Veniturile producătorilor de petrol din SUA s-au ridicat la 200 miliarde de dolari

07 Nov. 2022, 04:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Nov. 2022, 04:38 // Actual //  Lupu Eduard

Producătorii de petrol din SUA au obţinut profituri de peste 200 de miliarde de dolari de la invazia Rusiei în Ucraina, profitând de o perioadă de turbulenţe geopolitice care a zguduit piaţa globală a energiei şi a făcut ca preţurile să crească vertiginos.

Veniturile nete agregate ale companiilor de petrol şi gaze listate la bursă care operează în SUA s-au ridicat la 200,24 miliarde de dolari în al doilea şi al treilea trimestru al anului, potrivit unei analize a rapoartelor de profit şi a estimărilor realizate de S&P Global Commodity Insights pentru Financial Times.
Cifra – care include supermajori, grupuri integrate de dimensiuni medii şi operatori de şisturi mai mici şi independenţi – marchează cele mai profitabile şase luni înregistrate vreodată de sector şi îl plasează pe acesta pe drumul spre un an fără precedent.

„Fluxul de numerar operaţional va fi probabil un record – sau cel puţin foarte aproape de acesta – până la sfârşitul anului”, a declarat Hassan Eltorie, director executiv pentru cercetare la S&P.

Acest profit a înfuriat Casa Albă, în condiţiile în care preţurile ridicate ale petrolului afectează cifrele din sondaje ale democraţilor înainte de alegerile legislative de săptămâna viitoare.

Preşedintele Joe Biden a calificat în această săptămână câştigurile supradimensionate drept „câştiguri de război” şi a acuzat companiile că „profită” de invazia Moscovei. Dacă acestea nu vor investi banii în pomparea mai multor cantităţi de petrol pentru a reduce preţurile la pompă, el a declarat că va cere Congresului să le lovească cu taxe mai mari.

Realitatea Live

01 Apr. 2023, 07:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Apr. 2023, 07:16 // Actual //  Lupu Eduard

În prezent relațiile dintre Statele Unite și Rusia sunt la cel mai scăzut nivel de după sfârșitul Războiului Rece.

Dar de-a lungul secolelor, legăturile au fost mai strânse, dovadă că acum 156 de ani, Rusia a vândut Americii cu suma de 7,2 milioane de dolari, Alaska, tranzacție care este considerată de experți cea mai mare greșeală din istorie a Moscovei.

Pe 30 martie 1867. Statele Unite și Rusia au ajuns la un acord privind achiziționarea teritoriului de nord al Alaskăi, care cuprindea aproape 600.000 de mile pătrate, potrivit TVP World.

În 1866, guvernul rus a analizat oferta Statelor Unite de a cumpăra pământul din Alaska. William H. Seward, secretarul de stat al SUA, a mediat acordul în numele Washingtonului, în timp ce ministrul rus Edouard de Stoeckl a condus negocierile în numele Moscovei.

Cele două națiuni au ajuns la un acord la 30 martie 1867, prin care Statele Unite trebuia să plătească Rusiei suma de 7,2 milioane de dolari pentru Alaska.

Tranzacția a fost intermediată de Edouard de Stoeckl, care a primit un cec de 7,2 milioane de dolari. Tratatul de cesiune, care a fost semnat de țarul Alexandru al II-lea și a încheiat oficial înțelegerea de cumpărare a Alaska din Rusia.

Președintele Statelor Unite de atunci Andrew Johnson a semnat tratatul pe 28 mai, iar Senatul american a validat acordul pe 9 aprilie, iar Alaska a fost transferată oficial la Statele Unite pe 18 octombrie 1867. Această achiziție a pus capăt prezenței Rusiei în America de Nord și a asigurat accesul SUA la marginea nordică a Pacificului.

Statele Unite au cumpărat aproape 600.000 de mile pătrate cu mai puțin de 2 cenți pe acru, deși mulți politicieni de la Washington s-au opus achiziției.

Abia după marea goană a aurului din Klondike, Alaska a fost văzută de toți americanii ca o adăugare demnă la teritoriul american. În plus, locația strategică a terenului achiziționat dădea drept SUA la revendicările teritoriale din Arctica.
Importanța strategică a Alaska a fost în cele din urmă recunoscută în cel de-Al Doilea Război Mondial. Alaska a devenit stat la 3 ianuarie 1959.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău