Au început să sune alarmele pentru un dezastru economic: Ţara care s-a împotmolit şi riscă să tragă în jos toată lumea

28 Aug. 2023, 17:51
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Aug. 2023, 17:51 // Actual //  bani.md

Economia Chinei ar fi trebuit să reprezinte o treime din creşterea economică mondială în acest an, cu toate acestea încetinirea dramatică din ultimele luni trage un puternic semnal de alarmă privind înrăutăţirea perspectivelor economice la nivel global, scrie Bloomberg.

Factorii de decizie politică se pregătesc pentru o lovitură pentru economiile lor, deoarece importurile chinezeşti de orice, de la materiale de construcţii la produse electronice, sunt în scădere. Caterpillar Inc. spune că cererea chineză de utilaje utilizate pe şantierele de construcţii este mai rea decât se credea anterior. Preşedintele american Joe Biden a numit problemele economice o „bombă cu ceas”.

Investitorii globali au retras deja peste 10 miliarde de dolari de pe pieţele bursiere din China, cea mai mare parte a vânzărilor fiind efectuate în cazul titlurilor de valoare blue chips. Goldman Sachs Group Inc. şi Morgan Stanley şi-au redus ţintele pentru acţiunile chinezeşti, primul avertizând, de asemenea, cu privire la riscurile de contagiune pentru restul regiunii.

Economiile asiatice sunt cele mai afectate până în prezent, alături de ţările din Africa. Japonia a raportat în iulie prima scădere a exporturilor din ultimii peste doi ani, după ce China a redus achiziţiile de maşini şi cipuri. Săptămâna trecută, bancherii centrali din Coreea de Sud şi Thailanda au citat redresarea slabă a Chinei pentru reducerea previziunilor lor de creştere.

Fiind a doua economie ca mărime din lume, o încetinire prelungită a creşterii economice în China va afecta toată lumea. O analiză a Fondului Monetar Internaţional arată cât de mult este în joc: atunci când rata de creştere a Chinei creşte cu 1 punct procentual, expansiunea globală este stimulată cu aproximativ 0,3 puncte procentuale.

Deflaţia din China „nu este un lucru atât de rău” pentru economia globală este de părere Peter Berezin, strategul şef global al BCA Research Inc.

„Totuşi , dacă restul lumii, SUA şi Europa, intră în recesiune şi dacă China rămâne slabă, atunci asta ar fi o problemă – nu doar pentru China, ci pentru întreaga economie globală” a declarat Berezin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:35 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile necesare pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări sub cadrul Extins al Facilității de Credit și al Fondului Extins (ECF/EFF) și a celei de-a doua evaluări sub cadrul Facilității de Reziliență și Sustenabilitate (RSF).

Recuperarea economică din Moldova este în plină desfășurare, cu o creștere estimată de 2,6% pentru acest an și de 3% pentru anul viitor. Deficitul fiscal este prognozat să scadă de la 5,2% în 2023 la 4,4% în 2024 și 4,0% în 2025. În ciuda unor rezultate cuantitativ bune, implementarea reformelor structurale a întâmpinat întârzieri.

„Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări a programelor Moldovei sub ECF/EFF și a celei de-a doua evaluări sub RSF. Acordul urmează să fie aprobat de conducerea FMI și de Consiliul Executiv. Finalizarea evaluărilor va permite o alocare de 111,4 milioane DSP (aproximativ 148,3 milioane USD), ceea ce va aduce totalul decontărilor sub programele în derulare la aproximativ 810 milioane USD”, se arată în mesajul FMI.

Recuperarea după efectele adverse ale războiului din Ucraina și șocurile prețurilor energetice este în curs. Creșterea este estimată la 2,6% în 2024 și 3% în 2025, susținută de cererea internă robustă. Inflația a rămas în mare parte în cadrul coridorului țintă de 5 ± 1,5% al Băncii Naționale a Moldovei începând din octombrie 2023. Riscurile negative rămân ridicate, în principal legate de războiul din Ucraina și posibile noi șocuri energetice. În schimb, progresul mai rapid în reformele structurale, inclusiv în cadrul Planului de Creștere al UE, și evoluțiile constante pe calea aderării la UE reprezintă riscuri pozitive.

„Revizuirea în scădere a deficitului fiscal pentru 2024 și 2025 la 4,4%, respectiv 4,0% din PIB, reflectă venituri mai mari decât cele prognozate, susținute de creșterea salariilor și importurilor. Cheltuielile guvernamentale au rămas, în general, neschimbate, cu un reechilibru favorabil investițiilor pentru anul viitor. „Deși performanțele cuantitative au fost bune, implementarea reformelor structurale a fost inegală. Autoritățile au finalizat condiționalitățile legate de incluziunea financiară, sectorul asigurărilor și întreprinderile de stat, iar amendamentele legale pentru consolidarea autonomiei și guvernanței Băncii Naționale a Moldovei urmează să fie prezentate Parlamentului în curând. Acțiunile convenite pentru înființarea Curții Anticorupție și pentru asigurarea personalului adecvat la Procuratura Anticorupție sunt în așteptare. De asemenea, trecerea de la subvențiile energetice acordate prin facturi la transferuri bănești țintite a avut loc la timp pentru sezonul de încălzire actual. Alte măsuri de reformă din cadrul RSF sunt în desfășurare, dar vor necesita mai mult timp pentru a fi finalizate. „Examinarea evaluărilor de către Consiliul Executiv al FMI este programată pentru mijlocul lunii decembrie. Programul este așteptat să includă două evaluări suplimentare și să se finalizeze în octombrie 2025”, conchide FMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău