Apocalipsa energetică! Ministerul Energiei activează planul de urgență în cazul în care Cuciurganul rămâne fără gaz

28 Aug. 2024, 10:48
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Aug. 2024, 10:48 // Actual //  bani.md

Ministerul Energiei din Republica Moldova a lansat un plan cuprinzător pentru gestionarea situațiilor excepționale pe piața energiei electrice, elaborat în colaborare cu Uniunea Europeană și PNUD Moldova. Acest plan, bazat pe evaluări naționale și regionale ale riscurilor de securitate a aprovizionării cu energie electrică, este destinat să prevină și să gestioneze crizele legate de furnizarea energiei electrice.

Planul de pregătire pentru riscuri a fost dezvoltat cu sprijinul programului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova” și se aliniază cu cerințele Uniunii Europene. Acesta include măsuri pentru abordarea a 31 de scenarii regionale de criză identificate de ENTSO-E, dintre care 26 sunt relevante pentru Moldova. Printre acestea, un scenariu național specific se referă la suprasolicitarea rețelelor electrice de joasă tensiune din orașe, cauzată de deficitul de gaze naturale în sezonul rece și utilizarea intensificată a aparatelor electrice pentru încălzire.

*Planul acoperă riscuri variate, inclusiv lipsa combustibilului, eșecul pieței energetice, atacuri cibernetice, vreme extremă, defecțiuni tehnice, dezastre naturale și erori umane. Reglementările stabilesc responsabilitățile operatorilor de sisteme energetice, participanților pe piața energiei electrice și consumatorilor, asigurând transparență și respectarea cerințelor pieței competitive.

Comisia pentru situații excepționale, care poate fi sesizată de operatorul sistemului de transport al energiei electrice sau de Ministerul Energiei, are rolul de a evalua riscurile și de a coordona acțiunile în caz de criză. Deciziile Comisiei sunt obligatorii și prevalează asupra planurilor proprii ale întreprinderilor electroenergetice și altor acte normative în domeniu.

Consumul total de energie electrică în Republica Moldova în 2022 a fost de aproximativ 4513 milioane kWh, cu sarcini de vârf ce depășesc 1000 MW în timpul iernii. Rețelele electrice de distribuție conectează 1.284.800 de consumatori finali, majoritatea fiind consumatori casnici, care au utilizat aproximativ 44% din energia furnizată în acel an.

Acest regulament se aliniază cu Regulamentul UE 2019/941 privind pregătirea pentru riscuri în sectorul energiei electrice și face parte din Pachetul de Integrare a Pieței Energiei Electrice, care vizează conectarea piețelor naționale din Comunitatea Energetică cu piața unică energetică europeană până la sfârșitul anului 2025.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ