Bani albi pentru zile negre. Câți bani au moldovenii în bănci

12 Oct. 2021, 15:18
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
12 Oct. 2021, 15:18 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Criza i-a făcut pe moldoveni să înțeleagă că sunt singurii responsabili pentru bunăstarea lor, însă nu și capitolul economisirii banilor. După anul de criză, moldovenii s-au orientat spre cheltuieli.

După ce au îmbrățișat cu nesaț creditele de consum, de la cele cu buletinul la cele ipotecare, economisirea nu a mai contat. Iar statisticile o confirmă. Datele Băncii Naționale arată că volumul depozitelor în lei, atrase de băncile din țară, la sfârșitul lunii august 2021 se ridica la 49,2 miliarde de lei, cu 315,6 milioane lei mai puțin.

Volumul depozitelor în valută, echivalentul în lei, a crescut cu 892,1 milioane lei (+2,5%) – până la 36 miliarde 215,7 milioane de lei. Totodată, depozitele persoanelor fizice în lei au scăzut în cursul lunii cu 210,8 milioane de lei – la 31 miliarde 314 milioane de lei, iar în valută străină (în echivalent lei) – au scăzut cu 115,5 milioane de lei – până la 22 miliarde 915,7 milioane de lei.

În același timp, volumul depozitelor persoanelor juridice în lei a scăzut cu 104,8 milioane de lei (-0,6%) – la 17 miliarde 861,1 milioane de lei, iar depozitele în valută – au crescut cu un miliard de lei (+ 8,2%) – până la 13,3 miliarde de lei. În același timp, volumul depozitelor în lei a crescut cu 15,2% – până la 28,53 milioane de lei, iar în valută – cu 14,4% – până la 96,38 milioane de lei.

În topul băncilor cu cele ai multe plasamente este Agroindbank – 14,87 miliarde lei față de 14,68 miliarde, Moldindconbank – 11,69 miliarde lei  comparativ cu 11,85 miliarde, Victoriabank – 7,64 miliarde lei  față de 7,79 miliarde, OTP Bank – 6,53 miliarde lei  comparativ cu 6,61 miliarde.

La capitolul depozite în valută străină, Agroindbank  avea la sfârșitul lunii august 11,61 miliarde față de 11,57 miliarde, Moldindconbank – 5,83 miliarde lei  comparativ cu 5,76 miliarde, OTP Bank – 6,02 miliarde față de 5,57 miliarde, Victoriabank – 5,19 miliarde lei  față de 5,27 miliarde.

Realitatea Live

23 Oct. 2021, 20:41
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Oct. 2021, 20:41 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Utilizatorii aplicației de TikTok din întreaga lume se ocupă cu crearea de tendinţe. Unii dintre ei devin nume cunoscute şi-şi monetizează popularitatea câştigată pe platformă. Tânărul senegalez Khabane Lame, care realizează scurte videoclipuri fără cuvinte, a trecut de la a fi şomer la acumularea unei averi impresionante.

1. Addison Rae Easterling a acumulat 5 milioane de dolari

Addison era o simplă elevă înainte de a avea succes pe TikTok şi a deveni una dintre cele mai bine plătite „staruri” ale reţelei sociale. A început cu un parteneriat cu brandul de îmbrăcăminte FashionNova şi a continuat cu mărci de masă precum Reebok şi Daniel Wellington. Apoi a colaborat cu American Eagle înainte de a-şi lansa propria companie de cosmetice, Item Beauty. Succesul ei a culminat cu lansarea unui podcast numit „Mama Knows Best”, pe care îl găzduieşte împreună cu mama ei.

2. Charli D’Amelio a obţinut 4 milioane de dolari din activitatea pe TikTok

Una dintre primele vedete TikTok, Charli Grace D’Amelio a devenit prima TikTokeriţă care a trecut pragul de 50 de milioane, apoi de 100 de milioane de urmăritori. A avut o gamă largă de experienţe care i-au dus la o avere uimitoare la vârsta de numai 16 ani.

A apărut în emisiunea „Tonight Show” a lui Jimmy Fallon, a fost prezentă la săptămâna modei de la Paris reprezentând Prada, a apărut într-un spot publicitar pentru Super Bowl şi a primit oferte din partea mai multor companii de top, inclusiv EOS Cosmetics şi Morphe. De asemenea, a jucat într-un lungmetraj şi a anunţat o serie originală Hulu.

Recent, a trecut în lumea finanţelor, anunţând un parteneriat cu aplicaţia mobilă Step, ajutând adolescenţii să obţină carduri de debit pentru a afla mai multe despre sistemul bancar.

3. Chase Hudson se poate lăuda cu 3 milioane de dolari câştigaţi pe TikTok

Cunoscut sub numele de Lil Huddy, americanul Chase Hudson este cunoscut pentru că a creat pictograma TikTok Charli D’Amelio şi pentru faptul că este reprezentat de agenţia de talente WME. A trecut de la platforma TikTok la o carieră de muzician, genul Pop-Punk. Single-ul său „Eulogy of You and Me” a fost compus împreună cu bateristul şi producătorul Travis Barker de la Blink 182 şi a apărut şi în adaptarea filmului „Downfalls High”, despre rapperul american Machine Gun Kelly, în care a jucat alături de actriţa Sydney Sweeney.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie