Businessul ține mai mulți bani în bănci decât se împrumută

22 Oct. 2021, 13:13
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Oct. 2021, 13:13 // Actual //  bani.md

În septembrie 2021, pentru prima dată în istoria economiei naționale creditarea netă a businessului de către sectorul bancar a atins valori negative. Acest indicator a început să se înrăutățească după 2015, iar în 2021, chiar dacă ritmul de înrăutățire s-a redus considerabil, totuși în septembrie, pentru prima dată el a atins valori negative.

Creditarea netă este calculat în baza volumul total de credite contractate de către business de la sectorul bancar minus depozitele deținute de business în bănci. Astfel în septembrie 2021 companiile din Moldova, pentru prima dată, dețin mai mulți bani în bănci sub formă de depozite decât credite luate. La moment volumul total de credite luate de către companiile din Moldova de la bănci se ridică la 32 miliarde lei, iar volumul depozitelor deținute de firme în bănci a ajuns la 32,1 miliarde lei”, constată economistul IDIS, Viitorul, Veaceslav Ioniță.

Potrivit lui, creditarea Netă a companiilor de către bănci este un indicator, care ne permite să vedem sănătatea economiei naționale. Atunci când economia funcționează bine, se dezvoltă noi proiecte și companiile atrag investiții sub formă de împrumuturi. Când lucrurile merg prost, companiile nu doar că reduc volumul de credite atrase, dar și resursele proprii preferă să le conserveze în bănci sub formă de depozite în loc să le investească în anumite proiecte de dezvoltare.

Chiar dacă portofoliul de credite bancare pentru companii în acest an înregistrează cel mai înalt ritm de creștere din ultimii 8 ani, totuși situația este departe de a fi una buna, datorită faptul că tot mai multe companii preferă să-și păstreze resursele proprii în bănci sub formă de depozite în detrimentul investițiilor în proiecte noi. În acest an portofoliul de credite pentru business crește cu 285 milioane lei lunar, comparativ cu 252 milioane lei în 2020 și 75 milioane lei în 2019. Precedentul record a fost stabilit în 2013, când portofoliul de credite pentru business creștea lunar cu 485 milioane lei.

Însă pe de altă parte depozitele deținute de companii în bănci au crescut în acest an cu 354 milioane lei în fiecare luna.

Acest indicator ne permite să constatăm că pe de o parte avem companii care lansează proiecte și au nevoie de resurse financiare, iar pe de altă parte un număr impunător de companii în lipsa unor oportunități investiționale, au decis să mențină banii în bănci.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO