Autosalubritatea are contracte cu 80% din totalul locuitorilor din Chișinău. Populația refuză să plătească pentru gunoi

15 Apr. 2022, 11:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Apr. 2022, 11:28 // Actual //  Lupu Eduard

Întreprinderea municipală Autosalubritate susține că o parte din locuitorii Chișinăului refuză să încheie contracte de evacuare a gunoiului și îl aruncă în tomberoanele de pe stradă. Într-un răspuns oferit redacției bani.md, reprezentanții întreprinderii susțin că „unii oameni nu cunosc cadrul normativ care impune obligativitatea încheierii contractului pentru evacuare deșeurilor generate”.

În prezent întreprinderea municipală Autosalubritate are încheiate 26 288 contracte. Dintre care 9583 cu agenții economici si 16 705 persoane fizice (Infocom, Infosapr, sector particular). Calculele arată că întreprinderea are încheiate contracte cu peste 80% din totalul locuitorilor din Chișinău.

Pentru stocarea deșeurilor la platformele de depozitare a deșeurilor (fără a avea contract), se aplică sancțiuni contravenționale sub formă de amendă. Alți oameni nu încheie contracte din lipsă de responsabilitate, nu le pasă unde și cum aruncă deșeurile generate, considerând că în așa fel ar putea economisi ceva bani”, se spune în răspunsul Autosalubritate.

Reprezentanții Întreprinderii Municipale organizează ieșiri la fața locului în comun cu reprezentanții preturilor de sector, poliției municipale cu inspectările de rigoare la care se verifică agenții economici privind deținerea contractului pentru transportarea deșeurilor menajere și respectarea procedurii de depozitare și evacuare a deșeurilor. „Dacă au fost depistate lipsa contractelor, ulterior acestora li se dă termen de 5 zile pentru depunerea setului de acte în vederea încheierii contractelor pentru transportarea deșeurilor menajere”.

Nerespectarea  modului de colectare, păstrare, transport, depozitare,  ardere, neutralizare și evacuare, inclusiv în obiectivele acvatice, în subsoluri etc., a deșeurilor industriale, de construcție, menajare și de altă natură se sancționează cu o amendă de la 12 (600 lei) la 24  (1200 lei) de unități convenționale aplicată persoanelor fizice sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de până la 60 de ore, cu amendă  de la 120 (6000 lei)  la 180 (120000 lei) de unități convenționale aplicată  persoanei juridice  cu sau fără  privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a  desfășura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.

Potrivit ultimului raport financiar, Autosalubritate a avut un profit de 10,5 mil. de lei cu o treime mai mare în anul 2020 față de anul precedent. Valoarea activelor companiei a totalizat 135 miliarde de lei, iar numărul angajaților 377.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

22 Mart. 2023, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Mart. 2023, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Reconstruirea economiei Ucrainei, după invazia declanşată de Rusia în urmă cu un an, este estimată în prezent să coste 411 miliarde de euro, de 2,6 ori mai mult decât Produsul Intern Brut al Ucrainei în anul 2022, arată un nou studiu realizat de Banca Mondială, Naţiunile Unite, Comisia Europeană şi Ucraina, transmite Reuters.

Potrivit informațiilor, estimarea acoperă un an de la debutul invaziei ruseşti şi cuantifică pagubele fizice directe provocate infrastructurii şi clădirilor, impactul asupra vieţii şi mijloacelor de trai ale oamenilor precum şi costul reconstrucţiei.

Suma de 411 miliarde de dolari reprezintă o revizuire dramatică faţă de estimarea anterioară de 349 miliarde de dolari, avansată de Banca Mondială în luna septembrie a anului trecut.

Noua estimare vine la o zi după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că a ajuns la un acord cu Guvernul ucrainean pentru un acord pe patru ani în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari. Acordul cu FMI ar putea permite autorităţilor de la Kiev să obţină ajutoare suplimentare, în valoare de miliarde de dolari, de la alte organisme, după ce va fi aprobat de boardul FMI, în următoarele săptămâni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Potrivit unei evaluări rapide cu privire la nevoile urgente, Ucraina va avea nevoie de 14 miliarde de dolari pentru reconstrucţia prioritară în 2023, ceea ce va necesita o finanţare de 11 miliarde de dolari peste ceea ce este prevăzut în bugetul Ucrainei pentru acest an.

Aproximativ 22% din necesităţile de reconstrucţie sunt în sectorul transportului, în timp ce 17% sunt în domeniul locuinţelor, 11% în sectorul energiei şi 7% în agricultură.

Comparativ cu precedentele estimări, cea mai mare revizuire a fost realizată în ceea ce priveşte necesităţile din sectorul energiei, unde pagubele sunt acum de cinci ori peste nivelul din luna iunie 2022, susţine Banca Mondială. Cele mai mari creşteri au fost în regiunile de pe linia frontului precum Doneţk, Harkov, Lugansk şi Herson, care au fost vizate cu precădere de atacurile cu rachete ruseşti începând din luna octombrie.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău