Victoriabank, partener-cheie în avansarea relațiilor comerciale dintre România și Republica Moldova

21 Nov. 2023, 17:03
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
21 Nov. 2023, 17:03 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Cu o prezență solidă pe piața din Republica Moldova, companiile românești au generat peste 10 mii de locuri de muncă și au înregistrat o cifră de afaceri de aproape 1 miliard de euro. La finele anului 2022, investițiile totale ale României în Republica Moldova au atins 700 de milioane de dolari. Comerțul bilateral a înregistrat anul trecut o creștere semnificativă, cu un export de 2,4 miliarde de dolari și un import de 1,4 miliarde.

Aceste cifre subliniază contribuția esențială a parteneriatului economic la dezvoltarea și prosperitatea ambelor economii. Victoriabank susține activ aceste relații comerciale dinamice, având o prezență strategică și o ofertă diversificată de servicii financiare. Participarea la Forumul Economic România – Republica Moldova marchează angajamentul continuu al băncii în consolidarea și intensificarea acestor relații comerciale de succes.

Evenimentul, organizat de Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova, Ambasada României la Chișinău și Agenția Română pentru Investiții și Comerț Exterior, a reunit peste 200 de companii din diverse sectoare, generând dialog și oportunități pentru consolidarea schimburilor comerciale și intensificarea investițiilor bilaterale.

În deschiderea evenimentului, Excelența Sa, ambasadorul român la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu a subliniat:

„Investitorii de pe ambele maluri ale Prutului lucrează zi de zi pentru apropierea și armonizarea economiilor noastre, pentru o mai bună competitivitate la nivel internațional și pentru dezvoltarea comunităților unde își desfășoară activitatea.”

„Afacerea nu înseamnă o relație din care câștigă doar o parte. Vrem ca businessul românesc să vină să facă o afacere de succes. Suntem într-o perioadă deloc ușoară, dar datorită sprijinului României și cu sprijinul României, în primul rând, și al UE ne descurcăm”, a adăugat Dumitru Alaiba, vicepremier, ministrul Economiei și Digitalizării.

Sorin Șerban, vicepreședinte Victoriabank responsabil de domeniul Riscurilor, a subliniat în cadrul unei discuții ample de la unul dintre panelurile forumului rolul băncilor în relațiile comerciale bilaterale. El a punctat și câteva probleme din domeniu.

„Comerțul România-Moldova se desfășoară foarte mult într-un cont deschis, cu multe plăți în avans sau la termen ori o combinație între ele. Sunt foarte puține acreditive și garanții bancare. Din păcate, e un know-how care se pierde ușor. În ceea ce privește schimburile valutare se facturează mult în euro și dolari, în loc să se factureze în lei românești și lei moldovenești, ceea ce în mod natural înseamnă o pierdere de marjă pentru cele două părți.”

Forumul economic România-Republica Moldova, aflat la a doua ediție, a evidențiat angajamentul ferm al Victoriabank în promovarea inițiativelor menite să consolideze parteneriatul dintre cele două țări și să stimuleze investițiile.

Despre Victoriabank:

Victoriabank este o instituție financiară de încredere, susținând dezvoltarea economică și inițiativele de afaceri în Republica Moldova. Din 2018, Victoriabank face parte din cel mai mare grup financiar din România – Banca Transilvania, consolidându-și poziția în piața financiară și contribuind la diversificarea serviciilor oferite clienților săi în Republica Moldova.

Realitatea Live

15 Iun. 2024, 13:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Iun. 2024, 13:46 // Actual //  Lupu Eduard

Un studiu recent realizat de publicaţia britanică MoneyWeek a scos la iveală care sunt cele mai scumpe destinaţii turistice pentru o escală de 24 de ore.

Într-un studiu realizat de publicaţia britanică MoneyWeek în colaborare cu o agenţie de turism, au fost analizate costurile pentru o zi şi o noapte în diverse oraşe turistice din lume. S-au luat în calcul preţurile pentru cazare la hotel, transport local, masă şi activităţi recreative.

Deloc surprinzător, cel mai scump oraş străin în care să mergi în vacanţă este New York, cu o medie de 645 de euro de persoană pentru o singură noapte. New York-ul se află în fruntea listei în mare parte datorită monumentelor sale, cum ar fi Statuia Libertăţii şi Empire State Building, şi a locurilor de neratat, precum Times Square şi Central Park. O vizită la aceste diverse monumente costă în jur de 169 de euro. O zi întreagă de mâncare costă 47 de euro, transportul public costă 45 de euro, iar o noapte de cazare costă în jur de 328 de euro.

Capitala Franţei este al doilea cel mai scump oraş din lume. Pentru o zi şi o noapte, va trebui să cheltuiţi la Paris în jur de 522 de euro. Înseamnă o medie de aproximativ 307 euro pentru o noapte la hotel, 22 de euro pentru transportul în comun, 42 de euro pentru mâncare şi 79 de euro pentru vizitarea diferitelor monumente şi muzee, etc.

Destinaţie foarte populară în ultimii ani, Dubai ocupă locul al treilea în clasament, cu aproximativ 436 de euro pentru o excursie de o zi şi o noapte. Deşi costul pe noapte este mai ridicat decât la Paris (319 euro în medie), principalul oraş din Emiratele Arabe Unite se poate lăuda cu un transport în comun foarte ieftin (12 euro), la fel ca şi preţul numeroaselor activităţi oferite (18 euro).

Pe locul patru se află capitala britanică, Londra. Pentru a petrece o zi şi o noapte în oraşul lui Big Ben, va trebui să cheltuiţi în medie 432 de euro, din care 291 de euro pentru hotel, 30 de euro pentru metrou, 38 de euro pentru activităţi şi 40 de euro pentru mâncare.

Şi tot o altă capitală europeană este cea care completează această listă a celor mai scumpe oraşe din lume pentru o noapte. Pentru a petrece o zi şi o noapte la Roma, va trebui să plătiţi în medie 359 de euro. În detaliu, asta înseamnă 180 de euro pe noapte, 22 de euro pentru transport, 48 de euro pentru mâncare şi 37 de euro pentru activităţi locale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău