Victoriabank, partener-cheie în avansarea relațiilor comerciale dintre România și Republica Moldova

21 Nov. 2023, 17:03
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
21 Nov. 2023, 17:03 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Cu o prezență solidă pe piața din Republica Moldova, companiile românești au generat peste 10 mii de locuri de muncă și au înregistrat o cifră de afaceri de aproape 1 miliard de euro. La finele anului 2022, investițiile totale ale României în Republica Moldova au atins 700 de milioane de dolari. Comerțul bilateral a înregistrat anul trecut o creștere semnificativă, cu un export de 2,4 miliarde de dolari și un import de 1,4 miliarde.

Aceste cifre subliniază contribuția esențială a parteneriatului economic la dezvoltarea și prosperitatea ambelor economii. Victoriabank susține activ aceste relații comerciale dinamice, având o prezență strategică și o ofertă diversificată de servicii financiare. Participarea la Forumul Economic România – Republica Moldova marchează angajamentul continuu al băncii în consolidarea și intensificarea acestor relații comerciale de succes.

Evenimentul, organizat de Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova, Ambasada României la Chișinău și Agenția Română pentru Investiții și Comerț Exterior, a reunit peste 200 de companii din diverse sectoare, generând dialog și oportunități pentru consolidarea schimburilor comerciale și intensificarea investițiilor bilaterale.

În deschiderea evenimentului, Excelența Sa, ambasadorul român la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu a subliniat:

„Investitorii de pe ambele maluri ale Prutului lucrează zi de zi pentru apropierea și armonizarea economiilor noastre, pentru o mai bună competitivitate la nivel internațional și pentru dezvoltarea comunităților unde își desfășoară activitatea.”

„Afacerea nu înseamnă o relație din care câștigă doar o parte. Vrem ca businessul românesc să vină să facă o afacere de succes. Suntem într-o perioadă deloc ușoară, dar datorită sprijinului României și cu sprijinul României, în primul rând, și al UE ne descurcăm”, a adăugat Dumitru Alaiba, vicepremier, ministrul Economiei și Digitalizării.

Sorin Șerban, vicepreședinte Victoriabank responsabil de domeniul Riscurilor, a subliniat în cadrul unei discuții ample de la unul dintre panelurile forumului rolul băncilor în relațiile comerciale bilaterale. El a punctat și câteva probleme din domeniu.

„Comerțul România-Moldova se desfășoară foarte mult într-un cont deschis, cu multe plăți în avans sau la termen ori o combinație între ele. Sunt foarte puține acreditive și garanții bancare. Din păcate, e un know-how care se pierde ușor. În ceea ce privește schimburile valutare se facturează mult în euro și dolari, în loc să se factureze în lei românești și lei moldovenești, ceea ce în mod natural înseamnă o pierdere de marjă pentru cele două părți.”

Forumul economic România-Republica Moldova, aflat la a doua ediție, a evidențiat angajamentul ferm al Victoriabank în promovarea inițiativelor menite să consolideze parteneriatul dintre cele două țări și să stimuleze investițiile.

Despre Victoriabank:

Victoriabank este o instituție financiară de încredere, susținând dezvoltarea economică și inițiativele de afaceri în Republica Moldova. Din 2018, Victoriabank face parte din cel mai mare grup financiar din România – Banca Transilvania, consolidându-și poziția în piața financiară și contribuind la diversificarea serviciilor oferite clienților săi în Republica Moldova.

Realitatea Live

09 Dec. 2023, 18:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2023, 18:42 // Actual //  Lupu Eduard

Catedrala Notre Dame din Franța ar trebui să se redeschidă pentru vizitatori și slujbe catolice la sfârșitul anului 2024, transmite Euronews. Va fi la mai puțin de șase ani după ce un incendiu șocant a distrus acoperișul clădirii.

Proiectul de restaurare este în prezent în curs de a respecta termenul de redeschidere de 8 decembrie 2024, stabilit de președintele Emmanuel Macron imediat după incendiu. Din păcate, nu va fi chiar gata pentru Jocurile Olimpice de la Paris, programate pentru vara anului 2024.

“Treaba mea este să fiu gata să deschid această catedrală în 2024 – și o vom face”, a declarat generalul Georgelin, generalul de armată responsabil de proiectul de reconstrucție, în martie.

“Ne luptăm în fiecare zi pentru asta și suntem pe un drum bun”.

Ministrul Culturii, Abdul-Malak, a declarat că, deși catedrala va fi deschisă publicului, acest lucru “nu înseamnă că toate lucrările de renovare se vor încheia”. El a adăugat că “în 2025 vor mai exista încă lucrări de renovare”.

Reconstrucția icoanei pariziene a fost o sarcină enormă. Ea a început în 2022, după mai bine de doi ani de muncă pentru a face monumentul suficient de stabil și sigur pentru ca meșterii să înceapă reconstrucția.

Autoritățile au făcut alegerea de a reconstrui capodopera de artă gotică din secolul al XII-lea, așa cum era înainte. Aceasta include recrearea turlei de 96 de metri înălțime din secolul al XIX-lea, proiectată de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc.

Piesa centrală emblematică a catedralei, care s-a prăbușit în incendiu, va reapărea deasupra monumentului în acest an, într-un semnal puternic de renaștere a acestuia.

“Întoarcerea turlei pe cerul Parisului va fi, în opinia mea, simbolul că suntem învingători în bătălia de la Notre Dame”, a declarat generalul Georgelin.

Se estimează că aproximativ 1.000 de persoane din întreaga Franță lucrează zilnic la restaurarea Notre Dame.

“Avem de realizat o mulțime de lucrări diferite: structura, pictura, pietrele, bolta, orga, vitraliile și așa mai departe”, a explicat Georgelin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău