Avertisment apocaliptic de la Soros: Civilizaţia ar putea să nu supravieţuiască războiului lui Putin

25 Mai 2022, 05:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Mai 2022, 05:27 // Actual //  Lupu Eduard

Miliardarul George Soros a avertizat marţi cu privire la o depresiune globală şi a declarat că invazia Rusiei în Ucraina ar putea fi privită ca fiind punctul de plecare al celui de-al treilea război mondial.

La dineul său anual din cadrul Forumului Economic Mondial, Soros a declarat că cursul istoriei s-a schimbat dramatic de la ultimul eveniment de la Davos, Elveţia.

„Rusia a invadat Ucraina. Acest lucru a zdruncinat Europa până în măduva oaselor”, a declarat el în faţa audienţei.

„Uniunea Europeană a fost înfiinţată pentru a preveni ca un astfel de lucru să se întâmple. Chiar şi atunci când luptele se vor opri, aşa cum trebuie să se întâmple în cele din urmă, situaţia nu va reveni niciodată la status quo ante. Într-adevăr, invazia rusă s-ar putea dovedi a fi începutul celui de-al treilea război mondial, iar civilizaţia noastră s-ar putea să nu-i supravieţuiască.”

Soros a spus că alte probleme care preocupă omenirea, cum ar fi pandemiile, schimbările climatice şi evitarea războiului nuclear, au trebuit să treacă în plan secund. „De aceea spun că este posibil ca civilizaţia noastră să nu supravieţuiască”, a adăugat el ulterior.
Soros, născut în Ungaria într-o familie de evrei care a supravieţuit ocupaţiei naziste, a emigrat în Marea Britanie şi mai târziu în Statele Unite. Finanţatorul finanţează organizaţii de caritate liberale şi organizaţii neguvernamentale din întreaga lume prin intermediul Open Society Foundations şi a pariat în mod faimos împotriva lirei sterline în 1992.

Vorbind marţi, Soros a declarat că lupta împotriva schimbărilor climatice a trebuit să treacă pe locul doi pe fondul războiului din Ucraina.

„Cu toate acestea, experţii ne spun că am rămas deja mult în urmă, iar schimbările climatice sunt pe punctul de a deveni ireversibile. Acesta ar putea fi sfârşitul civilizaţiei noastre”, a spus el.

Realitatea Live

23 Iul. 2024, 14:18
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
23 Iul. 2024, 14:18 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Plățile online au adus numeroase avantaje pentru utilizatorii din Moldova, dar implică și anumite riscuri. Deși în fiecare lună în Moldova se efectuează aproximativ 15 milioane de operațiuni cu cardul, valoarea fraudelor înregistrate este nesemnificativă, reprezentând doar 0.01% din valoarea totală a operațiunilor cu cardul. Cu toate acestea, este esențial să fim conștienți de tipurile de riscuri cu care ne putem confrunta și să învățăm cum să le evităm, susține Banca Națională a Moldovei.

Tehnicile de fraudare cele mai frecvente includ phishing-ul, ingineria socială, fraudele cu plată anticipată, vânzarea de produse sau servicii fictive și atacurile prin acces la distanță (malware).

Phishing-ul constă în folosirea de pagini de internet banking false sau clone pentru a fura datele de securitate ale victimelor. Aceste pagini sunt accesate prin linkuri trimise prin email, SMS sau mesagerie, sub pretextul unor „actualizări” urgente ale contului bancar. Prevenirea acestui tip de fraudă se poate face prin evitarea deschiderii linkurilor din surse necunoscute și verificarea autenticității site-ului.

Ingineria socială implică manipularea victimelor pentru a le transfera bani, escrocii pretinzând că sunt rude sau prieteni aflați în situații de urgență. Aceștia pot imita vocea unei persoane cunoscute sau se pot prezenta drept angajați ai băncii. Pentru a preveni acest tip de fraudă, este recomandat să verificați întotdeauna identitatea persoanei care vă solicită bani și să nu transferați bani fără confirmare directă.

Fraudele cu plată anticipată implică solicitarea unei mici plăți în avans pentru a primi o sumă mare de bani sau pentru a accesa un premiu. Pentru a evita acest tip de fraudă, este important să fiți sceptici cu privire la oferte care par prea bune pentru a fi adevărate și să nu efectuați plăți în avans pentru premii sau moșteniri.

Vânzarea de produse sau servicii fictive presupune efectuarea unei comenzi online și achitarea acesteia, dar bunurile nu sunt livrate sau serviciile nu sunt prestate. Pentru a preveni acest tip de fraudă, utilizați doar site-uri de încredere și verificați recenziile altor utilizatori înainte de a face o achiziție.

Atacurile prin acces la distanță (malware) implică instalarea de aplicații malițioase pe dispozitivul victimei pentru a intercepta datele sau pentru a obține acces la conturi bancare. Prevenirea acestui tip de fraudă se poate face prin instalarea unui software de securitate robust și evitarea oferirii accesului la distanță necunoscuților.

Recomandările pentru siguranța plăților online includ verificarea sursei mesajelor și evitarea deschiderii linkurilor sau atașamentelor din emailuri sau mesaje nesolicitate, utilizarea autentificării în doi pași pentru a adăuga un nivel suplimentar de securitate conturilor, monitorizarea periodică a tranzacțiilor pentru a depista orice activitate suspectă și informarea constantă despre cele mai recente metode de fraudă și măsurile de prevenire.

Deși riscurile asociate plăților online sunt reale, măsurile de precauție pot reduce semnificativ șansele de a deveni o victimă a fraudei.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău