BREAKING GÂNDAC! Larvele de făină intră oficial în pâine, porridge și batoane! Bon appétit, Moldova

09 Iun. 2025, 15:32
 // Categoria: Homepage // Autor:  Ursu Victor
09 Iun. 2025, 15:32 // Homepage //  Ursu Victor

Republica Moldova intră în liga mare a gusturilor… alternative. Ministerul Agriculturii a publicat pentru consultări publice lista de „alimente noi” care ar putea deveni noua normă în farfuriile noastre. Iar în topul preferințelor? Nimeni alții decât larvele de Alphitobius diaperinus, alias gândacul de făină mic. Congelate, uscate, făcute pastă sau pulbere — exact cum preferați!

Conform noilor reglementări, acest ingredient cu aspect… provocator, va putea fi adăugat cu generozitate în: batoane din cereale (până la 25g larve la 100g baton – un sfert de gândac pe fiecare mușcătură!), pâine și chifle (20g de pulbere larvară per 100g de pâine – da, și franzela va crocni ușor), cereale pentru micul dejun și porridge (10-15g – pentru un start de zi mai proteinic ca niciodată), și, desigur, preamestecuri de panificație și ca să nu mai spunem că plăcinta cu brânză s-ar putea să aibă un gust… „mai complex”.

Nu vă speriați, nu vor apărea larvele întregi în chiflă. Pe etichetă veți găsi formulări liniștitoare de genul: „Larve de Alphitobius diaperinus (larvele gândacului de făină), sub formă uscată”.

Sună aproape gourmet, nu? Pentru cei cu alergii la crustacee sau acarieni, se recomandă totuși o pauză… digestivă. Eticheta va preciza clar că aceste larve pot provoca reacții adverse. Iar copiii sub 18 ani – dezamăgire totală – nu au voie să consume suplimentele alimentare cu gândaci. Probabil pentru că adolescenții nu știu încă să aprecieze subtilitatea gustului entomologic.

Ministerul a lansat proiectul spre consultare publică, dar pare că direcția e clară: gândacii devin oficial „autohtoni”. Cândva ferecați sub dulapurile de la moară, acum vor deveni vedetele blatului de pizza și ale cornului de la școală.

Așadar, Moldova nu mai „importă” trenduri culinare, ci le înghite direct. Și dacă totul merge conform planului, peste câteva luni vom putea spune cu mândrie: Suntem ceea ce mâncăm… și se mișcă!

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

24 Iul. 2025, 17:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
24 Iul. 2025, 17:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Miliardarul rus Vadim Moșkovici, aflat în arest din martie sub acuzații de fraudă și dare de mită, a început din izolatorul de detenție negocieri privind transferul activelor sale în administrarea statului, relatează Vedomosti, citând surse apropiate cazului, scrie Vedomosti.

Moșkovici, proprietarul unuia dintre cele mai mari conglomerate agroindustriale din Rusia, Rusagro, este gata să cedeze o parte dintre activele sale către Rosselhozbank – banca agricolă de stat. Același Rosselhozbank a preluat anterior companii strategice precum producătorul de paste Makfa și grupul Ariant, cel mai mare deținător de podgorii din regiunea Krasnodar.

Surse din industrie afirmă că afacerile lui Moșkovici au atras și atenția Demetra-Holding, un jucător important din domeniul cerealier, anterior deținut de banca de stat VTB și controlat în prezent de investitori anonimi din Oman. Grupul ar fi interesat de businessul cu cereale și uleiuri vegetale al lui Moșkovici, completând portofoliul său care include deja terminale de cereale în portul Novorossiisk, operatorul feroviar Rusagrotrans și complexul portuar Taman.

Toate subdiviziunile Rusagro – lider în producția de zahăr, locul doi la producția de carne și deținător a peste 700.000 de hectare de teren agricol – ar putea fi vândute cu o reducere substanțială, spun sursele Vedomosti.

Moșkovici controlează grupul printr-o companie cipriotă, însă, în contextul dosarelor penale și al tendinței autorităților ruse de a confisca activele oligarhilor anchetați, este tot mai probabil ca averea acestuia să fie pur și simplu naționalizată prin decizie judecătorească. Ulterior, statul ar putea scoate activele la privatizare, a explicat avocata Natalia Dorofeeva.

În vârstă de 57 de ani, Vadim Moșkovici era, potrivit Forbes, unul dintre cei mai bogați 60 de oameni din Rusia, cu o avere estimată la 2,7 miliarde de dolari. A fost arestat pe 26 martie la Moscova, împreună cu directorul general al Rusagro, Timur Lipatov. Procurorii i-au acuzat de delapidare în sumă de 1 miliard de ruble. Ulterior, Moșkovici a fost inculpat și pentru mită – ar fi oferit în 2019 un carabină de vânătoare Blaser R8, evaluat la 2,6 milioane de ruble, fostului viceguvernator al regiunii Tambov, în schimbul „protecției generale”.

Potrivit Novaia Gazeta Europa, Rusagro se afla de multă vreme în vizorul autorităților. După ce compania a fost inclusă pe lista întreprinderilor strategice, iar Moșkovici a fost amenințat cu desemnarea drept „agent străin”, acesta a fost forțat să-și aducă afacerile din Cipru înapoi în Rusia, printr-o procedură de redomiciliere. „Mai întâi l-au forțat să redomicilieze afacerea, acum i-o iau cu forța. N-a vrut de bunăvoie, o va face cu forța”, a comentat un apropiat al oligarhului.

Surse din presă susțin că în spatele operațiunii s-ar afla influentul clan Patrușev, care urmărește să preia active strategice din sectorul agroalimentar.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA