Bătălie pentru vânt şi soare! Guvernul îndeamnă moldovenii să-și cumpere panouri fotovoltaice

25 Iul. 2022, 11:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Iul. 2022, 11:47 // Actual //  Lupu Eduard

Guvernul simplifică procedura de racordare, instalare și admitere în exploatare a centralelor fotovoltaice pentru consumatorii casnici. În acest sens, Cabinetul de miniștri a dat aviz pozitiv la un proiect de lege care vine să promoveze utilizarea energiei din surse regenerabile.

Scopul proiectului de lege este de a opera mai multe modificări la legislație pentru a încuraja consumatorii casnici să dezvolte proiecte pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile pentru acoperirea consumului propriu în limita capacităților contractate.

Astfel, principalele prevederi ale proiectului se referă la:

– Micșorarea termenului de eliberare a avizului de racordare a instalațiilor de producere din surse regenerabile de capacități mici destinate pentru acoperirea consumului propriu, de la maxim 30 zile la 10 zile calendaristice;

– Excluderea obligației de obținere a actului de corespundere pentru consumatorii casnici, care vor monta instalațiile de producere din surse regenerabile în limitele puterii contractate, în acest caz admiterea în exploatare a instalației de producere se confirmă prin declarația electricianului autorizat;

– În cazul consumatorilor casnici la proiectare nu va fi necesar de obținut certificat de urbanism autorizație de construcție, iar proiectul tehnic se va realiza doar pentru compartimentul energie electrică și rezistența construcției;

– Modificarea zilei de achitare de către furnizor a surplusului de energie electrică generat în rețea de către consumatorul final, deținător al unei centrale electrice, care produce energie electrică din surse regenerabile pentru uz propriu, de la sfârșitul anului – 31 decembrie la data de 31 martie, încât cetățenii să poată valorifica în timpul iernii energia produsă pe timp de vară.

Modificările propuse în inițiativa legislativă vin să ajute consumatorii, în mod particular pe cei casnici, care reprezintă cea mai vulnerabilă categorie. Astfel, vor fi reduse costurile investiționale și costurile pentru punerea în funcțiune a unei centrale electrice ce utilizează surse regenerabile de energie pentru acoperirea consumului propriu a consumatorului casnic. Acest lucru va avea ca efect majorarea producerii interne de energie electrică.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 11:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 11:14 // Actual //  Lupu Eduard

Într-o mișcare strategică pentru consolidarea securității energetice a Republicii Moldova, Parlamentul a ratificat în ședința de astăzi un acord crucial. Este vorba despre Acordul de împrumut între Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, ce vizează realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acest acord va permite contractarea unui credit de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din valoarea totală a proiectului. De asemenea, Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro din contul unui acord anterior, pentru prima fază a proiectului. Uniunea Europeană contribuie și ea, oferind un grant de 15,4 milioane de euro prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul va implica construcția unei linii electrice aeriene de 400 kV între Bălți și Suceava, România, precum și reconstrucția stației electrice Bălți 400 kV. Bugetul total al proiectului se ridică la 77 milioane de euro și va acoperi și reabilitarea unor segmente de rețele electrice de transport din Republica Moldova, inclusiv înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această inițiativă nu doar va consolida legăturile energetice între cele două țări vecine, ci va contribui și la asigurarea stabilității și sustenabilității sistemului energetic al Republicii Moldova, având un impact pozitiv asupra securității energetice a întregii regiuni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău