Boris Johnson: Descotorosirea de dependenţa de energia rusă, o consecinţă pozitivă a războiului din Ucraina

01 Sept. 2022, 16:50
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
01 Sept. 2022, 16:50 // Slider //  bani.md

Premierul britanic în exerciţiu Boris Johnson a declarat joi că descotorosirea de dependenţa de importurile energetice ruseşti ar constitui o consecinţă pozitivă a războiului din Ucraina, dat fiind faptul că naţiunile occidentale încearcă să reducă achiziţiile de produse ruseşti.

Din această catastrofă, din războiul lui Putin, cred că poate ieşi şi ceva bun în sensul că Europa se va dezobişnui de hidrocarburile ruseşti’, a spus Johnson într-un discurs rostit în cursul unei vizite la o centrală nucleară din estul Angliei, scrie Agerpres.

Nu vom mai fi condiţionaţi, vulnerabili la şantajul său (al Rusiei), iar, în această ţară, vom accelera considerabil reformele şi măsurile de mult timp aşteptate pentru a deveni independenţi pe plan energetic, în special prin remedierea daunelor pe care le-am provocat industriei noastre nucleare’, a subliniat premierul britanic.

Boris Johnson a anunţat joi că Marea Britanie ar urma să investească 700 de milioane de lire sterline (810 milioane de euro) în proiectul centralei nucleare Sizewell C, dezvoltat de EDF, ceea ce constituie ultimul său anunţ major de politică internă înainte de a părăsi postul de prim-ministru săptămâna viitoare.

‘Trebuie să mergem înainte cu Sizewell C’, a spus Johnson în oraşul cu acelaşi nume, care găzduieşte acest proiect în estul Angliei.

Realitatea Live

21 Ian. 2025, 14:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Ian. 2025, 14:28 // Actual //  Ursu Victor

Scrie o știre. Gazprom nu a făcut luni rezervări de capacitate pe luna februarie pe gazoductul transbalcanic pentru a transporta gaze în regiunea transnistreană. Conform calendarului ENTSO-G, licitațiile pentru rezervarea capacităţilor lunare pentru luna următoare se desfăşoară în fiecare a treia zi de luni a lunii curente.

La 20 ianuarie, au fost făcute următoarele rezervări:

-frontiera Turcia – Bulgaria, cca 3.1 mln m3/zi din cca 6.1 mln m3/zi ofertaţi

-frontiera Bulgaria – România, cca 0,7 mln m3/zi din cca 9,7 mln m3/zi ofertaţi

-la frontiera România- Ucraina (Isaccea – Orlovca) a fost ofertată o capacitate de cca 11,5 mln m3/zi, dar nu au fost făcute rezervări

-frontiera România- Moldova (gazoductul Iaşi – Chișinău) au fost rezervate cca 5 mln m3/zi din cei cca 6,1 mln m3/zi scoşi la licitaţie.

Potrivit autorităților din ţările traversate de Coridorul vertical, aceste rezervări au fost făcute de traderi internaționali. Rezervări de capacitate mai pot fi făcute și zilnic, însă acestea vor presupune costuri mai mari.

Amintim că Ministerul Energiei a propus administrației din regiunea transnistreană suport în achiziționarea gazelor naturale de pe bursele europene sau Bursa română de Mărfuri din Chișinău încă în decembrie 2024, anticipând criza umanitară generată în regiunea transnistreană de sistarea unilaterală, contrar prevederilor contractuale, a livrărilor de gaze naturale de către Gazprom.

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală