Au decis să nu mai sacrifice nurci, chiar dacă au COVID-19. Cum luptă acum cu virusul

26 Mai 2021, 07:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
26 Mai 2021, 07:01 // Actual //  Otilia Cotruța

Nurcile sunt animalele care se pot infecta foarte ușor cu coronavirus. Totodată, nu este clar dacă pot transmite virusul la oameni. Ceea ce se știe sigur, în schimb, este că oamenii pot transmite nurcilor boala.

Cu toate acestea, din cauza îndoielilor cu privire la amenințarea pe care o prezintă aceste animale, diferite țări europene au sacrificat milioane de nurci în fermele lor.

Grecia are o altă abordare

În nordul Greciei, o țară care se dovedește un jucător important din această parte a Europei în industria blănurilor, decizia de a ucide nurci nu este văzută deloc cu ochi buni. În regiunea Macedonia de Vest din Grecia, una dintre cele mai sărace regiuni ale țării, oamenii depind în mare măsură de industria blănurilor. Acolo trăiesc cel puțin 1,5 milioane de nurci.

Jurnaliștii de la Euronews au vizitat una dintre cele 80 de ferme din zona Kastoria. Li s-a permis accesul numai în condiții stricte, care au inclus și efectuarea unui test PCR negativ.

Nicole Baudin, un crescător de nurci de la fermă, a transmis că toți oamenii de la fermă au fost „foarte surprinși că aceste animale erau atât de sensibile la virusul COVID”.

Când și-au dat seama de acest lucru, toți angajații care lucrau acolo au început imediat să poarte măști și să își spele frecvent mâinile.

În prezent, în nicio magazie nu se permite accesul a mai mult de doi angajați care să îngrijească nurcile. Nicole Baudin spune că atât ea, cât și ceilalți oameni angrenați în creșterea nurcilor au încercat să facă tot posibilul pentru a menține virusul în afara zonei în care trăiesc nurcile. Ca atare, toți fermierii de acolo sunt acum vaccinați.

Aceste măsuri, precum și efectuarea de teste regulate pe nurci, sunt recomandate cu tărie de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) pentru a preveni contaminarea animalelor.

 

Realitatea Live

26 Sept. 2021, 09:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
26 Sept. 2021, 09:49 // Actual //  Dumitrita Culiuc

O echipă de scafandri din largul coastei spaniole a descoperit o comoară de 53 de monede de aur din perioada Imperiului Roman, scrie Business Insider.

Acestea sunt în stare perfectă și reprezintă cea mai mare colecție descoperită vreodată în Europa.

Luis Lens și Cesar Gimeno făceau scufundări în Marea Mediterană, în timp ce erau în vacanță în Xabia, Spania. În timp ce explorau peisajul subacvatic și curățau gunoiul, au dat peste un obiect strălucitor care semăna cu o „monedă de 10 cenți”, potrivit ziarului El Pais.

După ce au recuperat obiectul, au observat o inscripție cu o față grecească sau romană antică și au presupus că este vorba de bijuterii.

Au săpat folosind un cuțit și au descoperit alte monede încastrate într-o crăpătură de stâncă.

Aceștia au raportat descoperirea autorităților locale și la fața locului a mers o echipă de scafandri și arheologi. Aceștia au descoperit, în total, 53 de monede de aur, trei cuie și rămășițele a ceea ce părea a fi un cufăr.

Oamenii de știință de la Institutul Universitar de Cercetare în Arheologie și Patrimoniu Istoric au analizat monedele și au descoperit că erau de la finalul secolului al IV-lea și începutul secolului al V-lea.

„Este unul dintre cele mai mari seturi de monede romane de aur descoperite în Spania și în Europa”, a declarat Jaime Molina, șeful echipei de arheologi subacvatici de la Universitatea din Alicante, într-un comunicat de presă.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală