domeniul antreprenoriatului social din Republica Moldova” a fost realizat  în cadrul proiectului „Valorificăm potențialul societății civile pentru promovarea și dezvoltarea antreprenoriatul social în Republica Moldova”, implementat de Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Centrul Contact și Keystone Moldova. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și co-finanțat de Suedia. Proiectul contribuie la crearea unui ecosistem favorabil dezvoltării antreprenoriatului social în Republica Moldova.

Realitatea Live

08 Dec. 2023, 16:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Dec. 2023, 16:37 // Actual //  Lupu Eduard

Șeful Consiliului European, Charles Michel, l-a avertizat joi, 7 decembrie, pe liderul chinez Xi Jinping să se ocupe imediat de „o listă de companii” implicate în furnizarea către Rusia de bunuri cu dublă utilizare, indicând că țările UE vor discuta în curând dacă să sancționeze aceste entități.

Aproximativ 13 companii cu sediul în China sunt în vizorul UE, deoarece blocul comunitar încearcă să înăsprească scurgerile de bunuri cu dublă utilizare exportate în Rusia, despre care Kievul și aliații săi occidentali spun că ajută războiul de agresiune împotriva Ucrainei. În absența asigurărilor adecvate de la Beijing, liderii UE reuniți la Bruxelles săptămâna viitoare ar putea decide să facă publice numele companiilor.

„Am identificat o listă de companii care sunt suspectate de a juca un rol în eludarea sancțiunilor noastre și, cu ocazia… în timpul summitului, suntem de acord că este important să intrăm mai mult în detalii”, a declarat Michel reporterilor după discuțiile la vârf cu Xi la Beijing. „Sperăm sincer că astăzi vom fi ascultați, iar apoi China va întreprinde acțiunile corespunzătoare”.

„De asemenea (…) vom informa statul nostru membru, deoarece statele membre vor trebui să decidă ce măsuri trebuie luate în continuare”, a adăugat Michel.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care este responsabilă de elaborarea viitorului pachet de sancțiuni, a declarat că i-a spus lui Xi „să prevină orice încercare a Rusiei de a submina impactul sancțiunilor”.

Summitul UE-China, primul care are loc face-to-face în ultimii patru ani, are loc în contextul în care conducerea Beijingului își intensifică angajamentul diplomatic pe fondul unei crize economice, determinată în parte de tensiunile geopolitice în creștere și de apelul Occidentului de a elimina riscurile din partea celei de-a doua mari economii a lumii.

În cadrul întâlnirii sale cu cei doi lideri ai UE, Xi a înlăturat în mod indirect nevoia de reducere a riscurilor și a prezentat China drept un partener pentru sectoarele comerciale și tehnologice ale Europei, în timp ce SUA își extinde restricțiile privind exporturile de tehnologie către cel mai mare concurent al său.

Beijingul, a declarat Xi, „este dispus să trateze UE ca pe un partener-cheie în cooperarea economică și comercială, un partener prioritar în cooperarea tehnologică și un partener de încredere în lanțurile industriale și valorice”.

În cadrul unei sesiuni ulterioare cu premierul Li Qiang, a avut loc o retorică mai dură împotriva agendei tot mai asertive a UE față de China.

„China se opune încălcărilor principiilor de bază ale economiei de piață, [și] politizării și securizării problemelor economice și comerciale”, a declarat Li, adăugând că Beijingul „speră că Europa va fi prudentă în ceea ce privește aplicarea unor politici comerciale restrictive și utilizarea măsurilor de remediere comercială”.

Von der Leyen, întrebată despre ancheta UE privind subvențiile de stat din spatele vehiculelor electrice fabricate în China, a spus doar că problema a fost abordată în timpul summitului.

În ceea ce privește deficitul comercial al UE față de China – care s-a dublat, ajungând la aproape 400 de miliarde de euro între 2020 și 2022 – von der Leyen a descris situația ca fiind „critic dezechilibrată”. Au existat discuții „intense” cu Xi, a spus ea.

Von der Leyen a adăugat că se așteaptă să vadă rezultatele în urma cărora China va lua măsuri concrete pentru a rezolva problema fluxurilor transfrontaliere de date, lipsa accesului pe piață pentru dispozitivele medicale și legile restrictive împotriva industriei cosmetice, o mare preocupare pentru Franța.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău