Tigrul de pe piața fierului vechi a ajuns fără vlagă. Profitul Metalferos s-a redus de peste șase ori

14 Iul. 2022, 16:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Iul. 2022, 16:35 // Actual //  Lupu Eduard

În anul 2023, SA Metalferos, la care statul deține 78,28% din capital, a înregistrat un profit net de 8,5 mil. de lei, de 6,3 ori mai puțin, comparativ cu perioada similară a anului 2021, arată datele companiei.

Directorul interimar al companiei, Andrei Ivancov a informat că în prima jumătate de an societatea a înregistrat un profit de 8,5 milioane de lei, mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Directorul explică diminuarea profitului prin faptul că uzina metalurgică de la Râbnița, unde ajung cele mai mari volume de metale prelucrate, nu a activat timp de două luni din șase, porturile din regiune sunt supraaglomerate din caza războiului din Ucraina, prețurile la bursă au scăzut din diverse motive și, nu în ultimul rând, din cauza felului în care funcționează cu deficiențe piața metalelor din Republica Moldova.

„Liberalizarea pieței [din 2019] nu a dus la o concurență loială. Noi lucrăm pe alb, dar alții concurenți – nu. Uzina de la Râbnița dictează pe piață, le oferă altor jucători prețuri mai bune. Haosul pe piața metalelor va fi atâta timp cât statul Republica Moldova nu va fi dirijorul acestei piețe”, a argumentat directorul interimar al SA Metalferos, Andrei Ivancov.

Guvernul a avizat recent un proiect de lege ce-și propune să facă ordine în acest domeniu strategic pentru țară, a spus directorul general al Agenției Proprietății Publice, Eugeniu Cozonac. „Suntem pe o piață unde nu se respectă regulile, este un monopol al Uzinei de la Râbnița și o atmosferă preferențială a acestei uzine pentru anumiți actori de pe malul drept. Am vrea să fie o piață unde toți joacă după aceleași reguli și să ne asigurăm că securitatea statului este respectată”, a accentuat, la rândul său, Eugeniu Cozonac.

Acum câțiva ani, cea mai mare companie monopolist pe piața colectării fierului vechi era Metalferos. În 2019 a fost liberalizată piața și Metalferos și-a pierdut statul de monopolist. Acest lucru se vede și în încasările companiei. Ultimele date disponibile relevă că în anul 2019, compania a înregistrat un profit de 21,7 mil. de lei cu 40% mai puțin față de anul precedent.

Anterior, Metalferos a cărei acționar majoritar este statul a fost stoarsă de bani prin diferite scheme și companii căpușă.

În 2020 Vladimir Plahotniuc, fostul președinte al Partidului Democrat din Moldova, anunțat în căutare de organele de drept de la Chișinău, a avut drept de semnătură sau a fost beneficiar la cel puțin trei companii care au beneficiat direct sau indirect, de zeci de milioane de dolari de pe urma unor contracte cu Metalferos, societate pe acțiuni în care statul deține controlul.

Banii intrau în conturile companiilor afiliate lui Plahotniuc, inclusiv în perioada când acesta deținea funcții publice, doar că nici banii, nici firmele nu se regăseau în declarațiile de avere și interese ale fostului politician.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 17:45
 // Categoria: Economie // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 17:45 // Economie //  Lupu Eduard

Parlamentul a adoptat un nou set de măsuri pentru reducerea birocrației în sectorul economic. Un proiect care propune modificarea unor acte normative privind controlul activității întreprinzătorilor în Republica Moldova a fost aprobat în lectura a doua de către 57 de deputați.

Aceste modificări legislative au ca scop crearea unui sistem de control mai eficient și previzibil, reducerea povară controlului și a sancțiunilor inechitabile, precum și stimularea investițiilor. Potrivit autorităților, noile reglementări vor duce la o scădere a timpului necesar pentru procedurile de control cu cel puțin 56,7 mii de ore pe an și la economii de aproape 70 de milioane de lei pe an, prin reducerea numărului de sancțiuni și a potențialelor abuzuri din partea organelor de control.

Proiectul prevede că antreprenorii vor avea dreptul să conteste deciziile de control în instanță. De asemenea, sunt introduse sancțiuni pentru abuzurile inspectorilor, iar supravegherea internă a autorităților de control va fi îmbunătățită. Se va face o distincție clară între „recomandări” și „indicații” oferite de inspectori, iar planurile de control vor fi unificate, luând în considerare diferitele tipuri de agenți economici și riscuri.

Anterior, ministrul Economiei, declara că acum jumătate de an erau 20 de mii de inspectori din diferite instituții de stat la un număr de 50 de mii de companii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău