Ce spune ANRE despre o posibilă majorare a tarifului la energia electrică pentru populație

27 Dec. 2022, 15:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Dec. 2022, 15:06 // Actual //  Lupu Eduard

ANRE susține că serviciul de transport al energiei electrice este parte componentă a prețului reglementat de furnizare a energiei electrice către consumatorii finali, cu o pondere în structura totală a prețului de apr. 5-6%. Or, o eventuală majorare a acestei componente nu va avea impact imediat asupra prețurilor la energia electrică furnizată consumatorilor finali, explică agenția într-un comunicat de presă urmare a solicitării operatorului de transport Moldelectrica de majorare a tarifului cu 82,2%, la 0,264 bani kW/h.

Agenția examinează solicitarea menționată și în acest sens a solicitat de la Î.S. „Moldelectrica” să prezinte date suplimentare, pentru a justifica toate costurile suportate de operator la prestarea serviciului de transport al energiei electrice. Serviciul de transport al energiei electrice constituie un element de cost care se include la determinarea tarifelor pentru prestarea serviciului de distribuție a energiei electrice și ulterior a prețurilor reglementate la energia electrică furnizată de furnizorii Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L. și S.A „FEE Nord”.

După finalizarea examinării solicitării de majorare a tarifului pentru serviciul de transport al energiei electrice a Î.S. „Moldelectrica”, Agenția va informa publicul și consumatorii privind rezultatele finale, și după caz, va adopta decizia corespunzătoare.

În prezent, tariful energiei electrice pentru consumatorii casnici deserviți de Premier Energy este de 4,62 lei kW/h, iar pentru cei de deserviți de FEE Nord – 4,65 lei kW/h.

Tariful la energia electrică s-a redus ultima dată la începutul lunii decembrie după ce Republica Moldova a renunțat la energia electrică cumpărată din România care se cifra la 231 euro MW/h, iar tariful pentru consumatorii casnici a ajuns la aproape 6 lei KW/h. În prezent, Chișinăul cumpără energie electrică de la Cuciurgan la un preț de 73 USD.MW/h în schimbul gazului pe care l-a cedat Tiraspolului – 5,7 mil metri cubi/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Mai 2024, 14:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 14:42 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova va avea în curând un nou șef la Serviciul Vamal, a anunțat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul unei emisiuni la RLive. Rotaru a subliniat că poziția, deși atractivă din punct de vedere salarial, este complicată și vine cu numeroase provocări.

„Eu cred că în timp foarte scurt vom avea un nou șef la Serviciul Vamal. Este o poziție atractivă, dar nimeni nu vrea să vină. Este o poziție complicată. Dacă cineva îți creează iluzii că Serviciul Vamal, fiscul sau Ministerul de Finanțe că sunt domenii unde este foarte bine de lucrat, nu este chiar așa. Sunt domenii cu riscuri sporite, complicate care asigură securitatea economică a statului”, a explicat Rotaru.

Ministrul a evidențiat complexitatea funcționării vamale, menționând că activitatea vămii este continuă, 24 de ore pe zi, ceea ce implică provocări de securitate cibernetică și economică, precum și gestionarea eficientă a fluxurilor de la vamă. Rotaru a amintit că, în contextul începutului războiului din Ucraina, angajații vamali au muncit non-stop pentru a face față situației, răspunzând așteptărilor publicului.

„Dacă este cineva din public care vrea să-și asume această responsabilitate, să vină la vamă. Este destul de complicat. Trebuie să fim conștienți că trebuie să ne asumăm niște responsabilități pe care trebuie să le ducem până la capăt”, a punctat Rotaru.

Poziția de șef al Serviciului Vamal este esențială pentru asigurarea securității economice a statului și pentru implementarea eficientă a politicilor fiscale. Ministrul Finanțelor a făcut un apel către cei care sunt dispuși să își asume această responsabilitate să aplice, subliniind importanța acestui rol în contextul actual.

Igor Talmazan a demisionat de la Serviciul Vamal în data de 10 aprilie, în urma scandalui în care au fost documentați la Postul Vamal Aeroport șapte inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău