Brandul care vinde cele mai multe mașini în Moldova înregistrează o creștere de 33,5% în Europa

22 Nov. 2023, 10:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Nov. 2023, 10:47 // Actual //  Lupu Eduard

Vânzările de autoturisme Dacia (este cel mai vândut automobil în Republica Moldova) în Europa au avut o ascensiune notabilă în luna octombrie, conform datelor publicate marți de Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA). Datele arată că înmatriculările acestor mașini au înregistrat un avans de 33,5% față de aceeași perioadă din anul precedent, atingând un total de 46.222 unități, comparativ cu 34.625 în octombrie 2022.

Cota de piață a producătorului auto a urcat de la 3,8% în 2022 la 4,4% în aceeași perioadă din acest an în regiunea care include statele Uniunii Europene, Marea Britanie și țările din Asociația Europeană a Liberului Schimb (EFTA).

Această evoluție favorabilă nu a fost specifică doar pentru Dacia, ci și pentru alți producători de renume. Grupurile Renault și Stellantis au înregistrat creșteri de 24,4%, respectiv 10,8%, în timp ce grupul Volkswagen și Mercedes-Benz au raportat și ele avansuri de 10,4%, respectiv 11,8%. În schimb, Ford a înregistrat un declin de 12,2%.

În ansamblul anului 2023 până în octombrie, livrările de autoturisme Dacia au crescut cu 21,2%, atingând 464.902 de unități în Europa. Comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, acest rezultat reprezintă o creștere semnificativă de la 383.631 de vehicule înregistrate.

Pe parcursul primelor zece luni din acest an, toți marii producători auto au raportat creșteri ale vânzărilor: grupul Volkswagen cu 21,7%, grupul Renault cu 21%, Mercedes-Benz cu 9,3%, grupul Stellantis cu 6% și Ford cu 3,4%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Iun. 2024, 12:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Iun. 2024, 12:20 // Actual //  Lupu Eduard

Moldovenii au exprimat o gamă largă de nevoi financiare lunare pentru a atinge starea de fericire. 23,6% dintre respondenți, în special pensionarii cu venituri mai reduse, au menționat că le-ar fi suficienți între 5 și 10 mii de lei lunar. Alți 20,3% au menționat că ar avea nevoie de 10-15 mii de lei, în timp ce 18,4% au indicat suma de 15-20 mii de lei, a declarat economistul Veaceslav Ioniță care a prezentat rezultatele unui sondaj de opinie realizat în luna mai 2024 de către CBS Research, comandat de IDIS „Viitorul”, privind așteptările financiare ale moldovenilor pentru a se considera fericiți.

Potrivit analizei pe diferite categorii demografice, bărbații au menționat că ar avea nevoie de aproximativ 18 mii de lei lunar pentru a fi fericiți, în timp ce femeile au menționat o medie de 14900 de lei lunar, reflectând o diferență de aproximativ 20%. Media națională a cerințelor financiare pentru starea de fericire a fost estimată la 16300 de lei lunar.

Pe categorii de vârstă, tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani au menționat cel mai mare nivel de nevoie financiară lunară, aproximativ 18700 de lei, în timp ce cei cu vârste între 30 și 44 de ani au indicat o medie de 20600 de lei lunar.

După locul de trai, respondenții din mediul urban au declarat că ar avea nevoie de aproximativ 19 mii de lei lunar pentru a se simți fericiți, în timp ce cei din mediul rural au menționat o necesitate de aproximativ 14 mii de lei lunar.

În funcție de nivelul de educație, cei cu studii superioare au exprimat cea mai mare așteptare financiară, de aproximativ 20500 de lei lunar, cu aproximativ 30% mai mult față de ceilalți respondenți.

Referitor la nivelul salariilor care ar opri migrația, în 2024, respondenții au indicat că un salariu de aproximativ 17500 de lei lunar i-ar determina să rămână în țară, reflectând o apropiere semnificativă față de așteptările salariale exprimate în 2017, care erau de două ori mai mari decât salariile reale de atunci.

Expertul a subliniat și discrepanțele semnificative între salariile medii în Republica Moldova și în zona euro de-a lungul anilor, arătând o tendință de convergență lentă, dar constantă, a salariilor moldovenești spre nivelurile europene.

În concluzie, sondajul a evidențiat că, deși salariile în Moldova au crescut în ultimii ani, migrația rămâne o problemă majoră, mai ales în rândul tinerilor, indiferent de nivelul salariilor locale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău