BERD oferă răspunsuri despre achiziția Portului Giurgiulești: Nu a cerut acordul Guvernului. Explicația Instituției

29 Iun. 2021, 06:14
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
29 Iun. 2021, 06:14 // Actual //  MD Bani

BERD a publicat răspunsurile la cel mai des acordate întrebări despre detaliile investiției sale în Portul Internațional Liber Giurgiulești, un activ strategic pentru Republica Moldova, despre csre se spune că l-ar fi achiziționat cu doar 1000 de euro.

BERD susține că nu a solicitat acordul Guvernului pentru a efectua această tranzacție. 

Explicația instituției internaționale este următoarea:

Acordul de investiții nu cere o astfel de aprobare. Articolul 13.1 din Acordul din 2004 cere aprobarea guvernului în cazul cesiunii de către orice parte a drepturilor și/sau obligațiilor sale, nu în cazul schimbării controlului. Danube Logistics nu a transferat niciunul dintre drepturile sau obligațiile sale. Danube Logistics rămâne parte contractantă la Acord și, prin urmare, articolul 13.1 nu este incident situației.

Ce ține de valoarea tranzacției, BERD infirmă că ar fi vorba despre doar 1000 de euro, însă nu face publică suma, care potrivit instituției, este adevărată, invocând clauze de confidențialitate.

De asemenea, BERD a oferit un răspuns neclar ce ține de motivul pentru care au decis sî efectueze tranzacția în Cipru, zonă Offshore.

Atunci când face investiții, BERD este ghidată de impactul pe care îl creează în țările sale de operațiuni. Prin achiziționarea beneficiarului final, înregistrat în Cipru, al unui operator portuar din Moldova, BERD contribuie la dezvoltarea infrastructurii cheie din Moldova în conformitate cu mandatul său.

 

Realitatea Live

08 Apr. 2025, 10:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
08 Apr. 2025, 10:47 // Actual //  Ursu Victor

Agricultura din Republica Moldova se confruntă cu o nouă lovitură din partea naturii. Potrivit fostului director executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandr Slusari, valul de înghețuri din această primăvară este fără precedent în ultimele trei decenii, iar temperaturile nocturne scad sub cele prognozate, punând în pericol masiv culturile agricole.

„În 30 de ani nu țin minte temperaturi atât de joase, menținute atât de mult timp în primăvară. Se așteaptă friguri timp de cinci zile consecutiv. Ieri, în zona Briceni-Ocnița, dimineața au fost -6…-7°C. Azi dimineață, temperaturi similare sunt înregistrate lângă Bălți”, a scris Slusari într-o postare pe Facebook.

El subliniază că problema nu se limitează doar la nordul țării – nici regiunile din centrul și sudul Moldovei nu sunt ocolite de frigul persistent. Sunt deja afectate plantațiile multianuale, în special caisul, migdalul, unele soiuri de cireș, piersic și viță-de-vie. Însă, și mai îngrijorătoare este posibilitatea distrugerii parțiale sau totale a culturilor de toamnă, precum rapița, grâul și semănăturile recente din grupa a doua, inclusiv sfecla de zahăr.

„La seceta de trei ani la rând, suportată practic fără niciun sprijin din partea statului, se adaugă o nouă criză majoră”, atenționează Slusari.

Fermierii se tem că, în lipsa unor măsuri rapide și coordonate din partea autorităților, consecințele asupra producției agricole din 2025 ar putea fi devastatoare, cu un impact direct asupra securității alimentare și economice a țării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!