Mare atenție! Compensațiile la căldură, o nouă țeapă a statului!? Fără ajutor dacă ai venituri mai mari de 113 lei/zi

27 Dec. 2022, 14:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Dec. 2022, 14:53 // Actual //  Lupu Eduard

Guvernul a publicat descifrările calculelor pentru compensațiile acordate pentru achitare facturilor. Așadar, pentru a stabili vulnerabilitatea energetică s-au luat în considerare venitul global al gospodăriei, venitul estimat după deducerea minimului de cheltuieli al gospodăriei și costul estimat al energiei pentru perioada rece a anului, scrie realitatea.md.

Conform informațiilor de pe compensatii.gov.md, o familie formată din doi maturi are nevoie de aproximativ 6000 de lei pentru a-și asigura minimul necesar, până la plata facturilor.  Pentru persoanele care locuiesc singure, minimul de cheltuieli prezentat pe compensații.gov.md este de circa 3400 de lei.

Regulamentul Guvernului privind acordarea compensațiilor prevede că venitul disponibil pentru achitarea energiei se calculează potrivit unei formule speciale, fiind scăzut nivelul minim de cheltuieli, conform datelor Biroului Național de Statistică, cu excepția tarifelor la serviciile comunale și luând în considerare rata inflației pentru luna septembrie. Dacă familia are contractat un credit ipotecar, ratele pentru împrumut sunt luate în considerare.

Redacția Realitatea a calculat minimul de cheltuieli, după ce a scăzut din venitul global lunar al gospodăriei, venitul „venitul disponibil pentru achitarea energiei, după deducerea nivelului minimului de cheltuieli al gospodăriei casnice”.

Bunăoară, o familie formată din doi maturi, cu venit de 18.000 lunar, după deducerea cheltuielilor minime lunare, are disponibile puțin peste 12.000 de lei pentru facturi. Respectiv, suma minimă necesară pentru a supraviețui, calculată de autorități, este de 6000 de lei.

Un alt exemplu este o gospodărie cu o singură persoană, venitul fiind de 15.819 lei. Suma disponibilă pentru achitarea facturilor, după estimări, este de 12.389 de lei. Așadar, avem minimul cheltuielilor de peste 3400 de lei.

Sume similare sunt afișate și în cazul salariilor mai mici. De exemplu, o persoană cu leafa de circa 6700 de lei, care locuiește singură, are minim de cheltuieli de aproximativ 3400 de lei și duma disponibilă pentru facturi – peste 2900 de lei.

Situația este diferită în cazul familiilor cu minori. Așadar, la un venit de 8600 a unei familii formate dintr-un matur și un minor, cheltuielile minime se estimează la peste 5800 de lei.

Guvernul oferă compensații pentru consumul de energie, în baza categoriilor de vulnerabilitate energetică în care este încadrată familia. Indicatorul se stabilește în baza cererilor depuse, iar suportul se oferă prin intermediul programului guvernamental„Ajutor la contor”, implementat de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale, cu sprijinul Uniunii Europene și Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, prin intermediul Programului Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova.

La sfârșitul lui noiembrie au fost anunțate gradele de vulnerabilitate, iar primele facturi cu tarife compensate au ajuns la consumatori în decembrie. Programul a fost ajustat deja de mai multe ori, fii modificate categoriile de vulnerabilitate, iar cetățenii debranșați de la energie termică – incluși automat în lista celor care au „vulnerabilitate foarte ridicată”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Apr. 2023, 07:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Apr. 2023, 07:16 // Actual //  Lupu Eduard

În prezent relațiile dintre Statele Unite și Rusia sunt la cel mai scăzut nivel de după sfârșitul Războiului Rece.

Dar de-a lungul secolelor, legăturile au fost mai strânse, dovadă că acum 156 de ani, Rusia a vândut Americii cu suma de 7,2 milioane de dolari, Alaska, tranzacție care este considerată de experți cea mai mare greșeală din istorie a Moscovei.

Pe 30 martie 1867. Statele Unite și Rusia au ajuns la un acord privind achiziționarea teritoriului de nord al Alaskăi, care cuprindea aproape 600.000 de mile pătrate, potrivit TVP World.

În 1866, guvernul rus a analizat oferta Statelor Unite de a cumpăra pământul din Alaska. William H. Seward, secretarul de stat al SUA, a mediat acordul în numele Washingtonului, în timp ce ministrul rus Edouard de Stoeckl a condus negocierile în numele Moscovei.

Cele două națiuni au ajuns la un acord la 30 martie 1867, prin care Statele Unite trebuia să plătească Rusiei suma de 7,2 milioane de dolari pentru Alaska.

Tranzacția a fost intermediată de Edouard de Stoeckl, care a primit un cec de 7,2 milioane de dolari. Tratatul de cesiune, care a fost semnat de țarul Alexandru al II-lea și a încheiat oficial înțelegerea de cumpărare a Alaska din Rusia.

Președintele Statelor Unite de atunci Andrew Johnson a semnat tratatul pe 28 mai, iar Senatul american a validat acordul pe 9 aprilie, iar Alaska a fost transferată oficial la Statele Unite pe 18 octombrie 1867. Această achiziție a pus capăt prezenței Rusiei în America de Nord și a asigurat accesul SUA la marginea nordică a Pacificului.

Statele Unite au cumpărat aproape 600.000 de mile pătrate cu mai puțin de 2 cenți pe acru, deși mulți politicieni de la Washington s-au opus achiziției.

Abia după marea goană a aurului din Klondike, Alaska a fost văzută de toți americanii ca o adăugare demnă la teritoriul american. În plus, locația strategică a terenului achiziționat dădea drept SUA la revendicările teritoriale din Arctica.
Importanța strategică a Alaska a fost în cele din urmă recunoscută în cel de-Al Doilea Război Mondial. Alaska a devenit stat la 3 ianuarie 1959.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău