Banca Mondială acordă bani Moldovei pentru facturi mai mici la energie

28 Iun. 2024, 10:52
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Iun. 2024, 10:52 // Actual //  bani.md

Banca Mondială a anunțat lansarea unei noi inițiative regionale ambițioase care vizează accelerarea semnificativă a eficienței energetice pentru a asigura o aprovizionare cu energie sigură, accesibilă și curată în Europa și Asia Centrală. Programul „Sporirea eficienței energetice în Europa și Asia Centrală” (Programul E3), cu o durată de 10 ani, va permite economisirea a peste 63 de terawatt-ore (TWh) de energie și reducerea emisiilor de CO2 cu 18,7 milioane de tone metrice.

În cadrul Programului E3, Banca Mondială va acorda finanțare în valoare de 1,46 miliarde de dolari SUA și va atrage alte 2,4 miliarde de dolari SUA din sectoarele public, privat și de dezvoltare, inclusiv 1,5 miliarde de dolari SUA în capital privat. Primele fonduri destinate programelor de eficiență energetică au fost deja alocate în patru țări, inclusiv Republica Moldova, urmând ca și alte state să se alăture pe parcursul perioadei de 10 ani. Investițiile vor viza instituțiile publice, clădirile și echipamentele rezidențiale, modernizarea industrială și îmbunătățirea sistemelor de termoficare centralizată.

„Investițiile în eficiența energetică fac parte din viziunea Grupului Banca Mondială de a accelera trecerea la o energie curată și eficientă, pentru a preveni cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice. Sporirea eficienței energetice poate genera economii bugetare pentru alte priorități de dezvoltare și poate reduce semnificativ nevoia de investiții în noi surse de energie”, a declarat Antonella Bassani, vicepreședinta Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală. „Sistemele eficiente asigură o funcționare mai curată și mai competitivă a întreprinderilor, reduc facturile la energie ale gospodăriilor, diminuează poluarea aerului, reduc emisiile de carbon și creează locuri de muncă”.

În cadrul Programului E3, Republica Moldova va beneficia de o finanțare de 54,5 milioane de dolari SUA pentru renovarea clădirilor publice și a sistemului de alimentare centralizată cu energie termică, cu accent pe instituțiile de învățământ. Proiectul este sprijinit de un grant în valoare de 5 milioane de dolari SUA prin intermediul programului „Moldova – Dezvoltare, Reziliență și Oportunități pentru Bunăstare” (M-GROW).

Programul E3 va sprijini dezvoltarea de proiecte replicabile în fiecare țară, bazate pe planurile naționale, și va facilita accesul la finanțare durabilă. Proiectele inițiale din cadrul Programului includ, de asemenea, o finanțare de 300 de milioane de dolari SUA acordată de Banca Mondială pentru renovarea clădirilor administrației centrale din Turcia.

În timp, Programul E3 va sprijini țările în tranziția de la programe mai mici de eficiență energetică finanțate din fonduri publice la programe desfășurate la scară națională cu finanțare comercială mai amplă. Finanțările publice vor fi utilizate pentru a demonstra investițiile necesare în vederea atragerii finanțatorilor comerciali, pentru a testa noi modele de afaceri, a reduce riscurile investițiilor și pentru a oferi subvenții specifice în paralel cu finanțarea comercială.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

25 Mart. 2025, 17:15
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  bani.md
25 Mart. 2025, 17:15 // Oameni şi Idei //  bani.md

Igor Golban, un antreprenor de 43 de ani, a investit ani de muncă și sume considerabile – inclusiv finanțări obținute prin granturi – pentru a dezvolta o afacere în nișa produselor naturale. Deși pare o rețetă pentru succes, realitatea e mult mai complicată: afacerea funcționează la doar 5% din capacitate, iar visul devine tot mai greu de susținut.

În ciuda eforturilor, datoriile bancare apasă greu pe umerii lui Igor. Obiectivul său actual este să-și stabilizeze businessul și să-l aducă pe linia de plutire, împreună cu un investitor care crede în potențialul brandului. Însă marea întrebare rămâne: cât de sustenabil este acest efort? Și ce se întâmplă atunci când sacrificiile făcute pentru afacere ajung să afecteze familia, timpul personal și echilibrul emoțional?

Acest episod al „Afaceri la Microscop” investighează cazul lui Igor Golban și pune o întrebare dureroasă: când devine pasiunea pentru business un pericol real? Află ce strategii are la dispoziție și ce lecții pot învăța alți antreprenori din povestea sa.

Urmărește „Afaceri la Microscop” pe RLIVE TV – sâmbătă la ora 22:00 și în reluare duminică la 15:00.

 
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INCENDIUL DIN CENTRUL CHIŞINĂULUI SURPRINS CU DRONA
NO COMMENT | INCENDIUL DIN CENTRUL CHIŞINĂULUI SURPRINS CU DRONA