Automatizarea – viitorul restaurantelor. Acestea vor fi mai SCUMPE și pline de roboți

12 Aug. 2021, 11:08
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
12 Aug. 2021, 11:08 // Bani și Afaceri //  MD Bani

La ce vă gândiți atunci când vă imaginați restaurantele viitorului? Lux, chelneri roboți sau altceva? Se pare că pandemia de coronavirus v-a schimba total această industrie. Mai mai puțini chelneri și mai mulți roboți, mâncare mai scumpă și un decalaj imens între restaurantele de lux și cele modeste, așa vor arăta restaurantele viitorului.

Automatizarea restaurantelor este în creștere și aduce beneficii tangibile atât pentru proprietari, personal și clienți, scrie Business Insider.

De exemplu, Flippy este un robot de gătit care lucrează la un castel alb din Indiana. Mașina funcționează 23 de ore pe zi își face treaba cu un risc minim de vărsări și accidentări la locul de muncă și îi ajută ceilalți lucrători să fie mai productivi.

McDonald’s testează în prezent software-ul AI pentru comenzi drive-through. Dave & Buster își extinde sistemul de comandă fără contact. Și Cracker Barrel permite acum clienților să plătească mesele cu o aplicație. Starbucks lansează un sistem automatizat de comandă a inventarului la 1.500 de magazine, a anunțat într-un apel recent de venituri.

„Aproape fiecare american vrea să evite slujbele de fast-food”, a declarat Stephen Klein, CEO al companiei de robotică Hyphen, pentru Insider.

Compania a lansat recent automatizarea care poate face 350 de mese într-o singură oră, înlocuind o întreagă echipă de personal makeline. Sistemul are grijă de munca amețitoare, care a fost mult timp retrogradată lucrătorilor cu salariu minim și le permite oamenilor să își desfășoare o muncă mai profitabilă, a spus Klein pentru Insider.

Roboții pot fi programați pentru a face fiecare masă sau băutură exact așa cum este planificat. Această eficiență economisește bani pentru proprietari, stres pentru lucrători și supărare pentru clienți, a spus Klein.

„Singurul lucru pe care baristii și bucătarii îl au în comun este că vor totul perfect”, a spus el. „Vor ca rețeta să fie urmată rând cu rând până la gram … indiferent dacă este vorba de un espresso sau de orice masă”.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO