Victoriabank, partener-cheie în avansarea relațiilor comerciale dintre România și Republica Moldova

21 Nov. 2023, 17:03
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
21 Nov. 2023, 17:03 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Cu o prezență solidă pe piața din Republica Moldova, companiile românești au generat peste 10 mii de locuri de muncă și au înregistrat o cifră de afaceri de aproape 1 miliard de euro. La finele anului 2022, investițiile totale ale României în Republica Moldova au atins 700 de milioane de dolari. Comerțul bilateral a înregistrat anul trecut o creștere semnificativă, cu un export de 2,4 miliarde de dolari și un import de 1,4 miliarde.

Aceste cifre subliniază contribuția esențială a parteneriatului economic la dezvoltarea și prosperitatea ambelor economii. Victoriabank susține activ aceste relații comerciale dinamice, având o prezență strategică și o ofertă diversificată de servicii financiare. Participarea la Forumul Economic România – Republica Moldova marchează angajamentul continuu al băncii în consolidarea și intensificarea acestor relații comerciale de succes.

Evenimentul, organizat de Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova, Ambasada României la Chișinău și Agenția Română pentru Investiții și Comerț Exterior, a reunit peste 200 de companii din diverse sectoare, generând dialog și oportunități pentru consolidarea schimburilor comerciale și intensificarea investițiilor bilaterale.

În deschiderea evenimentului, Excelența Sa, ambasadorul român la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu a subliniat:

„Investitorii de pe ambele maluri ale Prutului lucrează zi de zi pentru apropierea și armonizarea economiilor noastre, pentru o mai bună competitivitate la nivel internațional și pentru dezvoltarea comunităților unde își desfășoară activitatea.”

„Afacerea nu înseamnă o relație din care câștigă doar o parte. Vrem ca businessul românesc să vină să facă o afacere de succes. Suntem într-o perioadă deloc ușoară, dar datorită sprijinului României și cu sprijinul României, în primul rând, și al UE ne descurcăm”, a adăugat Dumitru Alaiba, vicepremier, ministrul Economiei și Digitalizării.

Sorin Șerban, vicepreședinte Victoriabank responsabil de domeniul Riscurilor, a subliniat în cadrul unei discuții ample de la unul dintre panelurile forumului rolul băncilor în relațiile comerciale bilaterale. El a punctat și câteva probleme din domeniu.

„Comerțul România-Moldova se desfășoară foarte mult într-un cont deschis, cu multe plăți în avans sau la termen ori o combinație între ele. Sunt foarte puține acreditive și garanții bancare. Din păcate, e un know-how care se pierde ușor. În ceea ce privește schimburile valutare se facturează mult în euro și dolari, în loc să se factureze în lei românești și lei moldovenești, ceea ce în mod natural înseamnă o pierdere de marjă pentru cele două părți.”

Forumul economic România-Republica Moldova, aflat la a doua ediție, a evidențiat angajamentul ferm al Victoriabank în promovarea inițiativelor menite să consolideze parteneriatul dintre cele două țări și să stimuleze investițiile.

Despre Victoriabank:

Victoriabank este o instituție financiară de încredere, susținând dezvoltarea economică și inițiativele de afaceri în Republica Moldova. Din 2018, Victoriabank face parte din cel mai mare grup financiar din România – Banca Transilvania, consolidându-și poziția în piața financiară și contribuind la diversificarea serviciilor oferite clienților săi în Republica Moldova.

Realitatea Live

26 Iul. 2024, 15:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Iul. 2024, 15:19 // Actual //  Lupu Eduard

În șase luni ale anului 2024, veniturile totale ale bugetului de stat au constituit cca 31,3 miliarde de lei, înregistrând o creștere de peste 2,3 miliarde de lei sau cu 8,2% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Date publicate de Ministerul Finanțelor arată că veniturile din impozitul pe venit s-au redus cu 297,5 milioane de lei, la 6,1 miliarde de lei în șase luni le anului 2024 față de perioada similară a anului precedent. Încasările din impozitul  pe proprietate s-au comprimat cu 530 milioane de lei, la 4,7 miliarde de lei.

Totodată, taxa din comerțul exterior s-a redus cu 147,6 milioane de lei, la 1,1 miliarde de lei.

Granturile externe s-au comprimat cu 213,5 milioane de lei, la 500 milioane de lei.

Încasările din veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat reprezintă 14,4 miliarde de lei, iar din cele administrate de către Serviciul Vamal – 17,7 miliarde de lei.

Cheltuielile bugetului de stat au constituit 37,5 miliarde de lei. Comparativ cu perioada similară a anului 2023, acestea sunt mai mari cu 2% sau cu 749 milioane de lei.

Executarea bugetului de stat, la finele lunii mai s-a încheiat cu un deficit în sumă de 6,2 miliarde de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău