Rezerve valutare ale Băncii Naționale a Moldovei au atins un noi maxim istoric, în data de 15 decembrie, de 5,359 miliarde de dolari.
Majorarea activelor oficiale de rezervă s-a datorat intervențiilor băncii centrale pe piața valutară prin procurări de valută din piața în condițiile cererii mai slabe față de ofertă, dar și a intrărilor de credite externe.
Plasamentele în valori mobiliare au constituit 4,2 miliarde de dolari, disponibilitățile la termen – 1,1 miliarde de dolari, alte bănci centrale cu excepția BRI și FMI – 588,6 milioane de dolari, iar plasamentele în băncile cu oficiile în străinătate – 518,2 milioane de dolari.
Rezervele de aur ale Republicii Moldova valorau 4,7 milioane de dolari.
Activele oficiale de rezervă (identice cu rezervele internaţionale brute) sunt activele disponibile în orice moment şi controlate de către Banca Naţională a Moldovei în scopul finanţării directe a dezechilibrului balanţei de plăţi, pentru reglarea indirectă a dezechilibrului balanţei de plăţi prin efectuarea intervenţiilor pe piaţa valutară în scopul realizării politicii monetare şi valuatre ale Băncii Naţionale a Moldovei, precum şi în alte scopuri. Alte active valutare sunt acele active valutare, care aparţin Băncii Naţionale a Moldovei şi care nu fac parte din activele oficiale de rezervă.
Guvernatorul BNM, Octavian Armașu a fost demis de la conducerea Băncii Naționale a Moldovei, în ședința de joi, 21 decembrie, a Parlamentului, cu votul a 81 de deputați PAS și PSRM. Iar în data de 22 decembrie la deputații au votat-o în funția de șefă a băncii centrale pe Anca Dragu.