Banca Mondială spulberă premonițiile gazului ieftin: În 2022 prețul se va reduce cu doar 14%

01 Dec. 2021, 12:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Dec. 2021, 12:39 // Actual //  Lupu Eduard

Banca Mondială susține că prețurile la gaz se vor menține ridicate până la sfârșitul acestui an. Metanul va începe să se ieftinească din anul 2022.

Potrivit estimărilor Băncii Mondiale prețurile din Europa la gaz și cărbune vor rămâne ridicate până la sfârșitul anului 2021, iar din 2022 metanul se va reduce cu 14% iar cărbunele cu 25%.

Reducerea prețului la gaz și cărbune în anul 2022 va avea loc pe fundalul soluționării problemei livrărilor și a majorării extracțiilor de gaz și cărbune”, se arată în raportul Băncii Mondiale.

În prezent, prețul miei de metri cubi de gaz fluctuează între 1000 și 1100 de euro. Gazul scump va menține tarifele ridicate și în Republica Moldova. Din 1 noiembrie, consumatorii achita 10,26 de lei pentru un metru cub de gaze, față de 4,30 lei cât era.

Urmare a dublării tarifului la gaz autoritățile au venit cu măsuri de sprijin.

Astfel, de ajutorul pe timp de iarnă familiilor cu venituri mici le vor fi alocate 523 mil. de lei. De compensarea facturilor la gaz vor beneficia toți consumatorii și vor fi alocați 770 mil. de lei. Pentru un consum de până la 50 de metri cubi de gaz costul metrului cub va fi de 6,8 lei, iar pentru un consum de până la 150 metri cubi prețul metrului cub va fi de 7,9 lei.

Pentru compensarea tarifului la căldură au fost alocați 340 mil. de lei. Iar tariful va fi compensat cu 2/3 din factură sau 450 de lei din prima gigacalorie.

Autoritățile moldovenești au declarat de nenumărate ori că prețul la gaz ar urma să se reducă în primăvara acestui an, iar compania de stat Energocom va căuta să achiziționeze gaz mai ieftin pentru al depozita în România sau Ucraina.

 

Realitatea Live

09 Dec. 2022, 12:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2022, 12:28 // Actual //  Lupu Eduard

Televiziunile controlate de persoanele incluse în lisat de sancțiuni urmează să rămână fără licență. Este vorba de posturile tv ale liderului Ilab Șor. Într-o conferință de presă, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco a declarat că Guvernul vine cu un proiect de lege, care transpune sancțiunile internaționale în legislația Republicii Moldova. Astfel, Ministerul Justiției a elaborat și va transmisă spre consultare publică așa numitul proiect al legii Magnițki Moldova. Este un proiect de lege complex, care a fost inspirat atât din legislația SUA, cât și din statele care anterior au transpus legislația Magnițki în propria legislație, a mai anunțat ministrul Justiției.

„Să luăm ca exemplu mass-media și televiziunile. Conform proiectului de exemplu Consiliul Audiovizual va putea retrage licența companiilor care aparțin sau sunt afiliate persoanelor care sunt incluse în lista de sancțiuni. Totodată, proiectul precede că Consiliul Audiovizualului va fi obligat să retragă licența în cazul în care un post de televiziune promovează imaginea persoanei fizice sau juridice incluse în lista de sancțiuni”, a punctat Litvinenco, citat de realitatea.md.

Posturile TV „Primul în Moldova” și „Accent TV”, controlate anterior de socialiști, și-au schimbat directorul general și, se pare, au ajuns sub controlul lui Ilan Șor, Acesta mai are în proprietate TV6 și Orhei TV.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău