„Aurul lichid” al milionarului discret! Slusari explică cum prietenul lui Plahotniuc șantajează o țară întreagă

27 Mart. 2024, 12:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mart. 2024, 12:17 // Actual //  Lupu Eduard

Un personaj cu patru cetățenii (Vaja Jhashi n.a) și dublă identitate, locuind peste hotare, este acuzat, de reprezentantul fermierilor Alexandr Slusari, că șantajează întreaga țară și folosește diverse mijloace media pentru a denigra fermierii autohtoni, în contextul suspendării activității fabricii de la ulei de la Bălți.

„În anul 2023, recolta globală a semințelor de floarea-soarelui a înregistrat un record de peste 750 de mii de tone, cu 20% mai mult față de anul precedent. Cu toate acestea, în septembrie-noiembrie, companiile din cadrul grupului Trans Oil au achiziționat masiv producția la un preț considerabil de scăzut, între 5,5 și 6 lei per kilogram, creând un dezechilibru financiar major pentru agricultorii locali”, susține Slusari.

Reprezentantul fermierilor, Alexandr Slusari, a denunțat practicile abuzive ale holdingului, care a profitat de datoriile uriașe ale producătorilor de cereale și oleaginoase. Cu toate acestea, fabricile de producție a uleiului vegetal, deținute tot de Trans Oil, nu au făcut stocuri de materie primă ieftină, ceea ce ar fi permis micșorarea semnificativă a prețului la ulei.

„Acești agricultori nu vor să comercializeze producția sub prețul de cost, oferit acum de Trans Oil. Prețurile bursiere la floare soarelui actualmente oscilează în jur de 9 lei. Evident că fermierii nu sunt de acord să tranzacționeze marfa cu 6,5 lei și cer cel puțin 7,5 lei, preț”, a punctat Slusari.

Acum, în fața lipsei de materie primă, holdingul solicită deschiderea importului din Ucraina, ignorând stocurile considerabile de floarea-soarelui existente în țară. Fermierii, conștienți de practicile injuste, refuză să-și vândă marfa sub prețul de cost impus de Trans Oil.

Slusari acuză compania transnațională de exploatare și control abuziv asupra ramurilor agroindustriale importante ale Moldovei, subliniind că aceasta nu are nicio legătură cu țara în afară de dorința de a obține profituri uriașe. El critică și inacțiunea organelor statale abilitate, care par să fie complice la aceste practici abuzive.

Ieri,, 26 martie, Guvernul anunța că s-a decis prelungirea măsurii pe un termen de 3 luni a importul grâului, porumbului și a semințelor de floarea-soarelui în Republica Moldova în baza unei licențe, în vederea menținerii pe piața internă a unui preț sustenabil din punct de vedere economic al produselor cerealiere autohtone.

Piața cerealelor este controlată de milionarul Vaja Jhashi – 60%. Acesta este un vechi prieten al oligarhului Vladimir Plahotniuc și domină și piața uleiului din Republica Moldova. Jhashi controlează piața prin intermediul grupului de companii Trans Oil. Cea mai importantă afacere a holdingului este fabrica de ulei Floarea Soarelui de la Bălți. Jhashi și-a întărit poziția pe piața Republicii Moldova în 2011, cumpărând fabrici de ulei, elevatoare, construind terminale în portul Giurgiulești și obținând finanțare de la BERD.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

27 Apr. 2024, 08:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Apr. 2024, 08:24 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Inteligenţa artificială va duce la o nevoie „minimă” de call center-uri în cel mult un an, progresele rapide ale inteligenţei artificiale urmând să schimbe o industrie întreagă, spune directorul companiei indiene de IT Tata Consultancy Services, citat de FT.

K Krithivasan, directorul general al TCS, a declarat pentru Financial Times că, deşi „nu am văzut nicio reducere a locurilor de muncă” până acum, adoptarea pe scară mai largă a inteligenţei artificiale generative în rândul clienţilor multinaţionali va revizui tipul de centre de asistenţă pentru clienţi care au creat locuri de muncă în masă în ţări precum India şi Filipine.

„Într-o fază ideală, dacă mă întrebaţi pe mine, ar trebui să existe un număr foarte mic de centre de apeluri primite care să aibă deloc apeluri primite”, a spus el. „Suntem într-o situaţie în care tehnologia ar trebui să fie capabilă să prevadă un apel care vine şi apoi să abordeze proactiv punctul de durere al clientului.”

El a spus că chatbots vor putea în curând să analizeze istoricul tranzacţiilor unui client şi să facă o mare parte din munca depusă de agenţii din centrele de apeluri. „Acolo ne îndreptăm … . Nu cred că suntem acolo astăzi – poate peste un an sau cam aşa ceva”, a spus el.

Perspectiva ca instrumentele de inteligenţă artificială generativă care avansează rapid să înlocuiască multe tipuri de lucrători cu guler alb, inclusiv agenţii din centrele de apeluri şi dezvoltatorii de software, a alarmat factorii de decizie din întreaga lume.

În India – un centru global pentru serviciile de back-office – peste 5 milioane de persoane lucrează în domeniul IT şi al externalizării proceselor de afaceri, potrivit grupului industrial Nasscom.

TCS, o ramură a conglomeratului indian Tata care lucrează cu multinaţionalele pentru a le dezvolta sistemele IT, are peste 600.000 de angajaţi proprii şi venituri anuale de aproape 30 de miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău