Autoritățile vor să lanseze lupta cu norii ucigași. Rachetele sunt scumpe

16 Iun. 2022, 17:41
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Iun. 2022, 17:41 // Actual //  bani.md

Republica Moldova ar putea achiziționa în viitor serviciile de tratare a norilor antigrindină cu ioni de argint, care sunt pulverizați din avion. Anunțul a fost făcut de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, la ședința de astăzi, 16 iunie a Parlamentului, în timpul prezentării raportului de activitate, ca efect al moțiunii simple depusă de deputații BCS, notează realitatea.md.

Ministrul Agriculturii a anunțat că aceste servicii ar putea fi achiziționate din România, care este în procedură de achiziționarea a avioanelor pentru a pulveriza acești ioni de argint deasupra norilor de grindină. Gherciu a mai precizat că a discutat despre posibilitatea de a utiliza aceste surse alternative antigrindină netradiționale, ca excepție a celor tradiționale pe care le folosește Moldova în prezent – punctele rachetare.

„Partea română este în proces de achiziționare a avioanelor ce vor trata norii antigrindină cu ioni de argint și am putea achiziționa și noi aceste servicii cel puțin pentru zona transfrontalieră”, a spus Gherciu.

Referitor la asigurarea zonei aeriene cu sisteme de dispersie a norilor antigrindină la frontiera cu Ucrain, în prezent este complicat de a stabili unele legături din cauza războiului, afirmă Gherciu, însă după finisarea războiului va fi pusă în discuție această problemă.

„În prezent sunt funcționare 132 de puncte rachetare. Bugetul pentru deservirea acestor puncte rachetare este de 150 de milioane de lei, ceea ce reprezintă pentru fiecare puțin peste un milion de lei. Ar mai fi necesare alte 18 punte, dintre care 11 deja au fost amenajate, iar celelalte 7 urmează să fie construite, cu aprobarea bugetului pentru asigurarea funcționării și recrutarea angajaților”, a spus Gherciu.

Ministrul a mai precizat că, în prezent are loc o evaluare a eficienței acestor puncte rachetare, iar experții urmează să vină cu recomandările necesare. De asemenea, Gherciu a anunțat că a discutat cu partea română față de problema zonei transfrontaliere, care rămâne a fi neacoperită în cazul dispersiei norilor de grindină.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO