(VIDEO) Sezon deschis la producerea vinului! Cât costă strugurii pentru vin și unde îi găsiți

15 Sept. 2022, 10:23
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
15 Sept. 2022, 10:23 // Actual //  MD Bani

Sezonul producerii vinului se declară deschis în Republica Moldova. Gospodarii sunt în căutarea celor mai aromați și colorați struguri pentru a produce cel mai bun vin. Și Reporterul RLIVE Traian Stoianov a mers în această dimineață la piața de pe strada Cărbunari 9 pentru a afla prețul strugurilor pentru vin și ce soiuri sunt deja în vânzare.

La piața de pe strada Cărbunari pot fi găsite toate cele necesare pentru producerea vinului, de la struguri și până la cisterne de păstrare.

Struguri pentru vin – preț

În această perioadă se vând diverse tipuri de struguri, printre care: Muscat, Aligote, Carbernet Sauvignon, Merlot, Saperavi, Moldova, Cuderca, Chardonnay, Feteasca, Traminer, Lidia, Pinot Noir. Prețul lor variază în funcție de producător și soi. De exemplu, unul dintre comercianți vinde kilogramul de Muscat și Saperavi cu 12 lei, iar Aligote și Cabernet Sauvignon cu 7 lei. Cel mai ieftin soi este Moldova, un kilogram se vinde cu 4 lei.

De la piața de struguri nu lipsește renumitul soi Chardonnay, prețul unui kilogram fiind de 7 lei.

Astfel, prețurile pentru Muscat variază între 11 și 12 lei, iar prețul unui kilogram de Merlot sau Traminer este de 10 lei. Pentru a cumpăra Pinot Noir vei scoate din buzunar 10 lei pentru un kilogram.

De asemenea, reportul RLIVE TV a descoperit și un soi mai puțin cunoscut pentru Moldoveni – muscat de culoare neagră, cunoscut sub numele de Muscat de Hamburg.

Vânzătorii de struguri de piață oferă și unele sfaturi pentru producerea vinului. De exemplu, unul dintre ei recomandă vinurile produse din cupaj, precum Muscat și Cudercă, sau Aligote.

Reporterul Traian Stoianov a aflat și prețul pentru cisternele din inox. Astfel, prețul unui poloboc de inox cu volumul de 200 de l este de 3.000 lei. O zdrobitoare pentru struguri costă 2.400 lei.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

14 Dec. 2024, 10:02
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
14 Dec. 2024, 10:02 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Începând cu 1 ianuarie 2025, unele bancomate ale T-băncii (fostul „Tinkoff”) din Rusia nu vor mai accepta operațiuni efectuate cu carduri Visa și Mastercard, conform unui anunț făcut de banca respectivă, citat de RBC.

Problemele ar putea afecta și terminalele bancare ale instituției, care se numără printre primele zece bănci din Rusia după active și în top 5 în funcție de volumul depozitelor persoanelor fizice.

Reprezentanții băncii au asigurat că aceste carduri vor putea fi utilizate în continuare pentru plăți online, dar pentru operațiunile la bancomate se recomandă utilizarea cardurilor „Mir”, sistemul de plată național al Rusiei.

Conform unor surse RBC, la sfârșitul anului 2024, certificatele de securitate pentru cipurile cardurilor Visa și Mastercard, esențiale pentru criptarea datelor în timpul tranzacțiilor, vor expira pentru unele bănci din Rusia. Fiecare instituție bancară va decide dacă aceste carduri vor mai funcționa sau nu în continuare.

Sberbank și VTB, alte bănci de top din Rusia, au declarat pentru Interfax că nu vor întâmpina probleme cu acceptarea cardurilor Visa și Mastercard emise de ele.

În octombrie, vicepreședintele VTB, Gheorghi Gorșkov, a precizat că un card cu certificat expirat nu va deveni inutilizabil („o cărămidă”), subliniind că doar 1% dintre ruși mai dețin astfel de carduri internaționale, iar numărul lor continuă să scadă.

Visa și Mastercard și-au suspendat operațiunile în Rusia în primăvara anului 2022, ca răspuns la invazia Ucrainei. De atunci, sistemul „Mir” a devenit principala soluție de plată pentru cetățenii ruși, iar cardurile internaționale și-au pierdut treptat relevanța în țară.

Această evoluție reflectă continuarea adaptării sectorului bancar din Rusia la sancțiunile internaționale și la schimbările din piața globală de plăți.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală