Businessul și investitorii, îngrijorați de o nouă inițiativă a lui Alaiba: Au expediat demers către Maia Sandu

15 Iul. 2022, 05:54
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Iul. 2022, 05:54 // Actual //  bani.md

Un nou scandal cu implicarea lui Dumitru Alaiba. Comunitatea de afaceri și investitorii se arată îngrijorați de o nouă inițiativă a deputatului PAS și au anunțat despre acest lucru conducerea de vârf a țării.

Potrivit unei scrisori, pe care Asociația Patronală „Camera de Comerț Americană din Moldova” (AmCham Moldova) a adresat-o președintelui țării, Maia Sandu, speakerului Igor Grosu, premierului Natalia Gavrilița, dar și guvernatorului BNM, Octavian Armașu, proiectul de modificare a articolului 15 din Legea privind activitatea băncilor, elaborat de Dumitru Alaiba, Dan Perciun și Victor Spînu, încurajează economia tenebră și nu corespunde normelor europene.

Inițiativa celor trei deputați PAS, care deja a fost înregistrată în Parlament, prevede că băncile nu pot aplica entităților micro, mici și mijlocii comisioane mai mari de 0,5% din valoarea unei operațiuni de plată efectuată printr-un card bancar, indiferent de tipul cardului. Dacă această valoare depășește suma de 5 lei, comisionul maxim aplicabil va constitui suma de 5 lei.

„Chiar dacă am avut plăcerea să fim informați, ca comunitate, de autor despre intenție, nu au fost puse la dispoziția comunității notele de argumentare ce țin de analiza impactului de reglementare a unei astfel de inițiative asupra mediului de afaceri”, se menționează în scrisoarea AmCham Moldova.

Oamenii de afaceri atenționează că aceste modificări vor încuraja băncile să renunțe la instalarea terminalelor de plată la întreprinderile mici și mijlocii, fapt care creează temeiuri favorabile pentru economia tenebră.

Dacă va fi modificat comisionul de la 2% la 0,5%, „ne putem aștepta la schimbări proporționale ale ponderii tranzacțiilor fără numerar cu participarea IMM-urilor, care vor scădea. Reducerea transparenței plăților, la rândul său, va afecta veniturile fiscale de la IMM-uri și va crește nivelul economiei subterane din Moldova”, se menționează în scrisoare.

Totodată, AmCham Moldova atenționează că limitarea comisionului nu corespunde cu reglementările Uniunii Europene. Or, în 2014, Moldova și UE au semnat Acordul de Asociere, care, printre altele, spune că părțile își reiterează angajamentul față de principiile unei economii de piață libere, dezvoltării durabile și multilateralismului eficient. Mai mult, Moldova s-a angajat să-și apropie progresiv legislația din sectoarele relevante cu cea a UE și să o implementeze eficient.

Conform studiilor, economia informală reprezintă astăzi 23% din PIB-ul mondial, iar relația dintre plățile digitale și economia informală este una inversă: chiar și o creștere de 5% a plăților digitale pe an timp de cinci ani consecutivi poate reduce economia informală cu 10,8% până la 12,9%. Adoptarea unui ritm mai rapid de implementare a plăților digitale – de exemplu, creșterea plăților digitale cu 20% – este probabil să scadă economia informală cu 16,1% – 21,8%.

Potrivit Băncii Mondiale, în Moldova aproximativ 27% din cheltuielile totale ale gospodăriilor se încadrează pe forme de plată fără numerar, în timp ce în țările UE această cifră este de 60-70%, în țările scandinave – de aproximativ 95%.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 20:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 20:45 // Actual //  Ursu Victor

Victor Parlicov, ministrul Energiei a anunțat că merge luni la Gazprom să-l întrebe pe Miller dacă gigantul rus își va onora contractul indiferent de situația tranzitului de gaz prin Ucraina.

„Este cel mai important detaliu pe care urmează să-l discutăm cei de la Gazprom, dacă își va onora obligațiile contractuale(…) Data de de 25 noiembrie nu a fost aleasă întâmplător, deoarece mai există posibilitatea rezervărilor lunare de metan, după cele trimestriale au eșuat“, a punctat Parlicov.

Potrivit ministrului, invitația a venit de la Gazprom, în care este scris că vor să discutăm și datoria malului drept de 709 milioane de dolari.

„Noi suntem pregătiți și de scenariul în care gazul rusesc nu va mai veni de la Gazprom, însă cei din regiunea stângă vor trebui să facă plățile în avans”, a punctat Parlicov.

Dacă se materializează acest scenariu, potrivit ministrului, va trebui să ne asumă responsabilitatea pentru regiunea transnistreană, iar UE și SUA vor salva regiunea.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău