Kozak despre importul produselor agricole moldovenești pe piața rusă: comerț reciproc, fără taxe vamale

12 Aug. 2021, 09:59
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Aug. 2021, 09:59 // Actual //  bani.md

Republica Moldova și Rusia s-ar fi înțeles – în urma discuției dintre președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și șeful adjunct al Administrației prezidențiale a Federației Ruse, Dmitri Kozak, cunoscut și ca „omul lui Vladimir Putin” sau „omul nr. 2 în stat” – privind eliminarea barierelor din calea comerțului reciproc. Declarația a fost făcută exclusiv de Dmitri Kozak, fiind preluată de presa rusă afiliată puterii, scrie Realitatea.md.

„Am convenit asupra cooperării în domeniul comerțului reciproc, al comerțului fără taxe vamale, în ceea ce privește ridicarea restricțiilor care au apărut pentru exportatorii ruși … Și despre pașii părții ruse ca răspuns în ceea ce privește asigurarea de produse agricole moldovenești pe piața rusă”, a declarat Dmitri Kozak.

În 2014, Republica Moldova a semnat un acord de asociere cu UE privind stabilirea unei zone de liber schimb. Temându-se de reexportul mărfurilor europene, Rusia a impus taxe și a înăsprit controlul asupra calității produselor moldovenești. Vinul și fructele moldovenești au fost interzise.

Din 2016, Rosselkhoznadzor a început să deblocheze treptat, acestea fiind importate sub controlul experților ruși și numai în prezența contractelor cu importatorii din Federația Rusă. În 2019, a fost introdusă temporar o taxă zero pentru o serie de articole de bază, această decizie fiind prelungită în mod regulat.

Totodată, este de menționat că, chiar recent, președintele rus, Vladimir Putin, a dat indicații să fie mărit importul de produse agricole în țară din CSI pentru a stabiliza prețurile la produse, respectiv și din Republica Moldova. O dispoziție în acest sens a fost publicat pe site-ului oficial al Kremlinului. Acum, rușii se confruntă cu prețuri majorate.

Amintim că Dmitri Kozak a fost într-o vizită oficială la Chișinău pe data de 11 august 2021, unde s-a întâlnit în primul rând cu Maia Sandu. Însă surse demne de încredere au dezvăluit pentru Realitatea.md că oficialul rus a avut discuții și cu socialistul Igor Dodon și comunistul Vladimir Voronin, deputați BECS.

Realitatea Live

23 Apr. 2024, 11:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Apr. 2024, 11:00 // Actual //  Lupu Eduard

La zece ani de la scandalul de fraudă bancară din Republica Moldova, procurorul general interimar, Ion Munteanu, a dezvăluit că instituția pe care o conduce a reușit să asigure 55,5% din suma totală a fraudei, care a implicat cele trei bănci aflate în proces de lichidare: BEM, Banca Socială și Unibank.

Într-o apariție la emisiunea „În Profunzime”, Munteanu a declarat că bunurile asigurate reprezintă o proporție semnificativă din suma dispărută și că procurorii lucrează îndeaproape cu executorii judecătorești pentru recuperarea acestora. Cu toate acestea, o parte din bunuri se află în afara țării, ceea ce complică procesul de recuperare.

„Acum încercăm să operăm modificări la legislație și să asigurăm o mai bună cooperare cu statele unde se găsesc aceste bunuri, pentru a urmări și a recupera bunurile rezultate din frauda bancară”, a explicat Munteanu.

Procurorul general interimar s-a arătat optimist în privința recuperării banilor și a subliniat că există o cooperare bună cu autoritățile din Uniunea Europeană.

„Vom fi nevoiți să urmărim până la ultimul bănuț. Trebuie să ne revizuim planurile de identificare a bunurilor rezultate din frauda bancară. Este clar că nu vom reuși să identificăm acei bani rezultați din frauda bancară, însă noi vom reuși să identificăm investițiile din acești bani, bunuri din acești bani”, a adăugat el.

În ciuda provocărilor, autoritățile moldovenești sunt hotărâte să continue eforturile de recuperare a fondurilor și să aducă vinovații în fața justiției pentru această fraudă masivă care a zguduit economia țării acum un deceniu.

Până în prezent, nu a fost recuperat niciun leu din frauda bancara. Din rambursarea creditelor și vânzarea activelor – 2,7 miliarde de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău