Banca Centrală din Danemarca are un nou guvernator. A lucrat la Banca Europeană de Investiții

20 Ian. 2023, 12:41
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
20 Ian. 2023, 12:41 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Christian Kettel Thomsen, vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii (BEI), a fost numit guvernator al Băncii Centrale din Danemarca, a anunţat vineri Guvernul de la Copenhaga, transmite Reuters.

Christian Kettel Thomsen va prelua funcția începând cu 1 februarie, succedându-l Lars Rohde, care se va pensiona după zece ani la conducerea Băncii Centrale din Danemarca.

De mai mult de patru decenii, Danemarca are un curs de schimb fix şi, spre deosebire de majoritatea băncilor centrale, nu ajustează cursul de schimb pentru a ţine sub control inflaţia.

Mandatul principal al instituţiei îl reprezintă stabilitatea monedei naţionale – coroana daneză – într-o bandă îngustă de fluctuaţie faţă de euro.

„Danmarks Nationalbank contribuie la dezvoltarea stabilă a economiei ţării, nu doar prin cursul de schimb fix ci şi prin supervizarea şi analizarea stabilităţii financiare, fiind responsabilă pentru un sistem de plăţi eficient şi robust. Aceste obiective sunt realizate în colaborare cu autorităţile şi sectorul financiar”, a declarat Kettel Thomsen.

În timpul crizelor din anii ‘1980 şi ‘1990, cursul de schimb fix din statul scandinav s-a confrunta cu câteva atacuri speculative. În 2015, Danemarca a reuşit să apere în faţa speculatorilor cursul de schimb fix vânzând 275 miliarde coroane daneze (40,10 miliarde de dolari) şi reducând dobânda de politică monetară.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

07 Feb. 2023, 17:34
 // Categoria: Slider // Autor:  Lupu Eduard
07 Feb. 2023, 17:34 // Slider //  Lupu Eduard

Deputatul PAS, Oazu Nantoi a declarat într-un interviu pentru publicația rusă komersant că Vitalii Igantiev (pretinsul ministru de Externe de la Tiraspol n.r) poate fi arestat în cazul în care va veni la Chișinău.

Parlamentul de la Chișinău a aprobat legea criticată de Kremlin și Tiraspol prin care sunt introduse pedeapse penale pentru separatism.

Regimul de la Tiraspol a calificat noile prevederi din Codul Penal drept „norme represive împotriva transnistrenilor” și un „act de agresiune” care pune în pericol reglementarea conflictului transnistrean. Potrivit unei declarații emise de așa-numitul minister de externe al republicii nerecunoscute, practic orice locuitor al regiunii ar putea să fi urmărit penal acum.

Modificările la Codul Penal au fost propuse de 16 deputați PAS, printre care și președintele parlamentului, Igor Grosu, și prevăd pedepse cu închisoarea pentru infracțiuni ca separatismul, finanțarea separatismului, incitarea la separatism, complot împotriva R. Moldova, colectarea și sustragerea informațiilor care ar putea dăuna suveranității, independenței și integrității țării.

Astfel, potrivit modificărilor aprobate, acțiunile de separatism săvârșite de persoane fizice se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 5 ani. Dacă sunt comise de persoane juridice, cu o amendă de 150.000-250.000 de lei și privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau lichidarea persoanei juridice.

Instigarea la acțiuni de separatism făcută de o persoană fizică se pedepsește cu până la 3 ani de închisoare sau amendă, de la 35.000 la 75.000 de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții sau de a exercita o anumită activitate timp de 2-5 ani. Persoanele juridice vor fi pedepsite cu amendă de la 100.000 la 150.000 de lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea.​

Finanțarea acțiunilor de separatism de către o persoană fizică se pedepsește cu închisoare de la 5 la 10 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate între 6 și 12 ani. În cazul persoanelor juridice, amenda este de 600.000-750.000 de lei, cu lichidare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău