Banca centrală germană, pierderi de zeci de miliarde de euro în 2023

24 Feb. 2024, 15:35
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
24 Feb. 2024, 15:35 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Anul trecut, Bundesbank a raportat pierderi de zeci de miliarde de euro din cauza dobânzilor mari.

Bundesbank a raportat vineri un profit anual distribuibil zero, după ce a eliberat provizioane pentru riscuri generale de 19,2 miliarde de euro şi 2,4 miliarde de euro din rezervele sale, notează CNBC, citat de news.ro.

Astfel, potrivit oficialilor băncii, rezervele instituției au rămas sub valoarea de 700 de milioane de euro. Venitul net din dobânzi a fost negativ pentru prima dată în istoria băncii, adică în ultimii 67 de ani, scăzând cu 17,9 miliarde de euro de la un an la altul, și ajungând până la -13,9 miliarde de euro.

„În acest an ne aşteptăm ca poverile să fie din nou considerabile. Este posibil să depăşească rezervele rămase”, a mărturisit preşedintele Bundesbank, Joachim Nagel. Banca centrală va raporta o pierdere reportată, care va fi compensată prin profituri viitoare, a mai completat oficialul. „Bilanţul Bundesbank este sănătos. Bundesbank poate suporta sarcinile financiare, deoarece activele sale depăşesc semnificativ obligaţiile”, a conchis Nagel.

În ceea ce privește evoluția BCE, instituția a raportat joi prima pierdere anuală din 2004, în valoare de 1,3 miliarde de euro, asta chiar dacă a recurs şi la provizioane pentru risc propriu de 6,6 miliarde de euro. Pierderea urmează unui deceniu de stimuli financiari ai băncii centrale din zona euro, care a tipărit bani şi a cumpărat cantităţi mari de obligaţiuni guvernamentale pentru a stimula creşterea, ce necesită acum plăţi considerabile.

Banca centrală a Ţărilor de Jos a raportat și ea vineri o pierdere de 3,5 miliarde de euro pentru 2023.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

17 Apr. 2024, 11:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Apr. 2024, 11:06 // Actual //  Lupu Eduard

În cadrul emisiunii Rezoomat de la RLIVE TV, fostul premier Ion Chicu a adus în discuție procedura de concesionare a spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău, criticând faptul că aceasta nu respectă legislația și este afectată de nereguli.

Chicu a subliniat că, conform legii cu privire la întreprinderile de stat, procedura de locațiune a spațiilor comerciale trebuie să se desfășoare conform unor criterii clare și transparente, însă acest lucru nu s-ar întâmpla în cazul concesionării de la Aeroportul Chișinău. El a menționat că au fost depuse denunțuri la Procuratura Anticorupție, semnalând încălcări ale legii în desfășurarea acestui proces.

”Iarăși, facem abstracție de cifre. Acum, când îi aud pe aceștia, o să mă abțin. Care vin și spun că toată gâlceava, animozitatea în jurul acestei licitații, este din cauza că ei nu vor ca Șor să fie scos de acolo, eu vreau să întreb oamenii ce îi încurcă pe ăștia de la guvern să-l scoată pe Șor acolo”, a punctat fostul premier.

Fostul premier a susținut că este inacceptabil ca procedura de concesionare să se desfășoare în afara legii și că este necesar ca autoritățile să acționeze în conformitate cu prevederile legale pentru a asigura un proces corect și transparent. El a evidențiat faptul că procesul ar trebui să fie gestionat într-o manieră echitabilă, fără a favoriza anumite companii sau interese.

„Ce să facă următorul guvern? Pe ăștia tot așa o să-i măture? De ce să nu faci corect procedura acum? Cu atât mai mult că această companie (Lagardere n.r), din câte știm, nu este cea mai curată și strălucită, cu o istorie penibilă în România. Aici e înregistrată într-un cămin, nu știu pe unde. Despre asta este vorba”, se întreabă retoric fostul premier.

Chicu a ridicat întrebări cu privire posibilele influențe din partea anumitor actori politici. „Dumneavoastră nu vă provoacă suspiciuni faptul că asemenea active foarte atrăgătoare și care generează profituri semnificative. Deja la a doua licitație participă doar o companie. Că prima a fost a doua”, a conchis fostul premier.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău