Avertisment pentru Putin: un submarin american cu rachete nucleare se află în Marea Mediterană

07 Nov. 2022, 06:54
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Nov. 2022, 06:54 // Actual //  Lupu Eduard

Autoritățile americane au avertizat în mod repetat Kremlinul cu privire la consecințele negative în cazul utilizării de către Rusia a armelor nucleare în Ucraina.

Se pare că SUA au decis să-i trimită lui Vladimir Putin și armatei sale un semnal clar, trimițând submarinul Rhode Island în Marea Mediterană. Un submarin care transporta rachete nucleare a fost observat în Gibraltar, relatează La Repubblica.

Potrivit sursei, submarinul a ajuns în Gibraltar pe 1 noiembrie. Jurnaliștii publicației cred că sosirea lui în teritoriile de peste mări ale Marii Britanii urmărește scopul de a reduce intențiile lui Putin de a folosi arme nucleare tactice în Ucraina.
Se remarcă faptul că Rhode Island poate transporta 24 de rachete intercontinentale Trident II la bord, capabile să lovească ținte la o distanță de peste 12.000 de kilometri cu o viteză de 29.000 km/h. Submarinul este adesea numit unul dintre „călăreții apocalipsei nucleare”, deoarece poate transporta între 150 și 200 de focoase nucleare. Un submarin poate sta sub apă luni de zile și poate rămâne neobservat de inamic.

„Vizita USS Rhode Island în Gibraltar demonstrează angajamentul nostru față de aliații și partenerii din regiune. SUA și Marea Britanie au o istorie puternică de cooperare prin exerciții, operațiuni și alte activități care ne îmbunătățesc capacitățile comune și parteneriatul”, a declarat căpitanul John Craddock, comandantul Task Force 69.

Comandanții militari ruși au avut recent conversații despre când și cum ar putea Moscova să folosească o armă nucleară tactică în Ucraina, potrivit mai multor oficiali americani de rang înalt, citați de The New York Times.

William J. Burns, directorul CIA, a spus anterior că „potențiala disperare” a lui Putin de a obține o victorie în Ucraina și eșecurile în război ar putea determina Rusia să folosească o astfel de armă. John F. Kirby, un oficial al Consiliului Național de Securitate, a refuzat să comenteze „detaliile acestei raportări”.

„A fost clar de la început că comentariile Rusiei cu privire la potențiala utilizare a armelor nucleare sunt profund îngrijorătoare și le luăm în serios”, a spus Kirby.

„Continuăm să monitorizăm acest lucru cât putem de bine și nu vedem niciun indiciu că Rusia se pregătește pentru o astfel de utilizare”, a declarat acesta.

Pentagonul estimează că Rusia are un stoc de până la 2.000 de arme nucleare tactice, care sunt concepute pentru a fi folosite pe câmpurile de luptă pentru a copleși forțele convenționale. Nicio armă nucleară tactică nu a fost folosită vreodată în luptă. Armele nucleare tactice au randamente mai mic și sunt folosite pentru distanțe mai mici decât focoasele montate pe rachete balistice intercontinentale.

Realitatea Live

01 Iun. 2023, 10:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Iun. 2023, 10:36 // Actual //  Lupu Eduard

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu alături de omologul său Volodimir Zelenski au făcut primele declarații înainte de începerea summit-ului Comunităţii Politice Europene.

„Reconfirmăm suportul pentru Ucraina care rezistă în fața agresiunii ruse. Am discutat despre proiectele comune, coridorul solidarității și despre viitorul european al celor două state. Ucraina asigură securitatea Republicii Moldova, iar pentru acest lucru îi mulțumesc președintelui Zelenski. Republica Moldova Respectă suveranitatea, integritatea și frontierele recunoscute internațional. Totodată, Chișinăul susține înființarea tribunalului internațional pentru judecarea crimelor de război comise de Rusia în Ucraina”, a declarat Maia Sandu în fața jurnaliștilor.

La rândul său, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski s-a arătat încântat să se afle în Republica Moldova.

„Mergem umăr la umăr cu Moldova în UE. Mulțumesc țării că găzduiește refugiații ucraineni care fug din calea războiului Federației Ruse. Nu vom uita acest lucru. Am discutat proiecte de colaborare ce vizează infrastructura și despre acordurile pe care le avem deja semnate. Am discutat și despre garantarea securității  nu doar a Ucrainei, dar și a Moldovei și a altor state din regiune în fața agresiunii Rusiei. Am vorbit cu mai mulți parteneri despere o potențială coaliție a sistemelor de apărare Patriot. Avem nevoie de inițiativa respectivă”, a puntat Zelenski.

Lideri din întreaga Europă se vor afla în cursul zilei de joi, 1 iunie, în Republica Moldova unde vor lua parte la al doilea summit al Comunităţii Politice Europene. Reuniunea este programată să se desfășoare la castelul MIMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău