Apple va crește prețul mediu al unui iPhone de două ori în următoarele luni

24 Sept. 2022, 15:08
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
24 Sept. 2022, 15:08 // Actual //  bani.md

Cererea pentru noul iPhone 14, prezentat la începutul acestei luni, este deja suficient de robustă pentru a estima că „prețul mediu de vânzare” la nivel mondial va crește la un nivel record de 892 de dolari în septembrie și la 944 de dolari în decembrie, potrivit furnizorului de date Counterpoint Research, care își bazează proiecțiile pe cererea consumatorilor, pe informații de piață și pe discuțiile cu furnizorii, scrie Financial Times.

Recordul actual este de 873 de dolari, atins în trimestrul al patrulea al anului trecut. Prețul mediu de vânzare al iPhone-urilor este un indicator cheie al Apple pentru Wall Street, întrucât vânzările de smartphone-uri reprezintă încă aproximativ 50% din veniturile grupului. Traiectoria ascendentă a acestor prețuri – de la doar 690 de dolari la sfârșitul anului 2015 – este cu atât mai semnificativă cu cât Apple a ales să nu majoreze prețurile dispozitivelor sale la începutul acestei luni, cu ocazia lansării anuale a produselor sale emblematice, o decizie pe care unii analiști au numit-o cea mai mare surpriză a evenimentului.

Tendința este determinată de popularitatea modelelor iPhone 14 Pro și Pro Max. Atunci când grupul de cercetare Evercore ISI a intervievat aproximativ 4.000 de consumatori în această lună, a constatat că 56% dintre cei care probabil vor cumpăra un iPhone plănuiau să cumpere un model Pro, față de 41% anul trecut. Acesta a anticipat că ASP-ul din următorul an se va situa în jurul valorii de 940 de dolari, cu aproximativ 10 procente mai mult decât în ciclul iPhone 13.

„Ne creștem estimările privind veniturile din iPhone pentru următoarele patru trimestre, pe fondul unor ASP mai mari decât cele așteptate”, a declarat pentru clienți Amit Daryanani, analist la Evercore.

Cifrele sugerează că Apple se află într-o poziție mult mai bună astăzi decât în ianuarie 2019, când a fost nevoită să emită primul avertisment privind veniturile din ultimii 16 ani din cauza slăbiciunii vânzărilor de iPhone în China.

De atunci, a preluat o cotă de piață mai mare în China datorită lansării iPhone-urilor compatibile cu 5G în 2020 și a căderii Huawei, care a fost împiedicată să vândă telefoane 5G în urma sancțiunilor impuse de SUA.

Între sfârșitul anului 2020 și sfârșitul anului 2021, cota de piață a Apple în China a crescut de la 15,9% la 23%, potrivit Counterpoint.

La nivel global, piața premium a telefoanelor care costă peste 400 de dolari a depășit vânzările generale timp de nouă trimestre consecutive, Apple obținând o cotă de piață de 57% în ultimul trimestru, arată datele Counterpoint.

Segmentul ultra-premium – telefoane cu prețuri de peste 1.000 de dolari – aproape s-a dublat în ultimul trimestru față de anul trecut, Apple acaparând 78% din piață.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO